View Single Post
Eski 18-08-2008, 13:40   #12
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Artık ormancılıkta yenilik yapma zamanı gelmedi mi?

Temizliğin neden taşeron firmalara verildiği belli, ama konumuz o değil...

Ama ormanların özelleştirilmesi ile parelellik kurarsak, bu temizlik işleri örneği, yanlış örnek oluyor.

Ormanların tamamının özelleştirilmesini istiyorsunuz, belediyelerin de tamamını özelleştirmek gerekir demeniz gerekmez mi?

Sn. Malina, Benim için bir mahzuru yok. Belediyeler özelleşirse iyi tarafları da olabilir kötü tarafları da.

Hühim olan hizmeti aksatmadan ve insanca, dağıtabilmek. Bunu yaparken işi size oy verene değil, becerebilene vermek esastır. Ama bizde tersi oluyor. Hangi partiden olursa olsun. Oy verdiğimiz veya vermediğimiz, Cumhuriyetçi, Milliyetçi veya gerici hepsi aynı.
Kaldırımları bir söküp bir yapmak suretiyle belediyelerinin başka hizmetlerde kullanabilecekleri kaynaklarını yandaşlarına dağıtmayı tercih ediyorlar.

Ayrıca bir husus daha var. Kendi yandaşlarına iş sahası yaratmak için tanıdıklarını belediyelere dolduranların hizmetleri daha çok aksattığı ortada. Yani siz işe aldığınız elemandan sizin gibi düşünmesine rağmen verim alamıyorsunuz. Halbuki aynı kişiyi özel sektör hem çalıştırıyor hem de verim alabiliyor. Özelde iş yapmayanlar derhal işten uzaklaştırılabilirken devlete veya belediyelere girenler artık ne olursa olsun orada demirbaş oluyorlar ve çalışmasalar bile onları oradan söküp atacak bir kuvvet bulunmuyor. Mesela Ziraat bankası ile Akbank veya diğer özel bankalar arasında sizce bir fark yok mu? Birinde memurlar iş yapmak için yarışırken diğerinde sanki grev yapılıyormuş havası yok mu? (Babam Ziraat Bankası Müdürüydü)

Belediyeler özelleşirse işte bu yandaşlara dağıtılan kaynaklar belki daha faydalı işlere kullanılabilir. Ama yönetimde belki başka problemler ortaya çıkar. Siyasiler kullanabilecekleri kaynakları kaybedecekleri için karşı çıkarlar veya kaynakları daha rahat kullanabilecekleri başka kanallara aktarırlar. Kısaca parayı ve gücü kullanabilecekleri başka bir yol bulurlar.

Ormanlarımızın da bu şekilde işletilemeyeceği, korunamayacağı ve çoğaltılıp, geliştirilemeyeceği ortada. Bu sistemi 70 yıldır deniyoruz olmuyor.

Artık ormancılıkta reform yapma vakti geldi. Mesela ulaşım ve haberleşmede dünya ile aynı çizgideyken ormancılıkta nasıl ortaçağda kalmış olabiliriz.

Özelleştirelim, veya daha iyi denetleyelim ama başka bir çözüm bulalım. Ben hepsine razıyım. Tek tahammül edemediğim bu durduramadığımız orman yangınları ve basiretsiz yöneticilerin akıl almaz demeçleri.

Birşeyler yapalım ve artık ormanlarımız yanmasın.

Saygılar.

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön