View Single Post
Eski 27-02-2019, 23:12   #578
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 744
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Resulgur Mesajı Göster
Tanık olduğum bir olayı sizinle paylaşmak istedim.

Büyük serada gezinirken bir şey dikkatimi çekti, patlıcanların kök ve gövdesi çok sert odunsu bir yapıya sahip , bu patlıcanlar aşılı gelmişti ve verimi çok yüksek uzun dönem hasat imkanı sunuyor. Benimde 2 yıldır ektiğim bir çeşit , verimi artırmak için aşı yaptıkları anaçlar meğerse odunsu gövdeli bir ağaç gibi köklenen tikenli bir bitki , torvum chrysotrichum ve solanum chrysotrichum gibi türler.

Eklenti 687841

Eklenti 687842

Boyu ise 2 metreyi geçmiş durumda

Eklenti 687843

http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...asi/2436-5.htm buradan daha detaylı bilgiler edinebilrsiniz.
Ticari ise bir kaç çeşit aşı anacı var,solanum torvum dikenli olanı birde hibrit bir çeşit var hawk dedikleri bu muhtemelen solanum chrysotrichum ile başka bir türün hibriti sanıyorum.solanum chrysotrichum çok daha güçlü yabani bir tür.Genelde fide firmaları tohum üreten firmadan anacı alır bunu üzerine çeşiti aşılarlar anacı üreten firma hibritlemeden paketleyip satmaz ama şu anda bir tane fidelik yabani türün üstüne aşı yapıp satıyor.Ne kadar kolay değil mi solanum torvum üzerine aşılayıp satıyorlar çiftçiye.Hiç bir araştırma bişey yok hangi alt türü belli değil mesela solanum torvum shwarz. daha kıymetlidir dikeniz bir alt tür,bir yerlerden bulmuşlar tohumu aşı yapıp satıyorlar.Sizde tohum alıp ticari yapabilirsiniz bu kadar kolay.Bende solanum chrysotrichum tohumları var sezonda aşılayıp tanesini 3 liradan satsam köşeyim.Bununla ilgili bir yasa kanun varmı bilmiyorum diğer tohum firması bunu geliştirmak için uzun süre uğraşıp bir çeşit çıkarıyor diğeri sadece fide firması.Sattıkları çeşit hakında hiçbir bilgileri yok ,sahada çok farklı yabani türler üzerine aşılanmış çeşitlerlede karşılaştım.Hiçbir denetim yok,ben hawk istiyorum mesela adam tutmuş Solanum sisymbriifolium veya ona yakın bir tür üzerine yapmış aşıyı geçmiş.Tek dertleri para çiftçi umurlarında değil hastalık dayanımı verimi filan hak getire. Solanum sisymbriifolium üzerine aşılasalar razıyım ama alakası yok.
Yani anlatmaya çalıştığım anaç mor bir renkte değilse gövdesi muhtemelen bahsettiğim fideliğin yaptığı hibrit olmayan solanum torvum'dur.Tohumlarını alabilirsiniz
Seneye tohum etkinliğinde inşallah solanum chrysotrichum tohumları dağıtacağım.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön