View Single Post
Eski 15-02-2019, 12:48   #6
su teresi
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-11-2018
Şehir: BURSA
Mesajlar: 111
Karnabahar Kısırı.

Tarifi İçin Malzemeler

1 adet karnabahar
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1/2 adet limon
8-10 dal maydanoz
8-10 dal dereotu
2-3 dal taze soğan
2 yemek kaşığı kırmızı lahana turşusu (ince kıyılmış)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığ pul biber

Tarif https://yemek.com/tarif/karnabahar-kisiri/ sitesinde gördüm ve denedim. Karnıbahar brokoli ve bamya adını duyunca tüyleri diken diken olan ben hayatımda ilk kez bu tarifle ve içeriğini daha zenginleştirerek karnıbahar yemiş oldum. Gerçekten yiyenler içinde bulgur olmadığını anlamadılar. Karnıbaharın kokusu pişerken daha azdı tabi hava sirkülasyonu ve aspiratör salata soğuyana kadar devredeydi.

Kendi yöntemimde;
doğranmış bir ortaboy soğanı 3 diş sarımsakla az suda pişirdim suya 1 tatlı kaşığı kaya tuzu attım. kaya tuzu, sulu yemeklerde öğütülmeden atılırsa kolayca erir dip notu ekleyim mutfağa yeni adım atacak gençlere. soğan sarımsak diriliğini kaybedince yarım tatlı kaşığıı karabiber ilave ettim. ve yıkanıp kuşbaşı doğranmış karnıbaharları bu meyaneye ekledim bir çorba kaşığı domates ve bir çorba kaşığı biber salçası ekleyip kendi suyunda suyunu çekene kadar pişmesini sağlayıp soğumaya bıraktım. soğuyunca elime eldiven takıp bu karışımı ufaladım özellikle karnıbaharın sap kısımlarını, uçları zaten dağılıyor bulgur gibi.

ayrı bir kaseye bir tüm kıvırcık marul 3 yaprak kırmızı lahana yarım demet maydanoz yarım demet nane bir demet semiz otu doğradım az tuz bir limon suyu ve bolca zeytinyağı ilave edip ki limonun kabuğundan bir çorba kaşığı olacak şekilde kıydım iki çorba kaşığı nar ekşisi ekledim, (komagene narekşisi soslarından iki minik paket) salatayı iyice karıştırıp soğuyan karnıbaharlı harca ekledim bunları da iyice karıştırdıktan sonra doğranmış 2-3 salatalık ve 3 ortaboy domatesi kısıra dahil edip hepsini ezmeden harmanladım. kısır tamamlandı malzeme isteğe bağlı azaltılıp artırılabilir. karnıbaharın yapraklarının tadı turp gibi onlarda salatasına eklenebilir ben ekledim taze olanları. kısırı yerken gerçekten karnıbahar aromasını kokusunu ve dokusunu almıyorsunuz. bu tarifi bir kezde soğan sarımsak salça tuz karabiberi az suda pişirip soğuyunca blendırda ufalanmış karnıbaharı ekleyip pişirmeden aynı kısırı deneyeceğim hem kokusuz hemde daha besleyici olacaktır. karnıbahar kokusu tadı ve dokusu yerken olabilir endişesiyle ufak parçayla deneme yapıldıktan sonra tabi.o dokuyu çiğnemek ve sülfür kokusu berbat. sanki bir şehrin toz duman pislik içindeki geleceği karanlık arka sokaklarını andırıyor. öylebir mahallede yaşamıştım kasvetli kış aynlarında evlerden sokaklara bu kokular gelirdi ve yemek olarak ikramlarda karnıbaharın tadı hayattan soğuturdu. beşemallisi panesi salatası yemeği dokusu kokusu tadımlık olsa dahi yenilmez yutulmaz anlar bu kısırda yaşanmadı hepsi yendi bitirildi evime ilkkez karnıbahar girdi tüketildi. bir milat. Hiç sevmeyenlere karnıbahar adı söylenmeden yedirilir. sonra söyleyebilirsiniz suratların ifadesini görmek oda ayrı bir keyf.

su teresi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön