View Single Post
Eski 07-07-2018, 16:58   #5
burak95
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-04-2018
Şehir: antalya
Mesajlar: 7
Topraksız Çilek Yetiştiriciliğinde Fide Tipi ve
Yetiştirme Ortamının Meyve Kalitesi Üzerine
Etkileri

SONUÇ:Türkiye’de Akdeniz Bölgesi ekolojik koşullarında
cam serada yapılan topraksız kültürle çilek yetiştirme
olanaklarının araştırıldığı bu çalışmada, 2006-2007 ve
2007-2008 deneme sezonlarında şu sonuçlar
alınmıştır. Araştırmada deneme yıllarına ve yetiştirme
ortamlarına göre değişmekle beraber, meyve dış rengi
L değeri 25.69 ile 32.36; C değeri 28.36 ile 41.63; H
değeri 1.35 ile 2.33; meyve iç rengi L değeri ise 41.28
ile 53.03; C değeri 39.16 ile 49.35 ve H değeri 0.93 ile
1.24 arasında değişim göstermiştir.
Denemede, frigo fideden elde edilen meyvelerde
kaliksin kopma direnci ile meyve eti sertliği, tüplü
fidelerden daha yüksek belirlenmiştir. Nitekim frigo
fidelerin soğuklatılmış olması, meyve etinin sertliği ve
dayanıklılığını artırmaktadır. Ayrıca meyve eni ve
meyve boyu değerleri 2007-2008 deneme yılında frigo
fidede daha yüksek belirlenmiştir. Denemede frigo
fidede belirlenen SÇKM miktarı, tüplü fideden daha
yüksek belirlenirken, titre edilebilir asitlik, C vitamini
ve pH değerleri arasında ise fide tipleri bakımından
çok büyük bir farklılık saptanmamıştır.
Araştırmada, meyvelerde kaliksin kopma direnci ile
meyve eti sertliği değerleri bakımından yetiştirme
ortamları arasında önemli farklılıklar belirlenmemiştir.
Ortalama meyve boyu, meyve eni ve SÇKM değerleri
ise rakamsal olarak tüm deneme yıllarında H+V
ortamlarında en yüksek; P ve V ortamlarında ise en
düşük saptanmıştır. Titre edilebilir asitlik, ve C vitamini
miktarı ise yetiştirme ortamlarına göre büyük
farklılıklar göstermemiştir.
Meyvelerde saptanan pomolojik özellikler
arasındaki ilişkiler yıldan yıla farklılık göstermiştir.
Nitekim 2006-2007 deneme yılında, meyve eti sertliği
ile SÇKM arasında negatif yönde ve SÇKM ile C
vitamini arasında ise pozitif yönde bir korelasyon
belirlenmiştir. 2007-2008 deneme yılında ise sadece
SÇKM ile titre edilebilir asitlik arasında negatif yönde
bir korelasyon saptanmıştır.
Araştırma bulgularımız, fide tipi bakımından frigo
fidenin; yetiştirme ortamı bakımından ise Hindistan
cevizi torfu ve Hindistan cevizi torfu+Volkanik tüf
ortamlarının meyve kalite kriterleri üzerine olumlu
etkiler yaptığını göstermiştir.




http://www.zfdergi.ege.edu.tr/edergi...lt49/s2/04.pdf

burak95 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön