View Single Post
Eski 20-09-2008, 14:15   #13
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Bu sınır geçen yıllara kadar 50 mikrogram idi. Sınır değerini 10 mikrogramma düşürürseniz elbetteki sınırı aşmış olursunuz. Dünya sağlık örgütü bu sınırı neye istinaden aşağı çekti bilemem ama gerçek şu ki konunun uzmanları da bu konuda hemfikir değiller. Sınırı aşağı çekersiniz olur da 50 mikrogramm değeri de bir kıstas değerdir. yani son üst sınır değildir. Bir de burada bundan önceki mesajımda da yazdığım gibi birim de çok önemli.

Arsenik mi arsen mi ölçülen değerler.
Asırlar boyu Arsen sularda yöreye bağlı olarak bir tür doğal mineral gibi vardı. Arsen ubiquiter bir metaldir. Almanyada kişi başına günde bünyeye alınan arsen miktarı ortlama 100 mikrogramdır. Yani günde izmirdeki şebeke suyundan 3 litre içersek almanların ortalamasını yakalamış oluruz (elbette bu bir demagoji) Asıl sorun kabuklu deniz mahsüllerinde ve balıklardaki kummulasyona uğrıyan arsen ki buna kalana dek cıva ve kadmium çok daha tehlikeli bir düzeyde.

Bu değerlerin FDA tarafından bazı tek yönlü araştırmalara dayandırarak sınır değerlerini belirlemesi biraz sosyo ekonomik sebeplerden gibi geliyor bana.
Vücut arsene hasar göstermeden tolerans kazanabilir.

Sonuçta arsen suya endüstriyel atıklardan kaynakalanmıyan bir değer ise normaldir ancak ola ki endüstriyel atıklardan geldiği durumlarda daha değişik zehir olabilecek elementler ve bileşenler de aramak gerekir.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön