View Single Post
Eski 17-10-2019, 09:10   #317
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi onur62 Mesajı Göster
Arkadaşlar bahçeme urmu dutu ektim yalnız anaç kısmında derin bir yara varmış gibi.simdi bu kısmi nasıl korumam gerekiyor o kısımdan fidan hasta olabilir.
Sn. onur62;

Öncelikle fidanrıınızın tam durumunu gösteren yakın ve daha uzak net fotoğraflarını yüklerseniz ne durumda olduğunu görüp daha kolay yardımcı olunur.

Ekşi karadutta aşı sorunu ile ilgili olarak bizim bir başlığımız var. Orayı ayrıntılı olarak incelerseniz sorunuza cevap alabilirsiniz. Yara yeri var ise kuru olan yerleri mümkün olduğunca canlı dokuya zarar vermeden kazıyıp üzerine aşı macunu ile kapatıp daha sonra aşı yeri toprak altında kalacak ve kök atabilecek şekilde dikebilirsiniz. İlkbaharda yağmurlar kesildiği zaman çevresini geniş olarak açarak sulamasına dikkat ederseniz birkaç yıl içinde fidanınız hem alttaki yarayı hızlı büyüyeceği için kapatacak hem de aşı üstünden de kök salacaktır. Tabi bu durum sadece ekşi karadut ağacına mahsus bir durum.

Ziraat yüksek mühendisi Mine hanım bu duruma karşı ancak ben üç dört ağaçta aynı şeyi yaptım. Üç tanesini sulaması yeterli olmadığı için yeterince büyümedi. Son bir tanesi ise iki yıllık orada olmasına rağmen toprağın iyi olması, sulamanın da fazla olması nedeni ile bu yıl 90 cm civarında sürgün verdi. Gelecek yıl daha iyi olur diye düşünüyorum.

Ekşi Karadut aşı sorunu


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nuri Murvet Mesajı Göster
Merhaba sayın onurcom60, Muda, serdar1

Bu sorunu aşmak için, aşı çöğürüne yapılacak aşı mümkün olduğu kadar alt kısma yapılır. Tutan aşı ertesi yıl, aşı yeride toprak altına girecek şekilde, derin ekim yapılır.

Anaç ve aşı yerinden kök sistemi hızlıca gelişir. Kuvvetle toprağı sarar.

Fidan gelişimini sorunsuz bir şekilde devam ettirir.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nuri Murvet Mesajı Göster
Dut ağacının kuvvetli kök sistemi vardır. Aşı gözü toprakla temas ettiği sürece nemli olan bölgede yeniden kallus oluşur ve bu alanda havai kök gelişimi olur. Dut bu kök sistemi geliştirmede çok başarılıdır.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe Mesajı Göster
Pek çok ağaç için bu yöntem hiç uygun değil ama dut için sıkıntı olmaz; aşınızda uyumsuzluk var, toprak altında bırakırsanız hem anaç hem de aşı köklenir, daha hızlı ve sağlam gelişir. Anacın kesim yerinin tamamen kapanmasından sonra bu işlemi yapmanız daha sağlıklı olabilir veya macunla bu kısmı sıvayıp dikebilirsiniz; ben öyle yapmıştım.


Düzenleyen Muda : 17-10-2019 saat 09:16 Neden: bilgi eklendi
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön