View Single Post
Eski 14-04-2006, 19:02   #1
bonsaisever
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Ficus benjamina

Yer seçim: Çok aydınlk fakat direk güneş almayan ortam ister. Yıl boyunca oda sıcaklığında tutulmalıdır. Fakat yeşil yapraklılar daha serin ortamı tolere eder. Saksı yerinin değişiminden kaçınılmalıdır ancak bitki iki ayda bir kendi ekseni etrafında 45 derece çevrilmelidir.. Toprağı ılık ve nemli tutulmalıdır.

Su ve besin ihtiyacı: Yazın ve ilkbahar boyunca normal düzenli sulama ister fakat sonbahar ve kış süresince daha az suya gereksinim duyar. Aşırı sulamadan kaçınılmalıdır bu yaprakalrın dökülmesine sebep olur. Yazın 2 hafta arayla besin verilmelidir.Sıcak havalarda yapraklara bolca su püskürtülmelidir.

Bakım:Yapraklarına sıkça su püskürtmek olumlu sonuç verir. İlkbahar başlangıcında gerekli ise saksi değiştirilmelidir. Saksı değiştirirken çok amaçlı çiçek toprağı kullanılmalıdır. Budama dallanmayı teşvik eder. Kurumuş dallar budanır.

Üretim:Budamadan çıkan dallarından İlkbahar ve yaz sonunda sıcak yastıklarda köklendirilerek üretilir.

Hastalık ve zararlılar:Kuru kalorifer ortamında örümcek ve tripsler görülür. Toprağı Kışın aşırı ıslak ve serin olursa bu yaprakların dökülmesine sebebiyet verir.


www.bahce.biz

Trabzon Hurması

Trabzon hurması bir subtropik iklim meyvesi olmasına rağmen, sıcak ve ılıman iklim koşularına da iyi uyum gösterir. Ağacı kışın yaprağını döktüğü için düşük kış sıcaklıklarına diğer subtropik meyve türlerine göre daha dayanıklıdır. Genel olarak -12 oC a kadar dayanabilmekte ve -18 oC a kadar dayanan çeşitlerde bulunmaktadır. Trabzon hurmasının sıcak bölgelerde yetiştiriciliğinde başta güneş yanıkları olmak üzere düşük nem oranından kaynaklanan olumsuz etkilenmeler söz konusu olabilmektedir. Çevre koşullarından etkilenmenin düzeyi çeşitler arasında büyük farklılıklar gösterebilmektedir (Kitagawa ve Glucina, 1984: Belini, 1979).

Trabzon hurması için en uygun toprak tipi; Orta ağır, Organik maddece zengin, Drenajı iyi olan derin topraklardır.

Toprak pH’sı 6.5-7.0 olan topraklar yetiştiricilik için iyi sonuç verir. Bununla birlikte çok hafif topraklardan ağır topraklara kadar çok değişik toprak tiplerine de uyum sağlar.

www.tarimreformu.gov.tr

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön