View Single Post
Eski 03-10-2007, 09:32   #7
lerdemir
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
UNLU BİT veya PAMUKLU BİT.

Bu zararlıyı görüntüsünden tanıdığım için ve de örnek olması açısından "ARAMA" fonksiyonundaki "Gelişmiş Arama"yı seçerek, içinde "Mine Pakkaner" tarafından gönderilmiş ve içinde "Unlu pamuklu" ifadeleri geçen mesajları tarattım, daha sonrasında da forumda bu konudaki uzmanlığını bildiğimden dolayı "fmt79" tarafından gönderilmiş aynı içerikte mesajları tarattım ve aşağıya eklediğim bağlantılardaki mesajlara ulaştım:

Bir suluboya fırçası veya eski bir diş fırçası ile ya da bitkiyi zedelemeyecek basınçtaki bir su ile duş başlığı altında önce bitkinin üzerinde mevcut zararlıları mekanik olarak uzaklaştırın, sonra da ilaçlama yapın.

Verdiğim yönlendirmede ev yapımı ilaçlar var, ama sorununuz ileri boyutta ise; bu nedenle kimyasal mücadele gerekebilir; bunun da uzmanı olan fmt79 adlı uzman üyemizden alıntılarsak:


- fmt79 şu mesajında şöyle demiş:

"Unlu bit ile mücadele konusunda forumda bilgiler var aslında. Yoğunluk ne durumda acaba? Az yoğunluklarda çevre dostu pestisitler mevcut iken, çok yoğunluklarda bunlar faydasız, o yüzden daha zehirli ama etkili pestisitler kullanılacak. Yazlık yağ bulma şansınız varsa etkisi güzel, yine Malathion da iyi, ama bu ikisini de yoğunluk azsa kullanın.

Hektolineum (yazlık beyaz yağ)
Malathion WP 25 (Malathion)"


- fmt79'un yazdığı şu mesajda ise özetle

""Yazlık yağ" **** "Yazlık beyaz yağ" olarak bilinen petrol türevi bir kimyasal. Hektolineum vs vs adı altında preparatlar da var ancak "yazlık beyaz yağ" demeniz yeterli. Petrol türevi olduğu için açık (fason) satılan yerler de bulabilirsiniz.

100 L suya 2 L ilave edeceksiniz. Sıvı miktarına göre dozu ayarlayabilirsiniz. 1 L suya 15-20 ml ideal. Ama bence siz 15 ml yapın. Bazen süs bitkileri hiç beklenmedik ilaçlara karşı fitotoksite gösterebiliyor. Dikkat edilecek birkaç husus var. İlacı hazırlayınca önce bitkinin bir yaprağına uygulayın. aradan 3-5 saat geçsin. Yaprakta anormallik (yanma, sararma, renk değişimi) olmazsa tüm bitkiyi ilaçlayın." der...


- fmt79 şu mesajında ise şöyle demiş:

"Malathion etkili maddeli insektisitler Unlubitin başlangıç dönemlerinde kullanılabilir. Bu dönemlerde etkinlikleri iyidir. Ancak, ileriki dönemlerde, yani unlubitler çoğalıp, salgıları kendi büyüklüklerine ulaşınca, bitkide sadece beyaz bir tabaka görmeye başladığınız zaman, Malathion etkisiz kalır. Yoğunluk o kadar yüksek ise sistemik etkili insektisitler kullanmanız gerekecek.

Unlubit yoğunluğu fazla ise, bitkiniz de az sayıda ise, elinize bir patates filesi alın (Bitkiye zarar vermeyecek herhangi bir şey olabilir aklıma şu anda patates filesi geldi), unlu bitleri bitkiye zarar vermeden azaltın. Fileyi sürterek salgıları ve fazla unlubitleri düşürün. Sonra Malathionu uygulayın."

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön