Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM
Burada da bilgi verilmiş Türkiye de açılan Tohum Gen Bankası ndan. Ara ara okuduğum bilgilerle kafamda kalan bilgilere göre; ideal şartların 4-5 dereceler olduğunu duymuştum, ancak linkteki verilere göre derin dondurucu soğuğu -20 ler uzun süreli saklama, 4-5 dereceler ise kısa süreli saklamalar içinmiş. Birkaç ay önce buzdolabının termostatı ikinci kez bozulup bu kez ürünleri dondurmaya başlayınca korkmuştum 'acaba tohumlara da bir şey oldu mu' diye. Sorun değilmiş demek ki. Odun külü özellikle mantari hastalıklara karşı koruma sağlıyor ve ortamın nemini de alıyor. Geçen okuduğum yazıda; tamamen külün içine konan (tohum idi herhalde) malzemenin bozulmadığını anlatıyordu. Bozulmada en başta etkenler hava, sıcaklık, hastalıklar ve nem. Şunu yapabilirim demek ki; daha küçük flakonlar edinip (elimdeki tohumlar zaten fazla değil yetecektir, ayrıca ne kadar küçük hacim o kadar az hava, o kadar az kül ihtiyacı ve yer kaplama demek) tohumlardan artan yeri tamamen kül ile doldurarak (düşününce zarar verecekmiş gibi geliyor ama alkali külün zararı olmaz herhalde) derin dondurucuda saklayabilirim. Var mı beyin fırtınasına katılan.
|
Aynı şeyi bende düşünüyrum, evin 1 odasını saklama odası yapıyım diye ama ortam çok sıcak olacak ve elverişisiz anlattıklarınıza dayanaraktan. Ancak size nacizane önerim uzun süreli saklayacaksanız çok tohuma gerek yok zannımca, her çeşitten 10 tane bana göre yeterli. Bir sene ekip çoğaltıp 2. sene ürün alınabilir. Ve çeşitleri etiketledikten sonra 8-10 çeşidi aynı şişeye koymanın sanırım zararı olmaz çünkü -10-20 derecelerde tohum zaten ilelebet uyuyor olacak. Ama yer sıkıntısı yoksa ****** çok tohum, tek şişe uygulaması daha sağşlıklı.