View Single Post
Eski 30-04-2006, 08:12   #6
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Çevresel harakiri

ÇEVRE ve Orman Bakanı Osman Pepe, yasadaki son dakika değişikliğiyle, belediyeler, organize sanayi bölgeleri ve fabrikalara, atık tesisi kurmaları için 2-10 yıl ek süre verilmesini sağladı. Pepe, bu değişikliği getiren önergeye, "Katılıyorum" diyerek, çevreye ilişkin önlemlerin hemen devreye girmesine bizzat kendisi çelme taktı.

PİŞMANDI

Pepe, 20 Nisan’da, düzenlediği basın toplantısında, TCK’nın çevre kirliliği ile ilgili maddelerinin 2 yıl süreyle ertelenmesinden duyduğu sıkıntıyı dile getirmişti. Pepe, o gün, "TCK’nın çevre kirliliği ile ilgili 181 ve 182. maddelerinin yürürlüğe girmesinin ertelenmesinde dahlim olmadı. Ertelendikten sonra bilgi sahibi oldum" sözleriyle bir anlamda pişmanlığını dile getirmişti. Pepe, aradan geçen 1.5 yıl içinde bunlarla ilgili olarak sanayicilerin ve belediyelerin, çok da gayretli olduklarını söyleyemeyeceğini de bildirmişti.

HABERLİYDİ

Pepe’nin pişmanlık sözleri, bir hafta sonra Meclis’te yaşananlarla havada kaldı. Çevre kirliliğinin önlenmesi ve buna sebep olanlara ağır cezalar getirilmesi yönünden, "Reform" niteliği taşıyan yasada yapılan son dakika değişikliği ile "Kirletmeye" 2-10 yıl arası ek süre tanındı. Bu kez değişiklik Pepe’den habersiz yapılmadı. AKP’li milletvekillerinin verdiği önerge Pepe’nin hükümet adına, "Katılıyoruz" demesiyle destek buldu. Önergenin gerekçesinde, "Atıksu arıtma ve evsel nitelikli katı atık bertaraf tesisinin belediyelerce yapılması büyük yatırım ve zaman gerektirdiğinden, işletmeye alma süreleri yeniden düzenlenmiştir" denildi.

ÇMO’DAN TEPKİ

Çevre suçlarında ikinci kez erteleme getiren düzenlemeye Çevre Mühendisleri Odası’ndan tepki geldi. ÇMO Başkanı Ertuğrul Ünlütürk, Türkiye’deki yaklaşık 1600 belediyede, AKP’li başkanların görev yaptığını anımsattı. Ünlütürk, TCK’daki erteleme ile bu başkanların hapis cezasından kurtarıldığını kaydetti ve "Bu başkanlar şimdi de idari cezadan kurtuldular" dedi.

YAPTIRIMSIZ

Çevre suçlarına TCK maddesinin 6 ay sonra yürürlüğe gireceğini belirten Ünlütürk, geçen 1.5 yıllık süre içinde Pepe’nin de dediği gibi belediyelerin hiçbir şey yapmadığını bildirdi. Ünlütürk, "Yasa çıkartılıyor ama yaptırımı yok. Yaptırımı olmayan yasanın anlamı da olamaz. İktidar, belediye başkanlarından gelen baskıya dayanamadı ve bu kaçamak yola girdi. Savunulacak bir yanı olmayan bu erteleme, hükümetin ne kadar acz içinde olduğunu gösteriyor" dedi.


Saffet KORKMAZ / ANKARA
Hürriyet

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön