View Single Post
Eski 02-06-2020, 18:10   #10
guneydefne
Ağaçsever
 
guneydefne's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2020
Şehir: Bursa
Mesajlar: 85
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ism Mesajı Göster
Elektrikli tel kesin çözüm.Lakin bzim gibi otların ve diğer bitkilerin hızlı büyüdüğü coğrafyalarda çok sık kontrol gerekli,tele değen toprakla temaslı bir madde kullanımı engelliyor.BU yüzden teli tercih edemedim.Bilgi için teşekkür ederim.
Yaban domuzları çoğu zaman fideler sulandığında,kompost **** hayvansal gübre atıldığında gelip tahribat yaratıyor.Telin toprakla teması çoğu elektrikli çitlerin devre dışı kalmasına sebep oluyor marka ismi vermem sakıncalı olabilir diye buraya yazmıyorum ancak yerli üretim bir marka bu sorunu çözmüş durumda ,tele otlar deyse bile çalışma durmuyor .Bu sistemi kurduktan sonra yaban domuzu ile karşılaşmadık.Geçen gün çitle kaplı tüm alanı gezdim en az 10 yerde ot teması vardı göstergelerde güç azalması bile olmamış ,temas çoğaldıkça 6 haneli güç göstergesi elektrik kaybını gösteriyormuş.Sistemde sırasıyla 2 yeşil,2 turuncu ve 2 adette kırmızı uyarı lambası ard arda yanıp sönüyor toprak teması çoğaldıkça güç kaybı göstergelerle sizi uyarıyor .Şimdi denemek için 2 adet parmak kalınlığındaki dalı tele dayayıp toprağa değdirdim ve yine güç kaybı olmadı. Firmayla konuştuğumda aldığım ürünün saniyede 2 joule güç ürettiğini söyledi(internetten baktım yanlış anlamadıysam buda saniyede 10000 watt ediyor).Yağmurlu havalarda bu durumun değişeceğini düşünsem de günlerdir bu temas en az 10 bölgeden devam etti ve hiç kayıp olmadı.

Elektrikli çit harici bir çok şeyde denedim en garanti çözüm bölgede yaşıyorsanız ve iri bir kangalınız varsa da hiç sorununuz kalmıyor
Hiç birini yapamayacaksanız benim yaptığım hatayı yapmazsanız biraz daha şansınız olur. Fidelerimi aldığımda ilk 2-3 sene neredeyse hiç yaban saldırısı olmadı bu arada ağaçlar büyüyor ve ben şekil budamasını ,görselini çok sevdiğim için yere yakın olarak taçlandırıyorum ve 4. sene ağaçlar bayağa büyümüş ve çok fazla meyve vermişti,meyveleri yemeye kıyamıyorum ve olgunlaşmalarına rağmen az az topluyorumSonunda bir gün fazla miktarda olgun meyve ve yere yakın taç yüzünden yaban domuzları ağaçların çoğunu yere indirdi... dalları, gövdeleri ve kökleri tahrip ettiler .Bu yüzden meyveleri ağaçta bekletmemek, doruk dallı budama gibi yüksek taç oluşturmanız kısmi çözüm olacaktır.
Covid 19 yüzünden hafta sonları köyümüze avcılar gelmiyor,çevrede insan faaliyetleri azaldı ve yaban domuzları eskisinden çok daha cesur davranıyor.Çevrede hiç görmediğim kadar çok ayak izi ve toprak sürülmeleri görüyorum .

guneydefne Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön