12-11-2008, 15:06 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Mualla ( Yöresel )
Mualla , Hatay yöresinde iyi bilinen ve sık pişirilen zeytinyağlı patlıcan yemeğinin ismidir. Sanırım , bölgenin hazırlanışı ve pişirilmesi en kolay yemeklerinden biri aynı zamanda. Mualla kelimesi ; Arapçada yüce, yüksek anlamında ve aynı zamanda bir kadın ismi. Evimdeki , Gencinei Güftar Ferhengi Ziya nın Farsça - Türkçe Lugat ına göre ise ; yemeğin adının, Farsçadaki MUHELLA kelimesinden gelen bir isim olabileceğini düşünüyorum. Muhella , Farsça da patlıcan silkmesine verilen isimmiş. Patlıcan silkmesi , aslında doğranmış patlıcan ve kuşbaşı etle hazırlanan etli bir yemek. Ancak belki , etin yerine bitkisel protein kaynağı mercimeğin eklenmesiyle , muhella da belki mualla olarak ağız değiştirmiş olabilir.. ( Hatta ben birkaç yerde , yemeğe , inceltip uzatarak MALLA dendiğini de duydum...) Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar varsa ve bilgilerini paylaşırlarsa çok memnun olurum.. Düzenleyen Ayşe Özdil : 18-11-2008 saat 00:04 Neden: Başlığa açıklayıcı eklenti.. |
12-11-2008, 15:12 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Bu yemekte kullanılan malzemeler de çok basit ve her evde bulunabilecek türden. Patlıcan olarak bölgede yetişen minik , çekirdeksiz patlıcanlar kullanılıyor . Ancak bostan patlıcanlarının en küçük ve tazeleriyle de yapılabilir. Ya da bildiğimiz göl patlıcanının en küçük ve çekirdeksizleri seçilebilir.. |
12-11-2008, 15:28 | #3 |
Ağaç Dostu
|
10 kadar minik patlıcan, 1/2 su bardağı yeşil mercimek, 3 domates, 1 çorba kaşığı domates salçası , 3/ 4 su bardağı yemeklik zeytinyağı , 2 baş soğan , 1 baş sarmısak, bolca kuru nane , tuz.. Yeşil mercimek bir iki taşım kaynatılır ve suyu süzülür. Soğanlar yemeklik doğranır ; yine sarmısağın tamamı soyulup ince kıyılır. Domateslerin kabukları soyulur ve küçük küp küp doğranır. Bir kapta haşlanıp suyu süzülmüş mercimek, soğan , sarmısak. domates , kuru nane ve salça güzelce harmanlanıp karıştırılır. Patlıcanlar alacalı soyulup ince ince dilimlenir . Ben örnek olsun diye doğranış şeklini fotoğrafladım. Ancak benim gibi bekletmezseniz ya da doğrayınca hemen tuzlu suya atarsanız patlıcanlar kararmaz ! |
12-11-2008, 15:41 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-02-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 196
|
Tamam bu aşamadan sonra ne yapacağız |
12-11-2008, 15:44 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Sonra uygun büyüklükte bir tencerenin tabanına , önce hazırladığımız harçtan döşeriz ve üzerine dilimlenmiş patlıcanları dizeriz. Tekrar harç , tekrar patlıcan.. Bu şekilde malzeme bitene kadar kat kat tencereye yerleştirilir . Üzerine yağ gezdirilir ve 1 çay bardağı kadar su eklenir. Kısık ateşte , ağzı kapalı olarak pişirilir .. İsteyen , bu ölçüleri uygun oranlarda küçülterek yapmayı deneyebilir. Yemeğin orjinalinde yok ama , ben bu yemeği genelde - biberiye otunu patlıcana çok yakıştırdığımdan - evdeki biberiye saksısından bir- iki dal koparıp onunla birlikte servis ediyorum. Yerken de üzerine bir iki yaprak atıyorum.. |
12-11-2008, 16:16 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Vay vay, elinize sağlık. Hatay ı güzel gezmiştim . "Aklında ne kaldı hemen say" deseniz size iki şey söylerim; birinci sırada yemekler. Yemeklerden de özellikle mezeler ve tabii ki künefe (Türkiyedeki en güzel Künefe yi Hatay da ve Adıyaman da yedim). İkincisi de mozaik müzesi. Hatay a 69 YTL ye uçak var, cuma pazar ibreti-mide için gidip gelsem mi ne ? |
12-11-2008, 18:09 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Sayin Ayse OZDIL, Ayrintili bir sekilde verdiginiz mualla ya da malla tarifini merak ediyordum... Yemegin tarifini verirken ayrintili ve ozenli bir calisma yapmissiniz. Zahmetiniz tesekkuru misli misli hakediyor... Omrunuze bereket... NOT: Bu tarifi suraya ekleseydiniz daha uygun olmaz miydi? Yöresel Yemekler |
12-11-2008, 21:54 | #11 |
Ağaç Dostu
|
NASIL YAPILIR Seyh Mualla Antakya yoresine ait, yoreyi cok iyi betimleyen bir yemek� Seyh Mualla diye bir kisilik de varmis Antakya/Hatay mutfaginda, Deniz Gorsoyun Yoresel Mutfagimiz kitabinda (Oglak) bu bilgilere yer veriliyor: Nohut ya da yesil mercimek, patlican, sogan, sarmisak, kirmizi biber ve pek tabii ki nar eksisiyle yapilan bir yemek. Malzemeler: 1/2 su bardagi zeytinyagi 1 cay bardagi nar eksisi 3 adet sogan 5 adet sivri biber 8 dis sarmisak 1 su bardagi haslanmis nohut 5 adet domates 1/2 demet maydanoz 1 kilogram patlican sivi yag tuz karabiber Hazirlanisi: Soganlari piyazlik dograyin. Domatesleri kucuk kucuk biberleri ise halka seklinde kesin. Patlicanlari yikayin 15 dk tuzlu suda bekletin. Bas kisimlarinin ayrilmamasina dikkat ederek uzunlamasina 4e kesin. Kizgin yagda 2 dk kizartin. Sarmisagi kucuk kucuk dograyin. Patlican haric tum malzemeyi yice karistirin. Patlican dilimlerinin arasina yerlestirin ? su bardagi su ekleyip kisik ateste 40 dk pisirin. Alıntı.Cumhur |
13-11-2008, 12:04 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Cumhur Bey , ben de tarifi eklemeden önce internette Hatay yemeklerine şöyle bir göz gezdirdim... O zaman , benim yaptığım muallanın tarifine göre bazı farklılıklar olduğunu gördüm. Dediğim gibi ben aslında Antalyalıyım ve bu yemeği Hatay lı kayınvalidemden öğrendim. Bu farklı bir varyasyonu olabilir. Yine yaptığım şekliyle eklemeyi uygun gördüm. Katkınız için çok teşekkür ederim. Bir de nar ekşisi ve nohutla denemek lazım.. Önce , ben de Sayın Dedem in verdiği linkteki Yöresel Yemekler e yazmayı düşünmüştüm . Ancak orada kısa ve fotoğrafsız tarifler olduğunu görünce , sanki ayrı bir başlık açmak daha uygun gibi geldi .. Selamlar sevgiler.. |
04-03-2011, 11:29 | #14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 3
|
elinize sağlık |
28-04-2011, 01:00 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-04-2011
Şehir: KAHRAMANMARAŞ
Mesajlar: 337
|
Sevgili Ayşe Özdil ,ellerinize sağlık. Bu yemeği bilenlerin olması hoşuma gitti ,pek bilinen bir yemek değildir. Hataylı değilim ama ailemizde yemek kültürü çeşitli olduğundan bu yemeği çok iyi biliyorum. Adınıda mercimekli patlıcan dilme deriz. Aynen sizin tarifiniz gibi ancak benzer şeklide patlıcanı alaca soyup tümden uzunlamasına üç parça keserek fakat başına gelince tümden kalıyor ayırmıyoruz. Hazırlanan mercimekli harçtan o aralara bırakıyoruz.Fazla gelen harcı tencereye bırakıp pişiriyoruz.Ve sarımsaklı yoğrtla çok yakışıyor, üzerine yoğurt gezdirip yeniyor. Ben bildim bileli böyle yapıyoruz. Ancak Hatay Ottoman Palace ' de yöresel yemek olarak , patlıcanlar sizin tarifinizdeki gibi kesilmişti. Güzel, hafif , lezzetli farklı bir yemek. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|