View Single Post
Eski 23-09-2008, 11:36   #4
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Sayın İĞCİ,

Köye anayoldan dönüş sapağında köylü var ise onu mutlaka arabaya alıyorum.
Bir defasında sepetleri ve torbaları ile yaşlı bir köylü teyze el kaldırdı ve aldım onu. Teyze ile sohbet koyulaştı ve kedileri olduğunu, onları ahırlarını basan yılan ve farelerden kurtulmak için beslemeye başladığını ve her iki derttende kedileri sayesinde kurtulduğunu anlattı. Ben yılanlar engerekmi kara yılanmı idi diye sordum, kara yılan diye cevap verdi. Bu cevap üzerine karayılanın zararı yokmuş ama sanırım farelere geliyordu onlar dedim ama teyze müthiş sinirlendi. Anlattığına göre yılan ahıra koyunların memesinden süt emmek için geliyormuş ve bazen hayvanın memesini yaralarmış ve bu sebepten çok da hayvan kaybederlermiş.

Bu bilgi çok ilginç geldi ve bu yaz dinlediğim tüm yılan hikayelerindeki en önde gelen ortak noktanın ahırlar olduğunu hatırladım. Ama o hikayelerde köylü yılanların hep su içmeye ahıra geldiğini anlatmaktaydı. İlk fırsatta bahçede çalışan köylülere bu durumu sordum, bir köylü bu konulara çok ilgili, sadece o evet yılan sütü çok sever olabilir dedi. Diğerleri sadece dinledi. Ancak bir kaç gün sonra köylülerden birisi çalışmaya gelmedi sebebi ahırını onarmış, deliklerimi kapattın dedim güldü. Bunun yanında zamanında köylük yerlerde bebek emziren annelerin yılan bebeğe gelir diye süt kokusunu gidermek için bebeğin ağzını defalarca bezle temizledikleri, süt kaynatınca kokuya yılanın hemen geldiğini de yaşlılardan dinlemiş idim.

Bunlar efsane değil ama sanırım işinize yarayacak bilgiler. Karayılan iyidir, zarar gelmez ondan duyumlarım sarsılmış durumda.

Hoşçakalın.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön