agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-11-2008, 15:06   #1
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Galeri: 5669
Mualla ( Yöresel )

Mualla , Hatay yöresinde iyi bilinen ve sık pişirilen zeytinyağlı patlıcan yemeğinin ismidir. Sanırım , bölgenin hazırlanışı ve pişirilmesi en kolay yemeklerinden biri aynı zamanda.
Mualla kelimesi ; Arapçada yüce, yüksek anlamında ve aynı zamanda bir kadın ismi. Evimdeki , Gencinei Güftar Ferhengi Ziya nın Farsça - Türkçe Lugat ına göre ise ; yemeğin adının, Farsçadaki MUHELLA kelimesinden gelen bir isim olabileceğini düşünüyorum. Muhella , Farsça da patlıcan silkmesine verilen isimmiş. Patlıcan silkmesi , aslında doğranmış patlıcan ve kuşbaşı etle hazırlanan etli bir yemek. Ancak belki , etin yerine bitkisel protein kaynağı mercimeğin eklenmesiyle , muhella da belki mualla olarak ağız değiştirmiş olabilir.. ( Hatta ben birkaç yerde , yemeğe , inceltip uzatarak MALLA dendiğini de duydum...)
Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar varsa ve bilgilerini paylaşırlarsa çok memnun olurum..


Düzenleyen Ayşe Özdil : 18-11-2008 saat 00:04 Neden: Başlığa açıklayıcı eklenti..
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 15:12   #2
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Galeri: 5669
Bu yemekte kullanılan malzemeler de çok basit ve her evde bulunabilecek türden. Patlıcan olarak bölgede yetişen minik , çekirdeksiz patlıcanlar kullanılıyor . Ancak bostan patlıcanlarının en küçük ve tazeleriyle de yapılabilir. Ya da bildiğimiz göl patlıcanının en küçük ve çekirdeksizleri seçilebilir..

Eklenen Resimler
  
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 15:28   #3
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Galeri: 5669
10 kadar minik patlıcan, 1/2 su bardağı yeşil mercimek, 3 domates, 1 çorba kaşığı domates salçası , 3/ 4 su bardağı yemeklik zeytinyağı , 2 baş soğan , 1 baş sarmısak, bolca kuru nane , tuz..
Yeşil mercimek bir iki taşım kaynatılır ve suyu süzülür. Soğanlar yemeklik doğranır ; yine sarmısağın tamamı soyulup ince kıyılır. Domateslerin kabukları soyulur ve küçük küp küp doğranır. Bir kapta haşlanıp suyu süzülmüş mercimek, soğan , sarmısak. domates , kuru nane ve salça güzelce harmanlanıp karıştırılır.
Patlıcanlar alacalı soyulup ince ince dilimlenir . Ben örnek olsun diye doğranış şeklini fotoğrafladım. Ancak benim gibi bekletmezseniz ya da doğrayınca hemen tuzlu suya atarsanız patlıcanlar kararmaz !

Eklenen Resimler
 
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 15:41   #4
Ağaç Dostu
 
bilce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-02-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 196
Tamam bu aşamadan sonra ne yapacağız

bilce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 15:44   #5
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Galeri: 5669
Sonra uygun büyüklükte bir tencerenin tabanına , önce hazırladığımız harçtan döşeriz ve üzerine dilimlenmiş patlıcanları dizeriz. Tekrar harç , tekrar patlıcan.. Bu şekilde malzeme bitene kadar kat kat tencereye yerleştirilir . Üzerine yağ gezdirilir ve 1 çay bardağı kadar su eklenir. Kısık ateşte , ağzı kapalı olarak pişirilir .. İsteyen , bu ölçüleri uygun oranlarda küçülterek yapmayı deneyebilir.
Yemeğin orjinalinde yok ama , ben bu yemeği genelde - biberiye otunu patlıcana çok yakıştırdığımdan - evdeki biberiye saksısından bir- iki dal koparıp onunla birlikte servis ediyorum. Yerken de üzerine bir iki yaprak atıyorum..

Eklenen Resimler
 
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 16:16   #6
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Vay vay, elinize sağlık.
Hatay ı güzel gezmiştim . "Aklında ne kaldı hemen say" deseniz size iki şey söylerim; birinci sırada yemekler. Yemeklerden de özellikle mezeler ve tabii ki künefe (Türkiyedeki en güzel Künefe yi Hatay da ve Adıyaman da yedim). İkincisi de mozaik müzesi. Hatay a 69 YTL ye uçak var, cuma pazar ibreti-mide için gidip gelsem mi ne ?

kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 16:16   #7
Ağaç Dostu
 
Vildan Sönmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2005
Şehir: K.çekmece
Mesajlar: 5,186
Galeri: 1126
Teşekkürler, bizim ev halkı patlıcanı da mercimeği de sever.Deneyeceğiz.

Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 17:29   #8
Ağaç Dostu
 
papatyam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-11-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2,608
Galeri: 1
Kesinlikle deneyeceğim

papatyam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 18:09   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Sayin Ayse OZDIL,
Ayrintili bir sekilde verdiginiz mualla ya da malla tarifini merak ediyordum... Yemegin tarifini verirken ayrintili ve ozenli bir calisma yapmissiniz. Zahmetiniz tesekkuru misli misli hakediyor...
Omrunuze bereket...

NOT: Bu tarifi suraya ekleseydiniz daha uygun olmaz miydi?
Yöresel Yemekler

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 19:18   #10
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Ayşe Hanım bu yemeği bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz, güzel gözüküyor. Ev arkadaşımla birlikte en kısa zamanda deneyeceğiz...

Sevgiler

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 21:54   #11
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
NASIL YAPILIR
Seyh Mualla Antakya yoresine ait, yoreyi cok iyi betimleyen bir yemek� Seyh Mualla diye bir kisilik de varmis Antakya/Hatay mutfaginda, Deniz Gorsoyun Yoresel Mutfagimiz kitabinda (Oglak) bu bilgilere yer veriliyor: Nohut ya da yesil mercimek, patlican, sogan, sarmisak, kirmizi biber ve pek tabii ki nar eksisiyle yapilan bir yemek.

Malzemeler:
1/2 su bardagi zeytinyagi
1 cay bardagi nar eksisi
3 adet sogan
5 adet sivri biber
8 dis sarmisak
1 su bardagi haslanmis nohut
5 adet domates
1/2 demet maydanoz
1 kilogram patlican
sivi yag
tuz
karabiber

Hazirlanisi:

Soganlari piyazlik dograyin. Domatesleri kucuk kucuk biberleri ise halka seklinde kesin.

Patlicanlari yikayin 15 dk tuzlu suda bekletin. Bas kisimlarinin ayrilmamasina dikkat ederek uzunlamasina 4e kesin. Kizgin yagda 2 dk kizartin.

Sarmisagi kucuk kucuk dograyin.

Patlican haric tum malzemeyi yice karistirin. Patlican dilimlerinin arasina yerlestirin ? su bardagi su ekleyip kisik ateste 40 dk pisirin.

Alıntı.Cumhur

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2008, 12:04   #12
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Galeri: 5669
Cumhur Bey , ben de tarifi eklemeden önce internette Hatay yemeklerine şöyle bir göz gezdirdim... O zaman , benim yaptığım muallanın tarifine göre bazı farklılıklar olduğunu gördüm. Dediğim gibi ben aslında Antalyalıyım ve bu yemeği Hatay lı kayınvalidemden öğrendim. Bu farklı bir varyasyonu olabilir. Yine yaptığım şekliyle eklemeyi uygun gördüm. Katkınız için çok teşekkür ederim. Bir de nar ekşisi ve nohutla denemek lazım..

Önce , ben de Sayın Dedem in verdiği linkteki Yöresel Yemekler e yazmayı düşünmüştüm . Ancak orada kısa ve fotoğrafsız tarifler olduğunu görünce , sanki ayrı bir başlık açmak daha uygun gibi geldi ..

Selamlar sevgiler..

Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2008, 12:48   #13
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Sizi Antalya köşesinde de görmek isteriz. Başlık iyi olmuş. Teşekkürler.
Sevgi ve saygılar.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2011, 11:29   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 3
elinize sağlık

hudaverditavuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 01:00   #15
Ağaç Dostu
 
nardane's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2011
Şehir: KAHRAMANMARAŞ
Mesajlar: 337
Sevgili Ayşe Özdil ,ellerinize sağlık.
Bu yemeği bilenlerin olması hoşuma gitti ,pek bilinen bir yemek değildir.
Hataylı değilim ama ailemizde yemek kültürü çeşitli olduğundan bu yemeği çok iyi biliyorum.
Adınıda mercimekli patlıcan dilme deriz.
Aynen sizin tarifiniz gibi ancak benzer şeklide patlıcanı alaca soyup tümden uzunlamasına üç parça keserek fakat başına gelince tümden kalıyor ayırmıyoruz.
Hazırlanan mercimekli harçtan o aralara bırakıyoruz.Fazla gelen harcı tencereye bırakıp pişiriyoruz.Ve sarımsaklı yoğrtla çok yakışıyor, üzerine yoğurt gezdirip yeniyor.
Ben bildim bileli böyle yapıyoruz.
Ancak Hatay Ottoman Palace ' de yöresel yemek olarak , patlıcanlar sizin tarifinizdeki gibi kesilmişti.
Güzel, hafif , lezzetli farklı bir yemek.

nardane Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024