View Single Post
Eski 08-07-2008, 08:52   #10
Organik
Ağaç Dostu
 
Organik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 105
Organik Gıda Nedir?

Organik Gıda Nedir?
Bu yöntemde kimyasal gübre, ilaçlama, hormon gibi dış etkenler kullanılmaz.
Organik gıdaların yetiştirilmesinde ve işlenmesinde, genetik mühendisliğin, yapay ve benzeri gübrelerin, böcek ilaçlarının, yabani ot ve mantar öldürücü ilaçlarının, büyütme düzenleyicilerinin, hormonların, antibiyotiklerin , koruyucuların , renklendiricilerin, katkı maddelerinin, kimyasal kaplama ve parlatıcı maddelerinin ve kimyasal ambalaj malzemelerinin kullanılmadığı gıda maddeleridir. Organik gıdalar, bitkisel ve hayvansal gıdaları içerir.


Ürünlerin hiçbir zirai ilaç veya kimyasalın kullanılmadığı tarlada yetiştirildiği gerçeğini de işaret etmektedir.
Organik gıdalar, hiçbir yapay koruyucu, renk verici, parlatıcı veya diğer katkı maddeleri kullanılmadan işlenmiş ve paketlenmiştir. Sebze, meyve ve tahıllar verim arttırıcı hormon ve kimyasal ilaçlar kullanılmadan, doğal süreç içinde olgunlaştırılır

Organik tarım, kuralları çerçevesinde çevresine duyarlı, sömüren değil sürdürülebilir olan bir üretim sağlar. Bu başta toprak olmak üzere su, hava, çevre ve doğada yaşayan diğer canlılara zarar vermeyen bir üretim anlamına gelmektedir. Örnek olarak ilaçlama ile çevredeki bir göl ve paralel olarak o gölde yaşayan canlılar zarar görebilir. O gölün suyunu kullanan insanların zarar görebileceği gibi, gölden avladığı bir balığı yiyen kuş bambaşka bölgelere hastalık taşıyabilir. Organik tarım, belirli kurallar çerçevesinde sürdürülebilir tarımdır.

Organik tarım yanlızca insan sağlığını değil, aynı zamanda yaşam alanımız olan dünyanın korunmasını da sağlar. Mevcut tarım topraklarının azalmasını, çölleşmesini, kullanılamaz hale gelmesini ve sömürülmesini de engeller. Sağlıklı ve temiz bitkiler yetiştirildiği için insan sağlığı için çok önemlidir.

Besinlerin içinde binlerce değişik madde vardır. Bu küçük maddelerin milyonlarcasının birleşiminden insan vücudu meydana gelir. Bu maddeler zehir içerdiğinde, yapay ve bozuk kimyayı bünyesinde barındırdığında bu sefer insan vücududa bunlardan meydana gelmektedir. Organik gıda insan biyolojisine, insanın kimyasına en uygun besindir. Yapay ve katkı maddeleriyle dolmuş gıdalar insan genetiğini ve vücudunu deforme etmektedir. Sağlıklı ve güzel bir geleceği insanlık için zorlaştırmaktadır. Hatta büyük oranda tehdit etmektedir.


Organik Gıda Adına Yapılan Uygulamalar:

Ekolojik (organik)üretim yapan bir çiftçi, uluslararası bir denetleme şirketi tarafından verilen sertifikayı almak zorundadır. Bu sertifikayı alabilmesi için ürünlerini gerekli koşullarda üretmelidir. Gerekli koşullar sağlandığında bu denetçi firmalar ürünü denetleyerek sertifika verirler.
Birçok gelişmiş ülkede, çiftçinin organik gıda ve organik tarım sertifikası alabilmesi için yetkili bir kuruluşun denetimini kabul etmiş olması gerekir. Bu denetimi kabul eden çiftçi tarlasında hiçbir zirai ilaç, kimyevi gübre, hormon veya antibiyotik ve ürünü işlerken veya paketlerken de hiçbir koruyucu, parlatıcı, renklendirici ve benzeri katkı maddesi kullanmayacağını kabul etmiş olacaktır.

Dünyada bu çevre ve insan sağlığı ile ilgili sorunların ortaya ortaya çıkıp tartışılır hale gelmesi ile öncelikle ABD ve bazı Avrupa ülkelerindeki duyarlı çiftçiler üretimlerini kimyasal girdi kullanmaksızın yapmaya ve ürünlerini kendi çevrelerinde satmaya başlamışlardır.Bu hareket 1972 yılında çevre dostu bazı örgütlerin (Toprak Derneği-İngiltere,Doğa ve Gelişme-Fransa,Biyodinamik Derneği –İsveç gibi) ortak bir çatı altında toplanarak ‘’Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu’’(IFAOM) nu kurması ile yaygınlaşmaya başlamıştır.

Ülkemiz organik tarım üretimi konusunda Avrupa'dan daha iyi olabilecek bir potansiyele sahiptir. Hem üretilebilecek ürünlerin çeşitliliği açısından, hem sayıca fazla olması açısından, hem de kalite açısından daha üst bir seviyeye gelmesi çok kolaydır; ancak sadece yeteri kadar çalışma yapılması gerekiyor.

Bir ürünün organik olup olmadığını anlamak için paketlerdeki etiketlere ve sertifikalarına bakmanız gerekiyor.

Organik gıdalar, yapay sistemlerle üretilen gıdalardan niçin daha pahalıdır?
Bunun sebebi, maalesef organik gıda ve tarımının, gerek tüketiciler tarafından gerek, kamu tarafından yeterli desteği henüz alamamış olmasıdır. Devletin bu konuda çok büyük girişimleri olması gerekirken çok yetersiz kalmaktadır, yeterli desteği ülke insanlarına sağlamamaktadır.

Organik Gıda üreticileri, bu işi küçük çaplı tarlalarda yapmakta ve dolayısı ile geniş topraklarda kitle üretimi yapan üreticilerle maliyet konusunda boy ölçüşememektedir.

Organik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön