Konu: saydemir
View Single Post
Eski 31-03-2008, 14:20   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
saydemir

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

Ağaçlar.net’le tanışmam, etobur bitkilerle ilgili internette araştırma yaparken oldu. Araştırmalarım sonunda türkçe kaynaklar içerisinde etobur bitkiler hakkında bulabileceğim en kapsamlı sitenin burası olduğunu anladım. Ve siteyi bu şekilde takip etmeye başladım. İlk başlarda siteye üye olmadan takip ediyordum. Daha sonra sitedeki diğer konu başlıkları da ilgimi çekmeye başladı. Etobur bitkilerle başlayan ağaçlar.net maceram artık benim için bir vazgeçilmez oldu.

Burada neler öğrendiniz?

Bu sitede öğrendiğim şeylerden en önemlisi bir bitkiye en iyi şekilde bakabilmek için onun doğal ortamına en yakın ortamı oluşturmalıyız. Bu da bitkiyi biraz tanımaktan geçiyor. Farklı türlerdeki bitki türlerinin bakım istekleri de birbirinden farklı. Mesela benim ilgi alanımdaki etobur bitkilerin yetişme ortamları diğer pek çok evde baktığımız bitkilerden daha farklı. Genellikle bataklıklarda ve besin yönünden fakir topraklarda yetişiyorlar. Bu yüzden bu böyle bir beslenme şeklini seçmişler. O yüzden bu bitkilere bakabilmek için onların bu isteklerini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?

Ben bu siteye girmeden önce evimde baktığım hiçbir bitki yoktu. Aynı zamanda bakım yönünden de fazla tecrübem olmadığı için sadece izlemekle ve konuları takip etmekle yetindim. Konu başlıklarının nerdeyse çoğunu baştan sona okudum. Yaklaşık bir yıldır bu siteyi takip ediyorum. Bu sürede sürekli bilgimi arttırmaya ve baktığım bitkiler hakkında tecrübe kazanmaya çalıştım. Bundan sonra bende tecrübe ve bilgilerimi bu platformda yeri geldiğince paylaşmaya anlatmaya çalışacağım.

Sizi tanıyalım

Ben 1981 Balıkesir doğumluyum. İstanbul ümraniye’de fen bilgisi öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Ağustos ayında askerlik görevim için Van’a gittim. Şu anda da Van’da asker öğretmen olarak görev yapıyorum. Bitkilerle ve hayvanlarla olan ilgim çocukluğumdan beri var. Bu mesleği de biyolojiyi çok sevdiğimden seçtim sanırım. Pek çok hayvan ve bitki baktım büyüttüm. Şu anda baktığım bir hayvan yok. Ama ilerde evimde bir akvaryum olmasını çok istiyorum.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

Şu anda askerliğim sebebiyle baktığım bitki yok. Ama daha önce bakmakta olduğum etobur bitkilerim, bahçeye ektiğim soğanlı bitkilerim, balkonumda kaktüs ve sukkulentlerim vardı. Her gün onlarla en az yarım saat ilgilenmeye çalışırım. Bir o kadar zamanımı da onlar hakkında internetten veya kitaplardan bilgi toplamakla geçiriyorum.

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?

İçerik olarak, işlenen konular olarak bulunmaz bir kaynak. Zaten bir ihtiyaç ortaya çıktığında da en kısa sürede sitede yerini buluyor. Sitenin bence en güzel taraflarından birisi de sürekli kendini yenileyen güncel yapısı zaten.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Herkesin en çok şikâyetçi olduğu ve benimde en çok rastladığım sanırım yeni gelen üyelerin içeriği, daha önce yazılmış yazıları okumadan, site içinde araştırma yapmadan merak ettikleri konularla ilgili soru sormaları. Site de sorulan pek çok soru daha önceden cevaplanmış olabiliyor. Kesinlikle ilk olarak, hakkında merak ettikleri konuyu çok iyi araştırsınlar site içerisinde. Büyük ihtimalle sorularına yanıt bulacaklardır.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

Bitkilerle ilgilenmek benim bütün yorgunluğumu alıyor. Onlarla ilgilenirken rahatlıyorum. Gün içerisinde sıkıntılarımı bitkilerle birlikteyken unutuyorum. Öğrencilerime de bu sevgiyi aşılamaya gayret ediyorum. Çevremde yeşili ve doğayı seven koruyan insanları görmek beni mutlu ediyor. Benim en çok ilgimi çekenler türler etobur bitkiler, orkideler, soğanlı bitkiler, kaktüs ve sukkulentler. Ama pek çok egzotik ve tropik bitkide ilgimi çekiyor.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

Küçükken arkadaşlarla yakınındaki kırlara gezmek için gittiğimizde benim en çok ilgimi çeken şeylerden birisi buralarda gördüğüm bitkilerdi. O bitkilerin pek çoğunun Türkiye ender bulunan nesli tükenme tehlikesindeki türler olduğunu bu site sayesinde öğrendim. Geçen haziranda tekrar çocukken gezdiğim ve o çiçekleri gördüğüm yerlere gittim. Ama artık bir zamanlar pek çok bitkinin bulunduğu o yerler şu anda tamamen binalarla kaplanmıştı. Tabiî ki bitkilerden ise eser yoktu. Bu beni hem üzdü hem de düşündürdü.

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

Foruma girmeden önce evimde hiç bitki yoktu. Seviyordum tabiî ki de ama yine de beslemekten bekli de çekiniyordum, bakamayacağım kaygısıyla. Bu forumu takip ettikten ve bakabileceğime kendimi inandırdıktan sonra ilk bir etobur bitkimi aldım. Sonra başka bir tür daha aldım. Daha sonra farklı bir tür. Şimdi ise kaç bitkim olduğunu bilmiyorum.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

Hayır, katılmadım. Forumdan takip ettiğim kadarıyla çok sıcak bir ortam oluyor bu toplantılarda. Görmeden bilgi paylaşımı yaptığınız kişilerle yüzyüze konuşmak ve o şekilde bilgilerin paylaşımı çok daha kalıcı olacaktır kesin.

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

Etobur bitkilerle ilgili yazılmış türkçe bir kitap şu anda yok. Sadece bazı biyoloji kitaplarında geçen kısa yazılar veya bazı dergilerdeki kısa makaleler dışında. Fakat farklı dillerde yazılmış pek çok kaynak var. Bunlardan birkaçı;

1) Peter D’amato- Savage Garden,

2) Adrian Slack- Carnivorous Plants,

3) Barry Rice- Growing Carnivorous Plants sayılabilir.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?

Hayrettin Karaca.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?

Kaktussergisi.com, kaktusrehberi.com üye olduğum kaktüsler ile ilgili çok güzel türkçe siteler. Ama üye olmayıpta takip ettiğim yabancı etobur bitki siteleri var. (Mesela Cpukforum.com) Ağaçlar.net bu sitelerden daha kapsamlı bir site. Aradığım pek çok farklı bitki türü ile ilgili muhakkak bir şey bulabiliyorum. Bakımları ile ilgili sorularıma yanıtlar bulabiliyorum. Bu da siteyi diğerlerinden daha farklı bir yere koyuyor.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

Mesleğim itibariyle biyoloji alanında bitkilerle alakalı temel bilgileri aldım. Ama bu bilgiler bitki bakımı ile değildi tabiî ki de. Ama bu konularda kendimi geliştirmeyi isterim tabi.

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?

İnternetteki zamanımın çoğu ağaçlar.nette geçiyor. Hergün takip etmeye çalışıyorum. Bazen günde birkaç kez girip baktığım bile oluyor.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

Bilgisayarla uğraşırım genelde. Tarihi mekanları gezmeyi veya doğa gezilerini severim.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Selluka tohum paylaşımına katılmıştım. Tohumlarımdan üçünü çimlendirmeyi başardım. Sonra praecox tohumu. Çok güzel organizasyonlardı. Herkesin her bitkiye ulaşması mümkün olmayabiliyor. Bu organizasyonlarla hem üyeler arası bağlar güçleniyor, hemde bitkinin çoğalması ve yayılması sağlanıyor.

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?

Forumda beni olumlu yönde etkileyen üyemiz, etobur bitkilerle tanışmamı sağlayan ve sevdiren sayın praecox oldu. Özellikle etoburlar ve orkideler konusundaki bilgilerinden ve tecrübelerinden pek çok şey öğrendim ve hala öğrenmeye devam ediyorum. Tabi aynı sorulara bıkmadan usanmadan verdiği cevaplarda sabrına hayran bıraktırıyor insanı.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?

Tv ve radyoda bitkiler ve doğa hakkındaki programlar tabiîki de çok yetersiz. Bitkilerin ve hayvanların pek reyting kaygısı olmadığı için bu programlar pek kalıcı olmuyor ekranda. Tabi belgesel kanalları var. İsteyen o kanalları izleyebilir. Diğer kanallarda da böyle yayınların yapılması benim gibi doğa meraklılarını çok sevindirirdi doğrusu.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Hobi bahçeleri sitedeki yazılan teorik bilgilerin uygulama alanları. Bizler gibi bitkilerle uğraşmaktan hoşlanan ama konusunda acemi olan insanlar içinde örnek çalışmaların yapıldığı alanlar.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz; ağaç, çiçek, kitap, şarkı, müzik grubu/müzik sanatçısı, ressam, şair, film, web sitesi.

En sevdiğiniz ağaç : Manolya
Çiçek : Orkide
Kitap : Dan Brown / Melekler ve Şeytanlar
Şarkı : MFÖ/ Sarı Laleler
müzik grubu/müzik sanatçısı: Candan Erçetin
ressam : Osman Hamdi Bey
şair : Can Dündar
film : Gladiator
web sitesi : tabiî ki ağaçlar.net

Bu siteyle tanışmaktan ve sitenin bir takipçisi olmaktan çok mutluyum. Umarım uzun süre bu güzel ortam devam eder. Ve devam ettiği müddetçe ben burada olmaya çalışacağım.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön