View Single Post
Eski 09-11-2008, 18:43   #7
Metin Y.
Ağaç Dostu
 
Metin Y.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,374
Kedi dışkısından kahve

Kedinin dışkısının ayıklanmasıyla elde edilen dünyanın en pahalı kahvesi Türkiye'de de satılmaya başladı

'İğrenç' demeyin, kedi dışkısı deyip geçmeyin. Endonezya açıklarındaki Sumatra Adası ile çevre adalardaki ormanlarında yetişen kahveye özelliğini veren bir Misk kedisi türü.

Name:  misk_kedisi.jpg
Views: 10671
Size:  13.7 KB

Bu kediler kahve ağaçlarındaki kahve çekirdeklerini bütün olarak yutuyor. Midesindeki enzimlerle fermantasyon geçiren çekirdekler dışkı yoluyla atılıyor. Bu çekirdekler dışkıdan ayrılıp özel işlemlerden geçiliyor ve sofraya kahve olarak geliyor.

İşi gücü bırakıp bu kahvenin sırrını keşfeden ise Kanada Ontario'daki Guelph Üniversitesi'nden Dr. Massimo Marcone adlı öğretim görevlisi. Kopi Luwak adlı kahve yılda 260 kilo kadar üretilebiliyor.

Sabah gazetesinin haberine göre, dünyanın en pahalı kahvesinin satışı Türkiye'de de başladı. EvdeKahve-Etken Gıda adlı şirket 6 ay önce ithal etmeye başladığı Kopi Luwak'ı ithal etmeye başlamış. 15 içimlik paketlerde satılan kahvenin bir kutusu 100 gram. 15 içimlik kutunun fiyatı 990 YTL. Bölün paket fiyatını 15'e 66 YTL çıkar. Bir başka deyişle bir fincan kahve 66 YTL'ye geliyor.

Peki bu kahveyi alan var mı? İthalatçı şirketin ortaklarından Selçuk Karaoğlan, "11 kutu sattık" diyor. Bu da 1.1 kilo demek. Karaoğlan 60 kutu daha sipariş verdiklerini söylüyor.

Metin Y. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön