agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-06-2008, 12:56   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Arsenikli içme suları

İzmir sularında arsenik oranının, sınırın üstünde olduğu valilikçe belirtildi.

Farklı partilerden belediyeler, birbirinin suyunu kontrol edip, kendi savunması için gerekçe oluşturmak amacıyla kullanmadığı zaman ne yapacağız?

Çok partili yaşamımız olmasa, işimiz zor

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2008, 13:42   #2
Ağaç Dostu
 
cybel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2008
Şehir: İZMİR,KARŞIYAKA
Mesajlar: 371
Galeri: 34
Daha ne kadar saklayacaklardı acaba. Bir İzmirli olarak endişeleniyorum. Sanki çıkan madde insan sağlığına hiçbir olumsuz etkisi olmayan bir madeymiş gibi davranıyorlar.

cybel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2008, 14:55   #3
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Etme bulma dünyası.

Merhaba,

Ankara Belediye Başkanını karalama kampanyası ters tepti. Her zamanki gibi sahiplerini vurdu. Zaten hep öyle oluyor. Beceriksizlik dizboyu. Sanki plan geri tepsin diye planlanmış. Halk bunu yutmuyor ama kızgın.

Bu konuda esasında söylenecek çok söz var ama, Yazık ne diyeyim. Peki yerel seçimlerin yaklaştığı şu günlerde acaba İzmir yine kazanılabilecek mi? Yoksa oy verirken insanların aklına Arsenik oranı yüksek su içtikleri mi gelecek. Ve bu işten kimi sorumlu tutacaklar.

Bence beceriksiz muhalefet önemli bir yara daha aldı.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2008, 18:23   #4
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
İzmir'de 'arsenik' üzerinden siyasi tartışma

Alıntı:
TÜRKİYE'deki bazı başka illerde de içme suyunda arsenik oranı yüksekliği tespit edilmesine karşın, iki aydır AKP hükümeti ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Melih Gökçek'in CHP'li Aziz Kocaoğlu'nun Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu İzmir'le ilgili açıklama ve eleştiriler yapması olayı siyasi tartışmaya dönüştürdü.

Başkan Kocaoğlu, "Başbakan ve ilgili bakanlar diğer illere verdikleri desteği İzmir'den esirgemesin. İzmir gözardı edilecek, köşeye sıkıştırılarak siyasi manevra yapılacak kent değildir" dedi.

İzmir'in üç ilçesinde Haziran ayında ortaya çıkan arsenikli su krizi, Ağustos ayı sonunda susuzluğun çaresiz bırakması nedeniyle, arsenikli kuyuların devreye alınmasıyla tüm kenti etkiledi. Musluktan akan suyun içilmemesi ve yemeklerde kullanılmaması uyarısı yapılması, İzmirlilerin uzun kuyruklara girip aldıkları memba suları ve damacanalı sularla konu krizden kaosa dönüştü. Büyükşehir Belediyesi, Ağustos ayından geçerli olmak üzere suyun ton fiyatını konutlarda 0-13 ton arası kullanımda 1.19 YTL'den 10 YKr'ye düşürerek, suyu damacanayla alacak abonelerin bütçesine katkı yaptı.

AKP hükümetinin farklı bakanlıkları ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin arası önce kuraklığa önlem olarak belediyenin yapmak istediği barajlara onay verilmemesi, ardından da arsenikli su kriziyle açıldı.

Büyükşehir Belediyesi'nin 2.15 milyon metreküp kapasiteli Çamlı Barajı projesinin ÇED raporu verilmedi.

Ayrıca, 6.5 milyon metreküp kapasiteli Değirmendere ve 3 milyon metreküplük Bostanlı barajları için Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı arazi tahsisleri yapmadı.

Kocaoğlu, Bakanlıklara başvurularını yinelerken, öte yandan da İzmir kamuoyuna AKP'nin bu yaklaşımını şikayet etti.

Su tartışması Göksu ve Sarıkız kuyuları kaynaklı arsenik oranı yüksekliği, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Melih Gökçek'in, Kızılırmak'tan Ankara'ya getirdiği sudaki krizi unutturan "İzmir'in suları arsenikli" açıklamasıyla sürdü. İçişleri, Sağlık, Çevre ve Orman Bakanları ortak toplantılarda, İzmir'deki arsenik oranlarına dikkat çekti.

Türkiye'deki diğer arsenikli suyun şebekelere verildiği illeri kamuoyuna açıklamadılar. Bu da arsenik ve susuzlukla ilgili tartışmaları, CHP-AKP arasında siyasi atışmaya dönüştürdü. CHP ve AKP milletvekilleri konuyu TBMM çatısı altına da taşıdı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, küresel ısınmaya karşı tasarrufa başlayan, proje üretin, yeni barajlar ve ishale hatları öneren, müracatlarda bulunun ilk belediye olduklarını açıkladı. Kocaoğlu, "Ancak, Biz belediyeyiz. Yukarıda Hükümet var. Onların imzalaması, onaylaması gerekin işler, tahsis etmesi gereken yerler var. 2006 yılından itibaren uğraşmamıza karşın Çamlı Barajı'nın ÇED'ini vermediler. Arazi tahsislerini yapmadılar. Orman arazilerinin tahsisileri de yapılmadı. Değirmendere ve Bostanlı Barajlarının da arazi tahsisleri yapılmadı" dedi.

Manisa'da yapımı süren ve su tutulduktan sonra 60 milyon metreküp suyu İzmir'e verilecek Gördes barajının isale hattı ve arıtma projesininin bir an önce bitmesi için devreye girdiklerini söyledi. DSİ'nin isale hattını da belediyenin üstlenmesini isteğini belirten Kocaoğlu, bu işi de yapabilecek güçte olduklarını söyledi.

Kocaoğlu, İzmir'e yeterli desteğin verilmediğini söyledi. Hükümetin İstanbul'a Melen suyunu getirdiğini, DSİ'ye arsenik arıtması yapılması için talimat verildiğine dikkat çeken Kocaoğlu, "Bu desteği İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden, İzmir'de yaşayan 3.5 milyon insandan esirgememesi gerekir. Umutla bekliyorum. Başbakan'a ve bakanlara bu konuda adil davranması için çağrıda bulundum" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın İzmir'den kat ve kat yüksek olan illerdeki arsenik oranın açıklamak zorunda olduğunu söyleyen Kocaoğlu, "Çünkü bu illerde İl Sağlık Müdürleri'nin gücüyle, tedbirleri almak zorundardır. Kamuoyuyla paylaşmak zorundadır. Malum şahıs (Melih Gökçek) tarafından başlatılan bir süreç var. Ben, devlet geleneği olan Türkiye Cumhuriyeti'nde, Başbakanlık, bakanlık, belediye başkanlığı düzeyinde politik davranmanın, siyasi rant peşinde hem de devlet eliyle, hükümet, belediye eliyle koşmanın yanlış olduğu kanaaitindeyim" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'na bağlı 57 belediyeden 15'nin AKP'li olduğunu belirten Kocaoğlu, lütfedip başkanlara kendisinin kişi, kurum ve siyasi parti ayrımı yapıp yapmadığını sormalarını istedi.

Kocaoğlu, "Ayrım yapmamak gerekir. İzmir'in başka Büyükşehir Belediyesi yok. Türkiye'nin başka Sağlık Bakanı yok. Başka Başbakanı da yok. İzmir gözardı edilecek, köşeye sıkıştırılacak, köşeye sıkıştığırıldığında siyasi manevra yapılacak kent değildir. İzmirliler böyle insanlar değildir. İzmir halkı siyasi oyunlardan dolayı zorlanamaz" dedi.

GEÇ KALMADIK

Başkan Kocaoğlu, İzmir'de arseniklu su için önlemlerde geç kalındığı eleştirilerinin doğru olmadığını söyledi. Arsenik oranı daha yüksek illerde DSİ'nin arıtma yapması için talimatın yeni verdiğinli, İzmir'de ise ilk ihalenin yapıldığını 15 kasım-1 Aralık tarihleri arasında devreye gireceğini açıkladı.

Kocaoğlu, "Biz mi geç kalmışız! Hiç bir çalışma başlamamış iller var. Geç kalmadık. İZSU her gün kente 7 bin litre/sn veriyor. Araştırma yapmadan, incelemeden üniversiteler ve bilim adamlarından destek almadan arıtma yapmak, bizim işimiz değil. Bilimsel raporlarla hareket ediyoruz. Geç kaldığımıza inanmıyoruz. Çalışmalar sürüyor. Arıtmalar bitince sorun da bitecek. Okullar açılmaya başladığında öğrencilerin içme suyu sorunu çözeceğiz" dedi.

Kocaoğlu, Sağlık Bakanlığı yönetmeliğine göre litrede 10 mikrogram arseniği geçen suların içilmemesi, yemekte kullanılmamasının öngrölüdüğünü, bu kıstasın da 23 Ocak 2008'den itibaren geçerli olduğunu hatırlattı.

Daha önce standartın litrede 50 mikrogram arsenik olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, "Sağlık Bakanlığı İzmir'in suyundan kat ve kat yüksek olan illerin arsenik oranlarını açıklamıyorsa demek ki, 50 mikrograma kadar sağlığa zararlı olup olmadığı konusunda sayın Sağlık Bakanı'nın kafasında da soru işaretleri var.

İzmirlilerin sağlığıyla yakından ilgilenen Sağlık Bakanı diğer illerdeki vatandaşların da sağlığıyla yakından ilgilenmelidir. İçilemeyeceği, yemek yapımında kullanılamayacağı ibareleri futara yazılmalıdır. Abonelere bilgi verilmelidir. Biz basın kanalıya açıklamasını yaptık. 1 milyon el ilanını da kapı kapı dağıtıyoruz. Yönetmeliklere uyuyoruz" dedi.

İZMİRLİLER MAĞDUR

Yetkilililerin açıklamaları damacana ve menba suyu içmeye başlayan İzmirlileri de etkiledi. Menba suyu kuyruğundaki İzmirlilerin bir kısmı sudaki arseniği Melih Gökçek'ten öğrendiği için Büyükşehir Belediyesi'ne kızgın olduğunu söyledi. Bazı vatandaşlar ise Aziz Kocaoğlu'nun sorunu çözeceğine inandığını belirtti. Ortak nokta ise menba suyu kuyraklarında beklemekten, damacanalı suyun da pahalılığı oldu. Pek çok İzmirli, musluktan akan suyu içmediklerine dikkat çekerken, kimi ise yemek yapımında da bu suyu kullanmalarının bütçelerini sarsacağından yakındı.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2008, 18:26   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:

İzmir Valiliği, kamuda çeşme suyu tüketimini yasakladı.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, kentte arsenikli olduğu belirlenen suyun içilmemesi ve gıda bileşeni olarak kullanılmaması konusunda gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Vali Kıraç, yayımladığı genelgede, ildeki sularda yapılan ölçümlerde arsenik oranının yüksek olduğunu, kuraklığın devamı halinde bu değerlerin daha da yükseleceğinin beklendiğini bildirdi.

“Bu nedenle öncelikli olarak daha önce arsenik değerleri yüksek olduğu belirlenen bölgeler olmak üzere arsenikli suyun kullanılmasında titiz olunması gerekmektedir” denilen genelgede, şu ifadelere yer verildi:

“Özellikle toplu nüfusun bulunduğu okul, hastane, kışla, öğrenci yurtları gibi yerler ile gıda üretimi yapan işletmelerde, yemek fabrikası ve lokantalarda arsenikli su içilmemeli, üretimde kullanılmamalıdır.
Arsenikli suyun içilmemesi ile gıda bileşeni olarak kullanılmaması konusunda gerekli önlemlerin alınmasını rica ederim.”
Kaynak

Alıntı:
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İzmir'in dışında Nevşehir, Aksaray, Niğde, Van ve Kars'ın da suyunda yüksek oranda arsenik olduğunu söyledi...



Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İzmir'in dışında 6 ilde daha içme suyundaki arsenik oranının belirlenen değerlerin üzerinde olduğunu söyledi. Açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Samsun'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "İzmir ve bu illerimizin belediye başkanlarının görevi vatandaşa sağlıklı içme suyu sağlamak olmalıdır'' dedi.

Akdağ şunları kaydetti: "2004-2005 yılında Sağlık Bakanlığı olarak bir çalışma yaptık. Çağdaş ülkelerin uyguladığı düzenlemeyi Türkiye için geçerli hale getirdik. Bu düzenleme ile içme sularındaki arsenik miktarı 10 mikrogram/desilitre'nin altında olması gerekiyor.

Biz belediyelere bunun için üç yıllık bir süre verdik. 2005'de yönetmeliği yayımladık. 2008 Şubat ayına kadar da fırsat tanıdık. 2005 yılında 12 belediyemizde problem vardı. Bu arada belediyelerimizden 5'i meselelerini halletti. Birisi de halletmek üzere. Böylece 12 belediyeden altısı meselesini halletmiş oluyor. İzmir, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Van ve Kars'ta arsenik oranı çok yüksek çıkıyor.''

'KANSER RİSKİ VAR'
Uzun süreli arsenikli içme suyu kullanılmasının kanser riskini artırdığının bilindiğini ifade eden Bakan Recep Akdağ, "Dolayısıyla halkın sağlığını bu kadar ilgilendiren bir konuyu polemiklere götürmenin yanlış olduğunu düşünüyorum" dedi.
Kaynak

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2008, 20:49   #6
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Arsenik yani Arsenique As2O3 demek. Bu da Arsen methalinin pası okside olmuş kullanılan zehrin beyaz toz hali anlamındadır.
EG ve/veya WHO normlarına göre Arsen methal olarak veya ion olarak sınır değeri 0,05 mg/l dir (miligram litrede)
Neti aradım taradım ancak ölçüm değerlerine veya su raporlarına rastlamadım.
Rastlıyabildiğim tek rapor ASKİ nin temmuz su analiz değerleri ki orda da sınır 10 μg/l olan sınır değerin 1μg/l olduğu yolunda.

Yani şayet yanılmıyorsam 50 μ/l olan bir değer 10μg/l ye çekilmiş ancak buna rağmen 1μg/l bulunmuş.
Şimdi asıl sorum İzmir'de suda arsenik var diyenler hangi değerden bahsediyor vede miktar nedir?

Arsen suya doğadan karışan bir mineral. Snayi atığı ile karışsa da doğal sularda olabilecek bir ion.

Evet suda "ölçebiliyor olduğumuz sürece bir miktar hala bulabiliriz" ama miktar nedir? Birim nedir Arsen ion olarak mı? Arsenik Arsenique yani As2O3 olarak mı?

Ülkemizdeki bu terim/ kavram kargaşasını son 15 senedir sökemedim bu gidişatla da sökemiyeceğim. (Açıkçası niyetim de yok) zira işi ucundan duyan feryatı koparıyor.
Peki bende şunu sormak istiyorum İstanbul.da afiyetle yenen midyedeki cıva miktarını bilen biri var mı?

Daha da öte bir şey demiyorum. Dedim ya ucundan bir şey duyan magazinel habercilik anlayışı feryat figan bir şeyler yazıyor. Ha bu suda ciddi anlamda Arsen ionu karışmadı anlamında değil elbet.
Sadece sınır neidr bulunan miktar nedir? Bir de bunları açığa kavuşturdsak.
Eh tabii bir de bu analizleri yapan laburaturaın akreditasyonunu dahi sorgulamak gelmiyor içimden.
Zira çok iyi biliyorum ki Nitrit kitimiz bitti ondan Nitrat kiti ile ölçüm yaptık değerler budur diyenlerine de çok rastaldım.

Neyse...

Nichts für ungut.

Saygılar


Düzenleyen praecox : 30-08-2008 saat 12:23
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2008, 14:53   #7
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Arsenikli suda müthiş iddia

Türk bilim adamı "kıyamet koparılarak” arsenik üzerinden politika yapıldığını iddia etti

ABD'de sudaki arseniği yok etmek üzere geliştirilen ve dünyayı değiştirecek 6 buluştan biri olarak gösterilen ‘kir mıknatısı’ projesinde yer alan 6 bilim adamından biri olan ODTÜ mezunu Kimya Doktoru Cafer Yavuz, ülkesinden binlerce kilometre uzaktan ‘İzmir'deki arsenikli su’ tartışmalarına, “Bu suyu 6 yıl içmiş biri olarak” katıldı.

“Kıyamet koparılarak” arsenik üzerinden politika yapılıp halka eziyet çektirildiğini iddia eden Yavuz, “Günde bir litre su içiyorsanız minimum 77 yıl bu sudan içmeniz gerekli ki arsenik sizi öldürebilecek duruma gelsin. Belki hiç öldürücü duruma gelmeyebilir. Yaşanan polemiklere bakılınca birkaç politikacının çıkar sağlamak uğruna halka eziyet çektirmesi çok üzüntü verici. Hele bazı rektörlerin de buna alet olup yangını körüklemeleri açıkçası utanç verici” dedi.

Dr. Yavuz, ABD'nin Teksas eyaletindeki Houston'da Rice Üniversitesi Biyolojik ve Çevresel Nanoteknoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vicki Colvin liderliğindeki ekipte yer almış, ekip sudaki arseniği yok etmek üzere geliştirdiği ‘Kir Mıknatısı’ projesiyle geçen yıl dünya gündemine gelmişti. Bu proje ABD'de yayımlanan Esquire Dergisi'nin geçen Kasım sayısında ‘dünyayı değiştirecek altı buluştan biri’ olarak gösterilirken, Yavuz ortaokul ve lise öğrenimi gördüğü İzmir'de yaşanan ‘Arsenikli su’ tartışmalarına seyirci kalamadı.

Arseniğin ucuz ve basit bir yöntemle ayrıştırılmasını öngören, sudaki arseniğin demir oksit parçacıkları ile temizlenmesine dayanan ‘Kir mıknatısı’ projesi ile Türkiye'nin adını duyduğu ODTÜ mezunu Yavuz, “Her gıdanın öldürme gücü vardır” dedi. Türk bilim adamı, bu konuda yapılan polemiklerin, arsenikli su içmekten daha tehlikeli olduğuna dikkat çekerken, görüşlerini kamuoyuna sundu. Sudaki arseniği temizleyecek projenin mimarlarından biri olan Yavuz, ortaokul ve liseyi İzmir'de okuduğunu, 6 yıl boyunca bu suyu tükettiğini söyledi.

Arsenik tartışmalarını internetten izlediğini kaydeden Yavuz, şöyle konuştu:
“Arsenik, elementler arasında canlı hayatın olmazsa olmazları olan azot ve fosforla kardeş ve şaşırtıcı olarak da zehirliliği buradan gelmekte. Arsenik vücutta çoğaldığı zaman fosforla yarışmaya başlıyor ve işe yaramayacak moleküllere sebebiyet vererek vücudun enerjisiz ve gıdasız kalmasına, tümörlere sebebiyet veriyor. Bu hastalığa Arsenikosis deniyor ve uzun vadede (10-20 yıl gibi) hastayı öldürüyor. Tarihte de Napolyon ve birkaç İtalyan dükü bu yavaş yavaş öldüren zehirle gitmişler. Bu gerçekler onlardan kalma saç kıllarının analizinde çıkıyor.

Her gıdanın öldürme gücü vardır. Örneğin su çok fazla içilirse ozmotik basıncı dolayısıyla hücrelerinizi patlatır ve sizi öldürür. Tuz aşırı oranda yenilirse vücudunuzdan suyu çeker ve susuzluktan ölürsünüz. Şeker de diyabetik yoldan götürür fazla alındığında. Az alındıklarında da problemler çıkıyor. Her doğal elementten vücudumuzda az çok bulunduğu gözönüne alınırsa vücudumuzun bunları bir şekilde alması gerektiğini görüyoruz. Sorun bu alınımların belirli değerleri aştığında ya da yeterli olmadığında ortaya çıkıyor.

Peki, bizi öldürmesi için arsenikten ne kadar zehirlenmemiz gerekiyor? Günde 1 litre su içiyorsanız minimum 77 yıl bu sudan içmeniz gerekli ki arsenik sizi öldürebilecek duruma gelsin. Tabi içilen sudaki tüm arseniğin vücutta kaldığını varsayıyoruz. Belki hiç öldürücü duruma gelmeyedebilir. Çünkü sürekli belli bir dozun altında kalacak ve vücut buna karşı bir direnç mekanizması geliştirecek.

Yaşanan polemiklere bakılınca da birkaç politikacının çıkar sağlamak uğruna halka eziyet çektirmesi de çok üzüntü verici. Hele bazı rektörlerin de buna alet olup yangını körüklemeleri açıkçası utanç verici. Bangladeş'teki insanlar için öldürücü değere ulaşmak çok daha kısa sürede gerçekleşiyor, sadece 3 yıl. Çünkü onlar, her gün içinde 500-1000 mikrogram (ppb) arsenik olan sudan içiyorlar.”

NEDEN KIYAMET KOPARILIYOR

Yavuz, gelişmiş ülkelerde arseniğin bir problem olmamasının tamamen ekonomik güçle ilintili olduğunu kaydetti. Yavuz, bir su kaynağındaki arseniği hiç kalmayıncaya kadar temizlemenin ucuz olmadığını, suyun su kadar ucuz kalabilmesi için büyük çapta ve ekonomik filtreleme gerektiğini söyledi. Yavuz, şunları söyledi:

“Bu yüzden belirli bir miktarın altına indirmek hesaplı oluyor. Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) suda bulunabilecek arsenik için maksimum seviyeyi belirliyor ve buna içme suyu üreten şehir ve şirketlerin uyması gerekiyor.

Eskiden bu rakam litrede 50 mikrogram idi ve birkaç yıl öncesinde 10 mikrograma çekildi. Bu geçiş mesela ABD'de Ocak 2006'da oldu. Yeni limit uygulaması beraberinde yatırım gerekliliği getiriyor. Yani o zamana kadar 50 mikrogramın altına inmesi yeterli iken bir anda yetersiz hale gelmiş oluyor.

Belediyeler için ise buna uymak için yeni alet ve sistem kurmaları gerekli oluyor. Bu yatırımı yapmamış olan belediyeler ise sorumlu tutulması gerekiyor.

Ama şu da unutulmamalıdır ki geçiş oluncaya kadar içildiğinde sorun çıkmamış iken bir anda kıyamet koparılması da çok akla yatmıyor aslında. Dünyada çoğu ülkenin hala 50 mikrogramı limit kabul etmesi de onun altındaki miktarların hala bir sorun olmadığı şeklinde algılanabilir.”

ÜÇ ALTERNATİF ÖNERDİ

Yavuz, belediyenin halka belirlenen limitlerin altında arsenikli su sunmaması halinde yapılabilecek üç şey olduğunu söyledi. Yavuz, “Eğer belediye işini yapmamış ve size eski arsenik seviyelerinde içme suyu veriyorsa üç alternatifiniz var.

Birincisi, olanlara aldırmayıp şu zamana kadar birşey olmamış, şimdiden sonra mı olacak deyip içmeye devam etmek.
İkincisi, uyarıları dikkate alıp şişe suyu satın alıp içmek.
Üçüncüsü ise filtre alarak ya da filtreyi yaparak suyunu kendin temizlemek.

Mevcut filtrelerin bazıları (reverse osmosis kullananlar özellikle) arseniği de temizliyor ama genelde çoğunun temizlemediğini görüyoruz. Bir sürü para harcayıp arsenik temizleyen filtre almak yerine eski filtrenize demir tozu veya toz haline getirilmiş demir pası eklerseniz büyük ölçüde arsenikten kurtulursunuz. Suya geçebilecek demir iyonlarını da normal filtreniz temizlemiş olur. Bu şekilde güvenle içebileceğiniz ve bütçenizi zorlamayacak filtre yapmış olursunuz” dedi.

Vatan

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2008, 15:49   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-01-2008
Şehir: Ankara-Mersin
Mesajlar: 132
Dün akşam Fox Tv-Objektif programında Melih Gökçek ile ismini bilmediğim İzmir Chp milletvekili programa katılmışlar. Bütün program boyunca bu insanlar siz şöyle yaptınız, sizin şuyunuz yüksek dediler durdular. Her zamanki gibi siyasi kaygılar olduğu için sıradan bir tartışma programıydı. Daha sonra Sağlık Bakanlığı kanser araştırmalarından bir Prof. programa katıldı. Onun söylediklerini duyunca 1,5-2 saatimi boşa geçirmişim gibi geldi. Gerçi aynı şeyi programa katılanların da düşündüğü suratlarından belli oluyordu.

Prof. söylediğine göre şu sonucu çıkardım. Dünya Sağlık Örgütünün 1993 yılında literede 50 mikrogram sınırını, literede 10 mikrogram sınırına çekmesi hikayeymiş. Bu değerleri Dünya Sağlık Örgütü insan sağlığını çok önemsediği için bu şekilde yapmış. Arseniğin kanser üzerine etkisi kısa vadede yokmuş, 10 mikrogram değil 50 de olsa abartılmamalıymış, ancak sigara içenlerde akciğer kanserini arttırabilirmiş. Zararsız bişeymiş evde Arsenik olsa da tadına baksam dedim. Bu Prof. söylediklerine Tıp Derneği Başkanı da paralel şeyler söyleyerek destek verdi.

Bu arada sağlık bakanlığı 2005 yılında belediyeleri uyararak arseniği sınırlar içerisinde tutun demiş. İzmir belediyesi bu 3 yıl boyunca bişey yapmamış, Melih Gökçek çıkıp bunları ortaya atmasa kim bilir ne kadar daha İzmir'liler arsenikli su içeçeklerdi. Bu sorunun sadece İzmir'in sorunu olmadığı, Ege bölgesinin genelinde ve Niğde Aksaray gibi illerde de arsenik sorunun olduğu söylendi.

Kısacası kafam karıştı.
Madem zararsız Dünya Sağlık Örgütü neden 10 mikro gram olsun diyor,
Madem zararsız neden belediye faturaların üzerine içmeyin diyor,
Madem zararsız neden okullarda öğrencilere su dağıtıyorsunuz,
Madem zararsız neden insanlar kuyrukta bekleyiğ su dolduruyorlar,
Madem zararsız neden arıtıyorsunuz..

muhikan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2008, 16:02   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-01-2008
Şehir: Ankara-Mersin
Mesajlar: 132
Niğde'nin suyunda yüksek arsenik
Niğde (AA)- Niğde Valisi Sebahattin Öztürk, daha önce arsenikli olduğu tespit edilen ve kapatılan içme suyu kuyularının dışında kentteki pek çok kuyuda Sağlık Bakanlığının kriter değerlerinin üzerinde arsenik olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Vali Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, Niğde genelindeki içme suyu kuyularından alınan numunelerin Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezine tahlil için gönderildiğini hatırlattı.Tahlil sonuçlarının önceki gün geldiğini belirten Öztürk, daha önce arsenik olduğu tespit edilen ve Niğde Belediyesince kapatılan içme suyu kuyularının dışında kentteki bazı içme suyu kuyularında Sağlık Bakanlığının kriter değerlerinin üzerinde arsenik olduğunun belirlendiğini kaydetti.

Öztürk, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:''Arsenik değeri yüksek su kuyularından çıkan suyun içilebilir veya içilmez olduğunu söyleyemem. Çünkü bu benim konum değil, bu bir sağlık konusudur. Ancak şunu söyleyebilirim ki içme suyu kuyularındaki arsenik miktarı Sağlık Bakanlığının koyduğu kriterlerden yüksek çıkmıştır. Bu durum, nasıl algılanması gerekiyorsa öyle algılanmalıdır. Bu konuyla ilgili olarak belediyeyle bir an önce yazılı görüşmelere başlayacağız.''

http://haber.mynet.com/detay/guncel/...ul2008/N171923

muhikan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2008, 16:43   #10
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
Ancak şunu söyleyebilirim ki içme suyu kuyularındaki arsenik miktarı Sağlık Bakanlığının koyduğu kriterlerden yüksek çıkmıştır.
"Belirtilenden yüksek çıkmıştır" beyanlarında miktar duyarsanız buraya yazar mısınız?
10 mikrogram limitin ne kadar üzerinde?

Madem zararsız Dünya Sağlık Örgütü neden 10 mikro gram olsun diyor,
Belirli zamanlarda azaltım olur. Mantığını kendileri bilir. Ama büyük tansiyonunuz şu kadar, küçük tansiyonunuz şu kadar olmalı derken, bu rakamların zaman içinde giderek aşağıya çekildiğini görüyoruz. Onun gibi bir mantıkları olabilir

Madem zararsız neden arıtıyorsunuz..
Çok fazlası tümüyle zararsız diyen yok, tabii arıtılacak. İzmir ve diğer şehirlerde bir süre önce geçerli olan 50 mikrogramın üstünde değilse, insanlara meyve sebzelerinizi bile yıkamayın demenin nedeni ne, bilmiyorum.

Madem zararsız neden belediye faturaların üzerine içmeyin diyor,
Madem zararsız neden okullarda öğrencilere su dağıtıyorsunuz,
Madem zararsız neden insanlar kuyrukta bekleyip su dolduruyorlar,

Bu kısmı gerçekten muamma

Bilim adamlarının arsenik hakkında (yukarıda da yer alan) yazdıklarını bilmiyor ve araştırmamış olabilirler. Ya da bu konuda konuşan bilimadamlarının başka bir hesapları var ve yalan söylüyorlar.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2008, 16:48   #11
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Bir arkadaşım söylemişti, kimdi hatırlamadım şimdi...

Yunan, Roma devirlerinde, imparatorların başkası tarafından zehirlenme ihtimaline karşı düşük dozlarda, düzenli olarak arsenik aldıklarını söylemişti. Böylece olası arsenik zehirlenmesine bağışıklık kazanmış oluyorlarmış.

Ama önemli olan belli bir dozun birikmesi ise, bu işe yaramaz.
Ya da alınan dozlar, belirli aralıklarla vücuttan atılıyor mu?

Konu hakkında bilgisi olan var mı?

Arsenikli içme suyundan, epey gerilere gittim ama ne yapayım, nasıl olsa onlar sorunu çözünceye kadar, biz tekrar konuya geri döneriz

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2008, 14:24   #12
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Birisi oranları sormuştu...
Alıntı:
Yapılan yazılı açıklamada, daha önce Bayraklı'dan alınan su numunesinde 34.1 mikrogram olarak belirlenen arsenik oranı, bu ölçümde 37.2 mikrogram olurken, Bornova'da 33.5 olarak ölçülen miktar 34.2 olarak gerçekleşti. Çiğli'de 33.6 olan sudaki arsenik miktarı 35'e yükselirken, Karşıyaka Şemikler'de 32.9 olarak belirlenen oran 34.5 oldu. Karşıyaka Bostanlı'da 33.6 olan oran 34 şeklinde artarken, Zübeyde Hanım Caddesi'ndeki örnekten yapılan tahlil sonucu da 33.9 olan oran 35.5'e yükseldi.

Daha önceki ölçümde 32 mikrogram arasında kalan Konak ilçesine bağlı Alsancak Hocazade Camisi'nden alınan su numunesindeki arsenik oranı, son ölçümde 36 olarak kayıtlara girerken, Balçova, Güzelbahçe ve Narlıdere ilçelerinin bazı bölgelerinden alınan örneklerdeki oran, 16-22 mikrogram ile sınır değer olan 10 mikrogramın üzerinde çıktı.

Bornova Pınarbaşı, Buca, Gaziemir, Konak ilçesinin bazı semtleri ve Menderes'teyse sudaki arsenik oranı, sınır değerin çok altına kaldı.
Haberturk

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2008, 15:15   #13
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Bu sınır geçen yıllara kadar 50 mikrogram idi. Sınır değerini 10 mikrogramma düşürürseniz elbetteki sınırı aşmış olursunuz. Dünya sağlık örgütü bu sınırı neye istinaden aşağı çekti bilemem ama gerçek şu ki konunun uzmanları da bu konuda hemfikir değiller. Sınırı aşağı çekersiniz olur da 50 mikrogramm değeri de bir kıstas değerdir. yani son üst sınır değildir. Bir de burada bundan önceki mesajımda da yazdığım gibi birim de çok önemli.

Arsenik mi arsen mi ölçülen değerler.
Asırlar boyu Arsen sularda yöreye bağlı olarak bir tür doğal mineral gibi vardı. Arsen ubiquiter bir metaldir. Almanyada kişi başına günde bünyeye alınan arsen miktarı ortlama 100 mikrogramdır. Yani günde izmirdeki şebeke suyundan 3 litre içersek almanların ortalamasını yakalamış oluruz (elbette bu bir demagoji) Asıl sorun kabuklu deniz mahsüllerinde ve balıklardaki kummulasyona uğrıyan arsen ki buna kalana dek cıva ve kadmium çok daha tehlikeli bir düzeyde.

Bu değerlerin FDA tarafından bazı tek yönlü araştırmalara dayandırarak sınır değerlerini belirlemesi biraz sosyo ekonomik sebeplerden gibi geliyor bana.
Vücut arsene hasar göstermeden tolerans kazanabilir.

Sonuçta arsen suya endüstriyel atıklardan kaynakalanmıyan bir değer ise normaldir ancak ola ki endüstriyel atıklardan geldiği durumlarda daha değişik zehir olabilecek elementler ve bileşenler de aramak gerekir.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2008, 15:52   #14
Ağaç Dostu
 
tener's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 271
Bu olayda , küresel ısınmanın sonuçlarından biri olsa gerek.Eskiden arı soktuğu zaman insanlar ölmüyordu , çünkü bu kadar çok allerjik rahatsızlıklar yoktu.Kene'yi korkunç boyutta zararlı bir hayvan olarak tanımazdık. Demekki , tabiatta değişen olaylar var.
Bilim insanlarının toplanarak ,açıklama yapmadıkları bir ülkede , insanlar doğal olarak kendilerini koruma amaçlı davranmak zorunda.

tener Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2008, 19:06   #15
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Bence bu açıklamayı bilim adamları yapamaz. Bu politik bir sorun. Olası uzman tartışmaları da yanlı tarafların etkisinde kalmış kılıfına uydurularak yapılmış akademik olmıyan fikir ayrılıklarıdır. Akademik dayanakalrı pek yok.

Bugün biri bir arı sokması sonucu ölebiliyorsa bunun sorumluluğunu da her şeyi hygienik olan, steril sahada çocuk bakan anelerde bulmak gerkelidir.
Gerçi bir asır öncesi ortalama yaşam beklentimiz 30 - 40 lı yaşlarımız iken bunun 70 lere çıkması da bilimledir.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2008, 22:23   #16
Ağaç Dostu
 
tener's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 271
praecox , çok bilimsel bir açıklama yaptığınızın farkındayım. Konuyu farklı bir boyuta taşımış olmak istemezdim.

Ankara'da akan suları ,olası bir kesilmeye karşı ped şişelere doldurup saklıyoruz.Renklerini görseniz ,zaten bu suları içmek istemezdiniz. Bir de içinde zehir olduğunu düşününce işin sosyo-ekonomik boyutunu düşünmeniz mümkün değil.
Sigara içmekde insanlara hemen zarar vermiyor , ama zaman içersinde kalp damar hastalıklarına , kalp krizine bile sebebiyet verebiliyor. Uzun süre içersinde ve yavaş yavaş öldürüyor. Ben de bu kimyasal maddenin (arsenik) kaç miligram sınır olursa olsun insana zarar vereceğine inanıyorum.
"Sonuçta arsen suya endüstriyel atıklardan kaynakalanmıyan bir değer ise normaldir ancak ola ki endüstriyel atıklardan geldiği durumlarda daha değişik zehir olabilecek elementler ve bileşenler de aramak gerekir."
Bu cümlenize katılıyor ve acaba suların içinde daha değişik zehir olabilecek element ve bileşenler var mı diye düşünüyorum.

tener Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024