View Single Post
Eski 02-09-2008, 02:40   #2
Yaşam Sevgisi
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-09-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 15
--------------------------------------------------------------------------------

İlk bakışta gözüme sanki bir denge-homeostasi mekanizması gibi çarptı. Ama kitap ve sanırım etkilendiği varsayım, zararlı bir evrimsel miras(kalıt) olarak açıklamakta. Ama gene de "varsayım" olduğuna değinmektedir.

Güneşli günde stomaların kapanması yaprak boşluğunda CO2 miktarını azaltır, O2 miktarını ise arttırır. Fotorespirasyon da CO2 miktarının azalmasını engelleyici bir mekanizma olarak görünmektedir aslında. Bu mekanizma canlılardaki homeostasi mekanizması ile aynı değil midir aslında? Yani canlı O2 ve CO2 konsantrasyonunu belli bir düzeyde tutmaya çalışmakta. Tıpkı insanlarda glikoz(şeker) düzeyini "glukagon" hormonu salgılayarak kanda belli bir düzeyde tutmaya çalışması gibi.

Kitap ise:

Yazdıklarını daha da desteklemek için de C4 ve CAM bitkilerinin bu zararlı kalıtı(mirası) adaptasyonla aştıklarını söylemiş. Yani bunların Rubisko kullanmayarak bu zararı aştıkların kastediyor.

Bu düşünceye (evrimsel zararlı bir kalıt) olduğu düşüncesine ulaşmak veya varsaymak bu kadar kolay mı? Elbette onları bu varsayma haklarından mahrum edemeyiz.

Ama, bu öne sürülenler yeterli mi?

C3 bitkilerinde yürmekte olan bütün fizyolojik-metabolik-dengesel işlevler, yaşadığı doğal şartlardaki metabolizmasına göre düzenlenmiştir(şu anda da). Eğer bir metabolizma veya çevrim veya bir işlev, karbon fiksasyonun yüzde ellisinin engellenmesi ile uyum içinde evrimleşmiş demek değil midir? Yapılan ani bir müdahale(hele bir de bu yaplacaklar genetik müdahale olup birkaç "gen" için ise) bitkinin diğer çevrim ve işlevleri bu durum karşısında nasıl davranacaktır?

C3 bitkileri, şu anda yaşamakta olduğu doğal işlev ve çevrimler ile uyumlu haldedir diyebilir miyiz? Bana göre, evet.

Kitabın anlattığı türden bir varsayıma veya düşünceye varabilmek için bitkinin, bütün çevrimleri, fizyolojik ve metabolik işlevleri iyice aydınlatılmış, anlaşılabilmiş olmalı değil midir?

Yaşam Sevgisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön