View Single Post
Eski 19-03-2020, 11:14   #89
mkarin19
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-03-2019
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 84
Uygun gübre hazırlama

Şu an Howard Resh 1. aşama domates formülünü kullanıyorum. Sadece 1 ton su için hazırladım. Ama devamında kullanmayı düşünmüyorum.
Geçen yıl aldığım notları ve bitkilerin gelişim fotoğraflarını inceleyerek uygun olabileceğini tahmin ettiğim aşağıdaki gübre formülünü çıkardım. Bu formülde Geçen yıl Açık sahada kullandığım 15-30-15+ME gübresini de kullanacağım. Bu gübrede nitrat azotu ve bir miktar amonyum azotu da var. Bu gübre NPK ve ME yönünden de tam ihtiyacı karşılamıyor. Amacım bu gübreden 50 ppm fosforu ve bu oranda diğer elementleri karşılamak. Eksik kalan Elementleri diğer gübrelerle karşılayacağım.
Kullandığımız su yüksek ec değerine sahip ve kalsiyum ve magnezyum bol miktarda var. Geçen yıl sudaki kalsiyumu hesaba katmayıp Kalsiyum nitratı hazırladığım karışımda normal düzeyde kullandığımda bitki gelişimi hızlandı, görüntüsü parlaklaştı. Ama bunun sonucu iyi olmadı. Verim de düşük oldu. Toplanan domateslerde kalsiyum fazlalığı belirtilerini gördüm. Görüntü değişiminin Kalsiyum nitrat gübresindeki nitrat azotundan kaynaklandığı sonucuna vardım. Az miktarda kalsiyum ve magnezyum kullanacağım. Hiç kullanmamaya cesaret edemedim.
Geçen yıl Gübre karışımını artırdığımda bitki hızlı gelişti ve gövde kalınlığı azaldı. Bu yıl Potasyum ile azotu dengelemek için potasyumu azotun iki katı kullanacağım. Hızlı ince büyüme yerine gövde kalınlaşarak sağlam büyüme olacağını tahmin ediyorum. Kalsiyum ve magnezyumu çok az miktarda kullanmam EC değerine de olumlu yansıyacak.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen mkarin19 : 19-03-2020 saat 17:52
mkarin19 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön