View Single Post
Eski 14-12-2019, 23:11   #12
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Meyve Ağaçlarında soğuklama ihtiyacı,

Kayısı, kiraz şeftali gibi sert çekirdekli meyveağaçlarında "soğuklama isteği" gibi bir kavram var. Malatya cinsi kayısılarda soğuklama isteği yüksek olabilir ve bu isteğini sahil kesimlerde karşılayamaz. soğuklama isteği tür (kayısı, kirazi şeftali vb) ve çeşidine göre değişiklik gösterir ve 5-7 oC altında geçen Saat olararak geçen süredir. Bazı tür ve çeşitlerde 4-500 saat olabildiği gibi bazı tür ve çeşitlerin soğuklama istekleri 900-1500 saat olabilmektedir.

Soğuklama isteği yüksek olan tür ve çeşitler de çiçek tomurcuğu oluşamaz, ve/veya gelişemez. Bu nedenle ılıman ,kış soğuğu olmayan yerlerde bazı çeşitler çiçeklenmez ama soğuklama ihtiyacı çok düşük olan tür ve çeşitler dikilmelidir.

Meyve bahçeleri tesis edilirken, veya meyve ağacı dikilirken bu konuyu dikkate almalıdır. Örnek olarak benim Hocam Rahmetli Prof. Dr. Sebahattin Özbek, Ankara ün. sinde Meyvecilik prof. dur Türkiye Meyveciliğinde söz sahibidir ve 4 adet prof. yetiştirmiştir. ve 1960 lı yıllarda akdeniz bölgesinde Adana da, erkenci şeftali yetiştirmek isterler ve o zamanların en erkenci çeşidi Olan "Mayflower" çeşidini seçerler 100 dönum şeftali bahçesi tesis ederler. Mayflower, Bursa bölgesinde, Mayıs da meyve vermektedir ve en erkenci şeftali çeşididir.sonuç da tek meyve bile alamazlar, sorunu inceledikleri zaman görürler ki May flower en erkenci ama sğuklama isteği en yüksek şeftali çeşidiymiş !!

sağlıcakla kalın..

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön