View Single Post
Eski 16-01-2019, 09:41   #135
arslanereli
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2014
Şehir: sakarya
Mesajlar: 142
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aeroponic Mesajı Göster
Arslan bey elinize sağlık. Ayrıca birikimlerinizi tespitlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Özellikle ticari anlamda yetiştiricilik yapmak isteyenler için çok yerinde tespitler yapmışsınız.

Benimde ticari anlamda topraksız tarım ile uğraşacak arkadaşlara eklemek istediğim bir kaç nokta var.

Özellikle Türkiye'de bir tarım politikası olmaması sebebiyle bu işe ticari olarak gireceklere önerim çok dikkatli hareket etmeleridir. Hali hazırda topraklı tarım ile uğraşan bir çok kişi para kazanamazken, topraklıdan daha fazla para,emek vb. isteyen topraksız tarıma yatırım yaparken fizibilitenizi çok iyi oluşturun. Gerçi bunu iyi oluştursanız bile sizin kontrolünüzde olmayan bir çok gelişme hergün yaşanmakta. Örneğin bugün kuru soğanda stokçular sebep gösterilip soğanda Bosna Hersek için%0, Singapur için %30,9 ve diğer ülkeler için %49,5 olan gümrük vergisi Şubat ayına kadar sıfırlandı ve golü yine üretici yedi. Stokçu dediğiniz adamda para var, bugün soğanda yarın arpada, başka gün çilekte parası. Ama siz hergün üretimdesiniz sizin bir günde o üründen çıkmanız imkansız.
Evet Arslan bey, pazarlama ağını bir şekilde kurmuş, üretimde anlıyor ve maliyetlerini düşürmüş ve çok az olan başarılar grubunda yer edinmiş.
Ama bu işi ticari olarak yapacak arkadaşlara önerim şudur; pazarlama ağınız yoksa yaş sebze/meyve gibi ürünlerden uzak durunuz. Ürün çok iken tüccar eline düşersiniz 5Tl'lik malı sizden 2TL'ye alırlar, ürün yokken fiyat yüksektir ama ürün yoktur, ithalat yolu açılır yine üretici olarak golü siz yersiniz.
Yaş sebze meyve yerine, soğuk hava vb. özel saklama koşulları gerektirmeyen, kolayca depolanabilen ürünler seçiniz.

Herkese iyi çalışmalar dilerim.
Bu dedikleriniz doğru fakat ekleme yapayım.
Öncelikle kesinlikle danismansiz gitmeyin mümkünse hazır bir tezgaha ek olarak girin. İlk ürünlerinizi yetiştirme , yetisince pazarın hazır olması çok önemli. Bu işin %40 pazarlama %40 ürün yetiştirme %15 emek %5 para. Parası olup binlerce para batıran yüzlerce kişi var. Para harcayacaksiniz bundan kacamazsiniz önemli olan harcadiktan sonra size dönüş olacak mı? Hiç kimse ellerini açıp sizi beklemiyor. Ürünü urettiniz diye hadi getir demeyecek siz işleyen bir çarkın içinde kendinize yer bulmaya çalışacaksınız. Mutlaka yardım almak zorundasınız.
İkinci konu Türkiye tarım politikaları meselesi. Arkadaşımızın söylediği dogru. Fakat yine eksik. Öncelikle ( bence) en önemli sorun riski en aza indirmek. Bunun için yine yardım almak dönüşü kolay ürünler seçmek ve katma değeri yüksek ürünler sevmelksiniz. Benim maliyetin 50-60 kuruş satisim 1.50-2 TL ürünlerimin %25 satarsam riski kurtarmış oluyorum. Bu da senede iki kez sikintisiz ürün sarsam kalan 6-7 türü hiç sagmasam carkim yine döner. Topraktaki gibi değil işler maliyetleri daha az daha avantajlı ama hiç emeksiz de değil. Basite almayın derim

arslanereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön