View Single Post
Eski 02-09-2008, 12:47   #15
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Iyi gunler Expe, sonunda akcaagacin eline ulasti. Agacin hakkinda yazacaklarim bonsaiye olan ilgini olumsuz etkilememeli. Yazacaklarimi iyi bonsailer yapabilmek icin bir uyari olarak algilamanizi dilerim.

Su an akcaagaciniz bir bonsai olabilecek durumda degildir.
Govdenin topraktan yukseldigi yerde eger kurumus yaprak degilse cirkin bir yara ve ya asi yeri gorunuyor o goruntuyu ordan yara uzerinden govdeyi tekrar koklendirip kaldirabilirsiniz. Bu sorunu cozdukten sonra agacin govdesinin catallandigi yerden, en altaki bogumlarin hemen uzerinden yapilacak derin bir budama ile agacin boyu kisaltilip yeni surgunlerle bir forum yakalanabilir. Agacin ust tarafindan hic bir budama yapmadan en az 2 yil, yara uzerinde yapacaginiz koklendirmede, yeni koklerin gelismesini beklemelisiniz.
2 yil da yeni surgunleri istediginiz gibi sekillendirirseniz agacinizi belki 5 yil sonra bonsai saksisina alabilirsiniz.(daha once de alabilirsiniz de bonsai saksisinda gelismesi oldukca yavasliyacaktir.)

Bu durumda, ben olsam agacin saksida ve ya yerde iyice gelismesini saglar. Ust tarafdaki dallardan bonsaiye uygun olanlar uzerinde havai koklendirme yapip elde edecegim fidanlardan da bonsailer yapmiya calisirdim.

Akcaagacin yapraklari ordaki sicaklara gore iyi duruyor. Yapraklar icin birsey yapmana gerek yok. Agacini dogrudan gunes isigi gormiyen bir yere al. sonbaharda zaten yapraklarini dokecek. Baharda yeni yapraklar cikarken onun dogrudan gunes isigi gormiyecegi bir yerde olmasina dikkat ediniz.

Bonsai yapmak icin fidan secerken, yapmak istediginiz tarza uygun bir govdesi ve govdenin alt taraflarindan cikan bircok dalin olmasina dikkat ederseniz, yapmak istediginiz bonsailere daha cabuk ulasirsiniz.
Kolay gelsin.


Düzenleyen Ali H. ALI : 02-09-2008 saat 13:18
Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön