Konu: Atilgan
View Single Post
Eski 11-10-2019, 21:06   #3
Atilgan
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 522
Alakır Etlisi Domatesi

Name:  aa1.jpg
Views: 980
Size:  80.6 KB

Name:  aa3 (2).jpg
Views: 989
Size:  79.4 KB

Name:  aa3 (1).jpg
Views: 1075
Size:  28.8 KB

Bitki türü: Sebze

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum

Tohum çeşit adı: Alakır Etlisi (yerel ismi "köpek hayası")

Tohum kaç yıldır sizdedir: 4. yıl

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Hacılar, Ankara

Tohumun kökeni: Batı toroslar yayla köyleri

Tohumun geldiği yer: Sayın Taşlıbahçe

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Taşlıbahçe

Dağıtılacak tohumun saflığı: Diğer domateslerle arasında mesafe bırakılarak izolasyon önlemi alındı.

Kullanılan gübreler: Yanmış hayvan gübresi.

Kullanılan ilaçlar: Yok

Hasat yıl ve ayı: 2019 Ağustos

Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay

Hasat süresi: Orta

Büyüme alışkanlığı: Sırık

Yaprak tipi: Normal

Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Kırmızı, orta büyüklükte genelde oval nadiren orjinal adı "köpek hayası" na yakışır bazı diğer formlarda.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Tek olumsuzluk ilk iki yıl gözlemlediğim üç çürüğü hastalığı oldu. Toprak yapısındaki gelişmeden olsa gerek son iki yıl hiç raslamadım. Çok verimli bir çeşittir. İple ya da sırıkla desteklenmelidir. Bu yıl nerdeyse her bir çiçek meyveye dönüştü. Ankara ve benzer iklimler için tavsiye ederim.

Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: (Sayın Taşlıbahçe den alınmıştır). Çoğunluğu alt kısmı sivrice biten oval formda, İrileşenlerde dilimli yapılar görüldü. Ortalamada 150-250 gr ağırlığında meyveler verdiler. Maksimum 540 gr ağırlığa ulaşan bir meyve oldu ancak böyleleri çok nadir.

Gençlikte üst kısımlarda koyu yeşil kırçıllar varken sonrasında tüm meyve kırmızıya dönüyor. Yine de omuzlarda tatlı bir yeşil kalabiliyor; tadı veya olgunluğu etkileyen bir faktör değil. Olgunlaştığında yumuşak etli, kabuğu orta incelikte, lezzetli ve etli bir çeşit. Yumuşak etli yapısından dolayı nakliye için uygun değildir. Yetiştirildiği yörede salçalık olarak kullanılıyorsa da sofralık ve kurutmalık olarak da kullanımı uygundur. Taze tüketim için lezzeti çok yerindedir.


Çeşidin Hikayesi: (Sayın Taşlıbahçe den alınmıştır). Zamanında Batı Toroslar'dan alınan tohumlar Fransa'da bir eko köyde yetiştirilmiş, oradan tekrar, alındığı yurda doğru elden ele bir yolculuğa çıkarak nihayetinde geriye dönmüş ve 10 yıldır da eski bölgesinde Birhan-Tuğba çiftinin arazisinde yetiştirilmeye devam etmektedir. Uzun yıllardır bu çeşidi görmeyen bölge ihtiyarları tekrar karşılaştıklarında hatırlamışlar, isminin "köpek hayası" olduğunu söylemişler. Bu isim yedekte dursun, bilinsin diyerek buraya yazdık ancak tercih edenlere de "Alakır Etlisi" alternatifini öneriyoruz.

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön