View Single Post
Eski 19-02-2008, 21:54   #13
Eaglion
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 415
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vyssera Mesajı Göster
Bir de aklıma takılan bir soru daha var, saksıya dikilen orman tarzı çalışmalarda, kök budaması ihtiyacı olmuyor mu? Malum yuvarlak saksının çevresini dönüp duruyor kökler. Peki bu durumda bu kökler nasıl budanıyor. Eğer bu sorunun cevabını öğrenebilirsem belki, bu çalışma için de düz taş ya da saksı gibi bir tercih yapabilirim.

Okuduğum kadarıyla, taşın üzerinde çok az miktarda toprak olduğundan, kökler aşağıya doğru büyüyemiyorlar. Mecburen yanlara doğru genişliyorlar. Yanlara ulaşıpda toprağın dışına çıktığında ise güneş nedeni ile ölüyorlar. Böylece doğal kök budaması oluyor. Ayrıca kök budamasına gerek kalmıyor. Bu şekilde on yıllar boyunca kalabiliyormuş. Saksıdaki gibi toprak ve üzerine koyduğun taşı değiştirmen de gerekmiyormuş.

Her bir ağaç kökünün denk geleceği yerlerin özellikle daha oyuk olması önerilmiyor. Bu suyun bu oyuklarda sıkışmasına neden oluyormuş. Ancak senin yapmak istediğin yükseltilerle ilgili herhangibir şey okumadım.

David Joyce'nun "The Art of Natural Bonsai: Replicating Nature's Beauty" kitabında tellerden çatı oluşturduktan sonra otantik saksı ve grup ekimi için taş kaide yapılmasından bahsediyor. Burada, çatıyı önce tutkal ve kağıtla kaplayıp en üstü de çimento ve benzeri maddelerden örme yapıyor. Yüzeyi özellikle pürüzlü bırakıyor. Sonuç hafif ve dayanıklı oluyormuş. Bu yöntem senin istediği tarzda tepecikler oluşturmak içinde mermer, granit vb malzemelerden daha uygun olabilir. Bir ara boş vaktimde denemeyi düşünüyorum.

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön