View Single Post
Eski 22-03-2019, 16:35   #16
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Sn. KeremÖzoktay;

Zeytin aşılama durumum olmadı. Sitemizdeki bilgilerden ve aşı yapılırken gördüklerimi uygulayarak çeşitli aşıları dememe yanılma ile yapıyorum. İyi kötü tutanlar oluyor.

Sitemizde bulunan aşı ile ilgili link.

Aşılama teknikleri

Buradaki tekniklere dikkat ederek biraz da merakınız var ise kendiniz de aşı yapabilirsiniz. Tabi bilen biri ile yaparsanız çok daha kısa zamanda öğrenirsiniz.

Yaşadığınız bölgede aşı yapan biri var ise ondan o bölgede yetişen zeytin çeşitleri ve verimliliklerine göre kalem bulmasını ve aşılamasını sağlayabilirsiniz. Siz de ona yardım ederken nasıl aşı yapıldığını öğrenirsiniz. Tabi video ve bilgileri öğrenirseniz çok daha kısa zamanda yapabilir hale gelirsiniz.

40 kadar zeytin çalısı göründüğü gibi ise bir başınıza yapacağınız bir iş değil. Aşı yapanlar genelde hatıra yapıyorlar. Aynı zamanda öğretiyorlar. Öğrenmek isterseniz. Bir kaç gün içinde aşılayabilirler. Günlük olarak ne kadara aşılayacaklarını öğrenip fazla bir bedel ödemeden yaptırabilirsiniz. Tabi çalıları öncelikle temizlemek ve aşıya hazır hale getirmek lazım.

Kendiniz yapmak isterseniz en düzgün yukarı çıkan taze dalları bırakıp diğerlerini iyi bir testere, geniş ağızlı kazma vs. temin ederek temizlersiniz. Kalem aşısı, yama aşısı deniyor zeytinde benim uygulama şansımın olmadığı aşı deneyebilirsiniz. Sürgün göz aşısı, durgun göz aşısı da sanırım rahat bir şekilde olur. Zeytin farklı bir ağaç. Uyur haldeki göz ile bile aşılanabiliyor.

Temizleme aşamasında ağaç altlarının da bakımını yaparsanız sizin 40 ağaç ihtiyacınızın fazlasını size verecektir.

Zeytin Fidanı Yetiştirme ve İyileştirme

Zeytin (Olea)

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön