View Single Post
Eski 20-02-2008, 13:22   #21
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Hepinize iyi gunler,
Emre guzel bir calisma yapacagindan eminim. Bu kadar arastirmadan sonra yapacagin calismaya cok az yanilma payi birakiyorsun ki o cok azi da deneyimlerin ile kolayca asabilirsin.

"Saksidaki peyzaj"(penjing) calismasini granit veya mermerden saksi yaptirmak yerine, dogrudan duzlukleri uzerine uygulaycaginiz calismanin daha bir dogal olacagini dusunuyorum.

Bu gibi calismalarda, yapilan bitki seciminde tek cins kulaniliyor(cabuk buyuyup gelisen bir cins diger yavas buyuyen cinsleri olumsuz etkileyebilir.) Bunun yaninda karisik bitki cesitlerinin kullanildigi da olur. Bu durumda birlikte ayni yerde yasiyaycak olan degisik cins bitkilerin, birbirlerini olumsuz etkilememeleri ve uyum icerisinde yasiyabilirlermi diye bir on calisma yapmalisiniz.


Agaclarinizi dikeceginiz duz tasin uzerine acacaginiz deliklerden gecireceginiz teller ile agaclarinizi yerinden oynamiyacak bir sekilde duz tasin uzerine bagliyabileceksiniz.

Duztas(veya saksi) uzerine yapmak istediginiz tepecikler icin kil ve gubre karisimindan yapacaginiz ozel karisimla istediginiz yukseklikte ve sekilde duvarcik yaptiktan sonra(bu duvarcigi duz tas uzerine toprak koyacaginiz yerlere de orup sonra icerisine toprak koymalisiniz bu duvarcik topragin akip gitmesini onliyecektir)toprak doldurum istediginiz tepecikleri elde edebilirsiniz.

Duz tas uzerine dikilen agaclar uzun bir zaman (Belkide hic) kok budamasi istemiyor. Cunku kokler buyudugu zaman saksidaki gibi onunde seramik bir duvar bulmuyor bu yuzden sert duvar boyu donup dolasmak yerine nemli ve gubreli kil duvarciktan disari cikmaya calisacak ve disari cikan kokler de isigi gorunce kuruyup(isik goren kokler) dogal bir budama olacak.

Saksiya dikilmis agaclar ise saksiya dikilmis diger bonsailer gibi belli zamanlarda saksidan cikarilip kok budamasi yapiliyor. Agaclar tek tek degil hepsi birden saksidan cikarilip gerekli kok budamasi yapilip geri dikiliyor.

Her bitki cinsi icin duz tas veya saksi icerisinde ozel cepcik olusturup onlari o cepciklerin icerisine dikmen gerekmiyor. Bitkiler bir birleri ile ile uyum icerisinde yasiyacak cinsler ise hic bir sorun olmiyacaktir.

Saksi ve ya duz tas uzerine dikecegin agaclarin tum alani kaplamasin saksi veya duz tasin, bir yani bos kalirsa, calisman daha dogal duracaktir.
Topragi ortmek icin kullanacagin yosunlar dogal bir gorunum saglarken usten topragin akip gitmesini de engelleycektir.

Saksi (duz tas) buyuklugu sana kalmis bir durum istedigin buyuklukte yapabilirsin(yalniz aklinda olsun gunun birinde calismani sergilemek istersen buyuk bir zemin uzerine dikilmis agaclari bir yerden bir yere tasimak guc oluyor)
Agaclarini duz tas uzerine dikeceksen duz tasa tahtadan kucuk ayaklari olan bir altlik yapmayi unutma.
Kolay gelsin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön