agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Kapananlar) > 2017-2018 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar)
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni254Beğeniler
  • 30 Gönderen bahcedenn
  • 63 Gönderen bahcedenn
  • 30 Gönderen bahcedenn
  • 13 Gönderen bahcedenn
  • 7 Gönderen bahcedenn
  • 29 Gönderen bahcedenn
  • 16 Gönderen bahcedenn
  • 24 Gönderen bahcedenn
  • 19 Gönderen bahcedenn
  • 23 Gönderen bahcedenn

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-08-2017, 20:34   #1
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,232
bahcedenn

Etkinlikte paylaşacağım tohumlar;

01. Nuran Nine'nin Pazısı
02. Kalıcı Ispanak - Beet Leaf Perpetual Spinach
03. Ceneviz (Genovese) Fesleğeni
04. Altın Çilek
05. Tomatillo Verde
06. Purple of Sicily Karnabahar
07. Red Malabar Spinach - Kırmızı Malabar Ispanağı
08. Scotch Bonnet Biber
09. Ceneviz (Genovese) Red Freddy Fesleğeni
10. Britton Shiso Biftek Otu

Dikkat! çok önemli: Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki "Taleplerime Ekle" linkine tıklaMAYIN...

Lütfen Etkinlik Prensiplerini okuduğunuzdan emin olunuz.

Dikkat! Tohum talep edenler, tohum talep etmeden önce kargo adreslerini "LojistikMerkezi"ne özel mesaj ile gönderdiğinizden emin olunuz.

Tohumları gönderme zamanı geldiğinde adresiniz yok ise ya da eksik ise talepleriniz geçersiz sayılır.


Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır.

ilk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır.

Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız...

Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir.

 

Düzenleyen bahcedenn : 26-12-2017 saat 20:48
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2017, 21:53   #2
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,232
Nuran Nine'nin Pazısı

Name:  Nuran Nine.jpg
Views: 1593
Size:  64.5 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: İki yıllık
  • Tohum Türü: Pazı, Beta vulgaris var. cicla
  • Tohum çeşit adı: Nuran Nine'nin Pazısı
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 7. Yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Rize
  • İlk paylaşan: bahcedenn, 2013-2014 Etkinliği'nde de paylaşmıştım.
  • Tohumun geldiği yer: Nuran Nine
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2017 Temmuz
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir de Kalıcı Ispanak (Perpetual Spinach) var. Artık ekmiyoruz zaten. Kendiliğinden çıkıyorlar. Bir sene birini tohuma bırakıyoruz diğer sene öbürünü. O sene hangi bitkiden tohum alacaksak sadece onun tohuma kalkmasına müsaade ediyoruz. Ama kimi vakit tohumluk olarak kalmasını istemediğimiz diğer çeşit de gözümüzden kaçıyor ve oka kalkıyor. Fark ettiğimiz anda hemen sapını kırıyoruz ve hibritlenmesini engelliyoruz. Bu şekilde doğal bir izolasyon uygulaması yapıyoruz. Kimi vakit ise gözümüzden kaçıyor. Gözümüzden kaçmamış olması dileği ile.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: İlkbaharda tohumdan ekilen bitki birinci yılda sürekli yaprak meydana getirir. Kökten büyüyen yapraklar 30 cm kadar uzar. Bir kökten bir çok yaprak çıkar. Kuvvetli kök sistemi nedeniyle kuraklığa dayanıklıdır. Soğuğa pancardan daha dayanıklıdır. Nemin yüksek olduğu dönemlerde daha iyi olur ve verim artar. Ertesi sene Mayısta tohuma kalkar. Bu yüzden iki senelik olarak geçer. Tohumları Haziran - Temmuz aylarında olgunlaşır.

    Taze yaprakları besleyici ve lezizdir. Pazıdaki demirin ıspanaktakine göre kat be kat daha fazla olduğunu bilerek bu ürünü yetiştirebilirsiniz.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2017, 21:56   #3
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,232
Kalıcı Ispanak - Perpetual Spinach

Name:  Kalıcı Ispanak I.jpg
Views: 1399
Size:  64.6 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: İki yıllık
  • Tohum Türü: Kalıcı Ispanak
  • Tohum çeşit adı: Kalıcı Ispanak - Beet Leaf Perpetual Spinach - Beta vulgaris var. vulgaris cicla group
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 5
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni:
  • Tohumun geldiği yer: Sn. MeyveliTepe, 2013-2014 Etkinliği'nde paylaşmıştı.
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 yazı
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Kolay çimlenen tohumlar kısa sürede her kökten bir çok yaprak verir. 50-60 günde hasada gelir. Büyüyen yapraklar kullanılmasa bile koparılmalıdır. İlkbaharda tohumdan ekildiğinde ertesi sene Mayıs ayına kadar kış dahil sürekli yaprak alınabilir. Çok nadir bir şekilde ekildiği sene tohuma kalktığı görülür. Genelde ertesi sene Mayıs ayında tohuma kalkar. Tohumları Haziran - Temmuz aylarında olgunlaşır.

  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Taze yaprakları besleyici ve lezizdir. Pazı olarak bilinen bitki ile çok yakın akrabadır. Tadı pazıdan daha çok gerçek ıspanağa benzediği için ismi bu şekilde adlandırılmaktadır. Ispanak ile yaptığınız her şeyi bu bitki ile yapabilirsiniz. İlave olarak yaprakları çok çeşitli şekillerde, ıspanak yerine, kavrularak, börek, pide vs. içinde, yaprak sarmalarında vs. kullanılabilir. Biz genç yaprakları salatalarda bile kullanıyoruz. Ispanak yapraklarındaki dişleri gıcır gıcır yapan, ağızda kalan kekremsi tad bu yapraklarda yoktur. El altındaki bir kaç kök bir ailenin tüm ihtiyacını bir sene boyunca karşılar.
Name:  Kalıcı Ispanak II.jpg
Views: 1383
Size:  68.5 KB
Name:  Kalıcı Ispanak III.jpg
Views: 1401
Size:  75.5 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2017, 20:30   #4
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,232
Ceneviz (Genovese) Fesleğeni

Name:  Genovese Basil II.jpg
Views: 964
Size:  61.0 KB
  • Bitki türü: Şifalı Ot
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Fesleğen, Ocimum basilicum
  • Tohum çeşit adı: Ceneviz (Genovese) Fesleğeni
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 4
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Size nereden geldi: Ticari paket
  • Tohumun kökeni : İtalya
  • Kullanılan gübreler : Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Eylül - Ekim
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Fidelerinizi kalıcı yerine aldıktan bir müddet sonra uç budaması yaparsanız daha dallı budaklı bir bitkiniz olur. Bitkisi fazla boylanmayan ve sayısız hasadı tolere edebilen bir çeşittir. Siz hasat ettikçe o daha gür bir şekilde geri gelir. Soğuğa karşı duyarlı olan bitki en çok sıcak ve kuru ortamları sever. Aceleci davranmayın, ideal lezzeti için yapraklarını en büyük boya ulaştığı zaman hasat edin. Yeşil olarak tüketildiği gibi, yaprakları kurutularak baharat gibi de kullanılabilir.

    Tüm dünyada mutfaklarda kullanılan popüler tatlı fesleğen çeşididir. Tüm soslarda, makarnalarda, salatalarda, pizzalarda kullanabilirsiniz. Kurutulmuşu menemenlerinize çok güzel bir renk ve aroma katar. Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır. Bunu unutmayınız.

  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart - Mayıs ayları arasında viyollere ekilebilir. Tohumlar çimlenene kadar toprağı kesinlikle kuru bırakılmamalıdır.
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Tohum nemli tutulduğu zaman 7-14 gün arasında çimlenmeye başlamaktadır.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Yarım gölge ve güneşli alanda sağlıklı bir gelişim sağlıyor. Suyunu eksik etmeyin yeterli.
  4. İklim gereksinimleri: Aşırı donlar olmadığı sürece her iklime uyum sağlayabiliyor. Ama en çok sıcak ve kuru ortamları seviyor.
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:Çiçeklerinin taç yaprakları döküldüğü zaman oluşan keseler kontrol edilerek tohumları alınır. Kesenin içindeki tohumlar siyah olmuş ise tohumunu alabilirsiniz.
Name:  Genovese Basil III.jpg
Views: 968
Size:  46.3 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2017, 21:36   #5
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,232
Altın Çilek

Name:  Altın Çilek I.jpg
Views: 679
Size:  30.9 KB
  • Bitki türü: Mevsimlik Meyve
  • Bitki ömrü: Çok yıllık
  • Tohum Türü: Altın Çilek, Physalis peruviana
  • Tohum çeşit adı: Altın Çilek
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 5
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Size nereden geldi: Ticari paket
  • Tohumun kökeni : Güney Amerika
  • Kullanılan gübreler : Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Eylül - Ekim
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: İster bahçede ister balkonda çok derince bir saksıda kolay yetiştirebileceğiniz 70 - 100 cm arası boylanabilen bir bitkidir. Nisan ayında ektiğiniz tohumlardan Ağustos'tan evvel meyve almanız biraz zor. Suyu çok seven bu bitkiden Kasım ayına kadar tek tük meyve alabilirsiniz. İkinci yılını geçiren bir bitkiden ise Ağustos'tan daha evvel meyve alabilirsiniz.

    Özü sulu ve içerisinde çok ufak açık sarı çekirdekleri vardır. Dinlendirildiğinde tadı tatlılaşır. Bu ürün taze olarak, kurutulmuş olarak, tek başına veya meyve ve sebze salatalarında diğer ürünlerle beraber de tüketilebilir. Hasattan sonra meyveleri kılıflarıyla beraber ışık almayan kuru bir yerde birkaç ay boyunca saklayabilirsiniz.

  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart - Mayıs ayları arasında viyollere ekilebilir. Tohumlar çimlenene kadar toprağı kesinlikle kuru bırakılmamalıdır.
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Tohum nemli tutulduğu zaman 7-14 gün arasında çimlenmeye başlamaktadır.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Mutlaka tam güneş gören bir alanda yetiştirilmelidir. Suyunu eksik etmemelisiniz.
  4. İklim gereksinimleri: Aşırı donlar olmadığı sürece kışı atlatabilen bir bitkidir. Bazı üyelerimiz kış şartlarına bağlı olarak bitkinin tüm yeşil aksamını kaybettiğini fakat bahar ile köklerinden tekrar yeşerdiğini ilgili başlıkta belirtmişlerdir.
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Dış kabuğu sararıp kuruyan meyveler hem hasat hem de tohum alma olgunluğuna gelmiş olur.
Name:  Altın Çilek II.jpg
Views: 695
Size:  50.4 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2017, 21:42   #6
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,232
Tomatillo Verde

Name:  Tomatillo I.jpg
Views: 743
Size:  56.3 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Tomatillo, Physalis ixocarpa
  • Tohum çeşit adı: Tomatillo Verde
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Meksika
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohumları şaşırtıcı bir şekilde 4-5 günde çimlendiler. Normalde de 6-14 günde çimleniyor diye yazıyor fakat ben bu kadar erken beklemiyordum Fidelerin gelişimi normal şekilde seyir ederken 2-3 günlüğüne bitkilerimden uzaklaşınca, döndüğümde tüm tomatillolarımı birden boyları uzamış vaziyette buldum. Bunlardan adam olmaz diye düşündüm ama tohumluk olarak denemek için birkaç tanesini bahçeye aldım. Kısa zamanda da toparladılar. Eğer tohum talep ederseniz ve başınıza da gelirse not olarak burada kalsın dedim. Aynı aileden olan bitkiyi domates yetiştirir gibi yetiştirebilirsiniz.

    Azteklerin İ.Ö. 800’den beri kullandığı tomatilloya Aztek dilinde ‘yuvarlak ve tombul’ anlamına gelen 'tomatl' denirmiş. Yeni Dünya’ya gelen Avrupalılar yerel yiyecekler hakkında yazarken genellikle isimleri karıştırırlarmış. Domates ve tomatillonun isimlerini karıştıkları düşünülse de o dönem belgelerinde geçen 'tomatl' kelimesinin genellikle tomatilloya karşılık geldiği düşünülüyor.

    Avrupalılar arasında domates bu meyveden daha çok beğeni toplamış ve İtalya’ya getirildiğinde Akdeniz ikliminde iyi yetişmiş. Fakat dünya mutfakları her ülkede yayılmaya başlayınca büyük Meksika ailelerin ziyafet sofralarında kalmayıp birçok restoranda kullanılmaya başlamış.

    Meksika bakkal ve manavlarının demirbaşlarından olan Tomatillo sebzesi hafif ekşi tadıyla, Meksika mutfağında özellikle ''Salsa Verde'' denilen bir sosun yapımında kullanılmaktadır. Daha çok canlı yeşil rengi ve ekşiliği için kullanılıyor. Yeşil tomatillo sosu ızgara et, balık ve tavukların yanına çok yakışıyor. Salsa Verde’nin ana malzemesi tam olgunlaşmamış olan yeşil tomatillo keskince mayhoşluğu ile acı biber, soğan, sarımsak ve taze kişniş gibi lezzetlerin birleşmesi sonucu son derece ferah, iç açıcı ve hafif bir sos elde ediliyor. Kahverengimsi kabuğun altındaki meyvesi yeşil ve sertken kullanılması tercih ediliyor. Buzdolabında iki hafta kadar saklanabiliyor. Eğer kabukları ayırıp hava almayan plastik bir poşete koyarsanız bu sürenin uzayabileceği biliniyor. Fakat ideal lezzet için dolapta saklanmaması tavsiye ediliyor.

    Tadı kısmen yeşil domatese benzemektedir. Tam olgunlukta ise kimisinin tadı tatlımsıdır. Kahverengi kabuğun altındaki meyvesi hafiften yapış yapıştır.

    Mexican husk tomato, green tomato, jam berry, Mexican ground cherry ve tomate verde bitkinin bilinen diğer isimleridir.
Name:  Tomatillo II.jpg
Views: 686
Size:  48.9 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2017, 18:54   #7
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,232
Purple of Sicily Karnabahar

Name:  Sicily I.jpg
Views: 620
Size:  73.1 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık (Tohum alınacaksa 2 yıllık)
  • Tohum Türü: Kanabahar, Brassica oleracea var. botrytis
  • Tohum çeşit adı: Purple of Sicily Karnabahar
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Size nereden geldi: Ticari paket
  • Tohumun kökeni : İtalya
  • Kullanılan gübreler : Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bacillus thuringiensis içerikli biyolojik pestisit
  • Hasat yıl ve ayı: 2017 Temmuz
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: İtalya'nın Sicilya Bölgesi'nin meşhur çeşididir. Genelde çok canlı ve koyu renkli meyveler elde ettim. Kimisi ise daha açık tonlarda oldu. O hallerinin bile ayrı bir güzelliği var. Piştiği zaman rengi yeşile dönüyor. Yemeğinin yanında salatalarınızda ya da sade olarak çiğ de tüketebilirsiniz. Gerçekten beğendiğimiz lezzetli bir çeşit oldu. Karnabaharların ağırlığı ortalama 800-1500 gram arasında idi.

  • Yetiştirme özellikleri: Brassica çeşitlerini kalıcı yerlerine alırken fidelerinizi 4-5 haftalığı geçmeyecek şekilde ayarlayın. Strese girip baş oluşturmada sıkıntı yaşıyorlar çünkü. Tohum şirketinin kataloğunda ana kafayı hasat ettikten sonra yan filizler de verdiği yazıyordu. Hem mevsim yetmediği için hem de ana kafaları hasat ettikten sonra bahçemizin bozulması gerektiği için bunu tecrübe etme şansımız olmadı. Ayrıca ilk bahar ekimine de uygun olduğu yazıyordu. Bunu da deneme şansımız olmadı. Fidelemeyi erken yaparsanız bunu da deneyebilirsiniz. 80-90 günde hasada geliyor.
Name:  Sicily II.jpg
Views: 615
Size:  73.4 KB
Name:  Sicily III.jpg
Views: 564
Size:  65.7 KB
Name:  Sicily IV.jpg
Views: 623
Size:  71.2 KB
Name:  Sicily V.jpg
Views: 618
Size:  79.0 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2017, 19:49   #8
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,232
Red Malabar Spinach - Kırmızı Malabar Ispanağı

Name:  Red Malabar I.jpg
Views: 580
Size:  45.7 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık, Subtropikal iklimlerde çok yıllık
  • Tohum Türü: Malabar Ispanağı, Basella rubra
  • Tohum çeşit adı: Red Malabar Spinach - Kırmızı Malabar Ispanağı
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 4. Yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
  • Tohumun kökeni: Güneydoğu Asya
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2017 Ekim-Kasım
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohumları 2-3 haftada çimlenen bitkiyi sırığa almakta fayda vardır. Sarmaşık şeklinde büyüyor. Sırığın sağlam olması gerekiyor. Çünkü bitki geliştikçe ağırlaşıyor. Tohumlarını oluşturduğu sülükleri ulaşabildiği her yere sarılıyor. Bu ıspanak baharda ekiliyor. Kışın yetiştirilmiyor. Havaların ısınması ile bitkinin gelişimi hızlanıyor. Sıcaklık 25 dereceyi bulduğunda da hızla büyümeye başlıyor. Toprağı daima nemli tutmalı ve sıcaklıklara bağlı olarak düzenli bir şekilde sulanmalıdır.

    Çiçeklenince çok hoş gözüküyor. Kırmızı filizlerinin rengi ile bariz şekilde yeşilinden ayrılır. Kırmızımsı etli parlak yapraklarının arasında pembemsi çiçekleri ise zamanla siyah renkli tohumlara dönüşür.

    Bu Asya bitkisinin kırmızımsı filizleri ve etli sulu yaprakları salatalarda, çorbalarda ve kızartmalarda kullanılabilir. Bamyayı sevmeyenlere etli ve sulu yapraklarından dolayı bu bitkiyi çiğ olarak tüketmemelerini tavsiye ediyorum. Cacığın içerisine salatalık yerine ya da beraber ve gözlemeler için iç malzeme olarak da kullanabilirsiniz. Yalnız makarnanın üzerine mantarlı sos olarak olağanüstü bir lezzet katmaktadır. Aslında çok yıllık bir bitki olan Malabar Ispanağı ülkemizde tek yıllık olarak yetiştirilebilmektedir.

    Sarmaşık Ispanak, Tırmanan Ispanak, Sürünen Ispanak, Buffalo Ispanak ve Ceylon Ispanak olarak da bilinen bu bitkiyi bahçenizde ya da balkonunuzda kolayca yetiştirebilirsiniz.
Name:  Red Malabar II.jpg
Views: 572
Size:  70.7 KB
Name:  Red Malabar III.jpg
Views: 569
Size:  71.8 KB
Name:  Red Malabar IV.jpg
Views: 563
Size:  72.0 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2017, 20:08   #9
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,232
Scotch Bonnet Biber

Name:  Scotch Bonnet I.jpg
Views: 622
Size:  58.3 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum chinense
  • Tohum çeşit adı: Scotch Bonnet Biber
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 2. Yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
  • Tohumun kökeni: Karayipler, Jamaika
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2017 Ekim
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Gelişim durumu ve meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Yetiştirdiğim tüm biberler içerisinde görüntüsünü en çok beğendiğim birkaç biber çeşidinden biridir. Her ne kadar şeklini mantara benzetseler de daha çok İskoç şapkasına benzediği için bu adı almıştır. Habanerolar gibi baharatlı acı bir tadı vardır. Hatta Habanerolar ile yakından kuzen olurlar. 😊Tadları birbirine benzetilir. 150.000 - 325.000 değerleri arasında bir SHU (Scoville Heat Unites - Acılık Ölçü Birimi) değere sahiptir. Jamaika ve Karayip mutfağında çokça kullanılan bir çeşittir.
    Bu güzel çeşidin meyvelerinin olgunlaşması diğer bildiğimiz çeşitlerden daha uzundur. 100-120 günleri bulması gerekmektedir. Hatta daha da acı biberleriniz olsun istiyorsanız dalında beklettiğiniz süreyi daha da uzatmanız gerekmektedir. Bitkisi güzel dallanan verimli bir çeşittir. Eğer bitkiyi kollayabilirseniz kışı atlatarak birkaç yıl boyunca meyve alabilirsiniz.
Name:  Scotch Bonnet II.jpg
Views: 569
Size:  70.8 KB
Name:  Scotch Bonnet III.jpg
Views: 623
Size:  33.5 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2017, 20:28   #10
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,232
Ceneviz (Genovese) Red Freddy Fesleğeni

Name:  Red Freddy I.jpg
Views: 627
Size:  75.4 KB
  • Bitki türü: Şifalı Ot
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Fesleğen, Ocimum basilicum
  • Tohum çeşit adı: Ceneviz (Genovese) Red Freddy Fesleğeni
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
  • Size nereden geldi: Ticari paket
  • Tohumun kökeni : İtalya
  • Kullanılan gübreler : Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2017 Eylül - Ekim
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Popüler Ceneviz (Genovese) Fesleğeni ile aynı büyüme özelliklerini gösteren bu çeşidin tek farkı yapraklarının rengidir. Yüksek sıcaklıklarda rengi koyu yeşile doğru döner. Düşük sıcaklıklarda ise mor tonlarını alır. Fidelerinizi kalıcı yerine aldıktan bir müddet sonra uç budaması yaparsanız daha dallı budaklı bir bitkiniz olur. Bitkisi fazla boylanmayan ve sayısız hasadı tolere edebilen bir çeşittir. Siz hasat ettikçe o daha gür bir şekilde geri gelir. Soğuğa karşı duyarlı olan bitki en çok sıcak ve kuru ortamları sever. Aceleci davranmayın, ideal lezzeti için yapraklarını en büyük boya ulaştığı zaman hasat edin. Yeşil olarak tüketildiği gibi, yaprakları kurutularak baharat gibi de kullanılabilir.

    Tüm dünyada mutfaklarda kullanılan popüler tatlı fesleğen çeşididir. Tüm soslarda, makarnalarda, salatalarda, pizzalarda kullanabilirsiniz. Kurutulmuşu menemenlerinize çok güzel bir renk ve aroma katar. Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır. Bunu unutmayınız.

  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart - Mayıs ayları arasında viyollere ekilebilir. Tohumlar çimlenene kadar toprağı kesinlikle kuru bırakılmamalıdır.
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Tohum nemli tutulduğu zaman 7-14 gün arasında çimlenmeye başlamaktadır.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Yarım gölge ve güneşli alanda sağlıklı bir gelişim sağlıyor. Suyunu eksik etmeyin yeterli.
  4. İklim gereksinimleri: Aşırı donlar olmadığı sürece her iklime uyum sağlayabiliyor. Ama en çok sıcak ve kuru ortamları seviyor.
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Çiçeklerinin taç yaprakları döküldüğü zaman oluşan keseler kontrol edilerek tohumları
    alınır. Kesenin içindeki tohumlar siyah olmuş ise tohumunu alabilirsiniz.

    Paylaşacağım bu çeşidin tohum sayısı talebe bağlı olarak kısıtlı olabilir.
Name:  Red Freddy II.jpg
Views: 562
Size:  71.9 KB
Name:  Red Freddy III.jpg
Views: 547
Size:  61.5 KB
Name:  Red Freddy IV.jpg
Views: 549
Size:  68.6 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2017, 20:47   #11
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,232
Britton Shiso Biftek Otu

Name:  Shiso I.jpg
Views: 626
Size:  72.9 KB
  • Bitki türü: Şifalı Ot
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Perilla, Perilla frutescens
  • Tohum çeşit adı: Britton Shiso
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
  • Size nereden geldi: Ticari paket
  • Tohumun kökeni : Asya
  • Kullanılan gübreler : Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2017 Ekim
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Nanegiller ailesinden olan Perilla Otu vitamin ve mineral açısından zengin bir bitkidir. Kırmızı ya da yeşil renktedir. Kırmızı perillada hafif anason kokusu vardır ve yeşile göre daha az baharatlıdır. Tadı tarçını andırır. Kalsiyum ve demir açısından zengin olan yaprakları, baharatlandırma, renk verme, turşu yapımı ve garnitür olarak kullanılır. Kırmızı perilla’yı Japonlar, zencefil turşusu yapımında kullanırlar. Yeşil perilla yaprakları ise Japonya’da, suşi’yi sarmada ya da sashimi yanında garnitür olarak kullanılır. Bitki iyice geliştiğinde 80-85 günde yaprak hasadına başlayabilirsiniz. Bizim mutfağımızda hiç bilinmiyor olsa da özellikle Asya mutfağında çok kullanılır. Ayrıca turp turşusunu ve Erik Umeboshi (Sanırım kurutulmuş bir çeşit erik) 'yi renklendirmek için de kullanılıyor. Küçük filizlerini salatalara da serpiştirebilirsiniz. Ülkemizde büyük bir marketler zincirinde yaşayan mikro filiz olarak satıldığını da gördüm. Bir diğer anılan adı ise biftek otudur. Hatta tohum pakedi geldiğinde resmen Cheetos kokuyordu. Sanırım onun içerisinde de kullanılıyor. 😊
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart - Mayıs ayları arasında viyollere ekilebilir. Tohumlar çimlenene kadar toprağı kesinlikle kuru bırakılmamalıdır.
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Diğer tohumların aksine Perilla tohumları tazeyken çimlenmezler. Çimlenme oranınızı yükseltmek için tohumlarınızı ekene kadar (en az 1 ay) dondurucuda muhafaza ediniz diye yazıyor tohum kataloğunda. Geçtiğimiz sene bunu bilmediğim için tohumları dondurucuda hiç bekletmeden ekim yapmıştım. (Belki de tohum şirketi yapmıştır). Buna rağmen %95 oranlarında bir çimlenme gerçekleşmişti. Yalnız tohumları ışık almayan bir zarf içerisinde tutunuz. Tohum nemli tutulduğu zaman 7-21 gün arasında çimlenmeye başlayacaktır.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneşli alanda sağlıklı bir gelişim sağlıyor. Suyunu eksik etmeyin yeterli.
  4. İklim gereksinimleri: Aşırı donlar olmadığı sürece her iklime uyum sağlayabilen bitki ılıman iklim kuşağında olan ülkemizde kolaylıkla yetiştirilebilir.
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Çiçeklerinin taç yaprakları döküldüğü zaman oluşan lale gibi keseler kontrol edilerek tohumları alınır. Her kesenin içerisinde 2-3 tohum bulunuyor. Tohumların rengi ise krem rengidir.

    Paylaşacağım bu çeşidin tohum sayısı talebe bağlı olarak kısıtlı olabilir.
Name:  Shiso II.jpg
Views: 562
Size:  72.3 KB
Name:  Shiso III.jpg
Views: 554
Size:  72.2 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019