Konu: Armut
View Single Post
Eski 01-01-2023, 23:01   #54
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi obabilgesi Mesajı Göster
4 sene bahçemde hosui ve kosui denedim. Hemen izlenimlerimi anlatayım.
Kosui ilk senedinde resmen yanık gibi kapkara oldu (ateş yanığı), kurudu gitti. Hosui ise her sene aynı hastalıktan muzdarip bir türlü büyüyemedi, biraz büyüyor sonra dallar geriye doğru yanıyodu. Sanırım bu hastalığa çok yatkın, ve ne denediysem kurtaramadığım için geçen ay kökletip etruşka diktim.
Diğer olumsuz yanı ise (benim için) dalları lastik gibi sürekli desteğe ihtiyacı var. Tek dalda 3 armut tutsa o dal yerlere iniyor, ki tahmin edemeyedeğiniz kadar meyve tutuyor. Tozlayıcısı olmadığı halde 2 dalda 30 tane belki daha fazla armut tutmuştur. (abartmıyorum). Meyvesi çok lezzetli ve gevrek.
Sonuç olarak eğer hastalıktan başını kaldırabilseydi mutlaka bahçemde kalmaya devam ederdi.
İlginç bir durum olmuş. Bizde 70 kadar kaışık hosui ve kosui var. Bunların yanında da deveci, santa maria ve akça armut da var. Nashi'ler dışında kalanlar ateş yanıklığı ve kara lekeden etkilenirlerken nashi'ler hiç etkilenmiyor. Hatta, memeli pas da nashi çeşitlerinde görülmüyor. Hastalık etmeninin bulunduğu bir yerde bu hastalıkların nashilerde görülmemeleri sebebiyle dirençli olduklarını düşünüyorum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön