Ben yıllardır salçamı kendim yaparım, gerek kırmızı biber, gerekse domates.
***Bir kaç kasa domates alırım her yıl, genişçe leğende yıkarım.
***İrice doğrarım leğene koyar güneşin kollarına bırakırım.
Damlar bu iş için çok uygun, orta katlardaki dostlar balkon kullanabilir.
(Ben robotla uğraşmam, güneş altında birkaç gün içinde yumuşar, kabuğundan kolayca ayrılır)
***Birkaç gün içinde doğranmış domatesler yumuşar, süzgeçten geçirir, çekirdeklerinden ve kabuklarından ayrılmasını sağlarım.
***Bir hafta, on gün içinde domatesler salça kıvamı almaya başlar.
***İyice suyunu çekip kıvama gelince irituzu ekler, bir gün daha güneşte bıraktıktan sonra toparlar, üç kiloluk yoğurt kovalarına doldurur, mutfak dolabımın altına koyarım.
3 sene bozulmadan salçam durur.
Enerji tasarrufu için kaynatmaya karşıyım ama Karadeniz gelini olarak oraların rutubetini bildiğim için yapacak bir şey yok.
***Salça suyunu gündüz güneşte, gece ayazda çeker, ben hiç süzdürmem suyunu.
Yemekte de önemli ama ben asıl kahvaltıda ekmeğin üzerine sürmeyi sevdiğim için olabildiğince doğal yöntemleri seviyorum, kaynat , süzdür, aspirin bana göre değil.,
sadece kişisel fikrim, elbette bölgenin durumuna göre salçayı nasıl korumak gerekiyorsa öyle yapmalı...
Düzenleyen berduray : 06-08-2008 saat 23:54
|