View Single Post
Eski 13-05-2018, 20:28   #11
Fatih_Soydemir
Ağaç Dostu
 
Fatih_Soydemir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2016
Şehir: antalya
Mesajlar: 545
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BayEğrelti Mesajı Göster
Merhabalar;



Hastalıklarla ilgili kaynakları indiremediğim ve durumuma benzer bir duruma rastlayamadığımdan dolayı sorunumu buraya yazmak istiyorum, daha önce açıklandıysa ve ben görmediysem kusuruma bakmayın.
Bu görmüş olduğunuz domateslikten çıkmış olan zavallı domatesimi kış boyunca yapay ışık altında olabildiğince boylandırdım. Esasen yanlış zamanda ekilmiş bir tohumdu kendisi, o yüzden ben de kış boyu onu hayatta tutup, baharı sağ salim karşılamasını bir görev olarak benimsedim. Nitekim tuttum da, kışı 1 litrelik saksıda büyüyerek geçirdi ve ben de onu havaların ısınmasıyla önce güneşe alıştırıp, sonra daha geniş bir saksıya alıp durmasını planladığım yere koydum, günün neredeyse 10 saati ışık alan bir yer. Fakat koyduktan sonra, domatesim hızlıca boy atmaya, fakat boylandıkça da yeni çıkardığı yapraklar hariç tüm yapraklarını pençe gibi kıvırıp dökmeye başladı. Farkında olmadığım bir akşam görece kuvvetli bir rüzgar yemişti ancak gene de kuruyan yapraklarına rağmen yeni yapraklar çıkartıp uzamaya devam ediyordu. Daha sonra fark ettim ki, yeni çıkan yapraklar da olgunlaşınca aynı şekilde aşağı doğru kıvrılıyor , kurumaya başlıyor ve yeni yapraklar çıkıyordu. Yaprakların altında mitelar(küçük örümceğimsi fakat kırmızı değil) ve ağlarını gördüm. Zaten oldukça zayıflamış bitkiyi daha da yormamak için bu miteları ve yumurtalarını su püskürterek temizledim ve macro çekimle bitki üzerinde mite olmadığını tasdikledim. 1-2 gün daha güzelce gelişmeye devam etti ve çiçeklenmeye başladı. Ancak ne yazık ki bugün itibariyle yeni çıkardığı yaprakların da cansızlaştığını gördüm, ayrıca gövdesinde de çok derin olmayan çatlaklar oluştuğunu fark ettim. Ve araştırmam bir sonuç vermeyince sizlere danışmak istedim.
Saygılarımla...
domatesiniz yaşıyor mu bilemem ama hastalığın başlıca sebebi kullanmış olduğunuz torf görünmekte. gerçek torfta hastalık yapma olasılığı % 15 civarı. BAUHAUSE' da satılan sebze torfunu ya da bahçe toprağı kullanmanız lazımdı ama bahçe toprağını da iyi harmanlayıp genel kullanıma uygun hale getirmeniz lazımdı. kullandığınız o 6. sınıf torf üzerinde maalesef hiç bir bitki verim vermez çiçeklerde dahil buna. Hazır daha zaman varken merakınız var ise yeni fide edinin yerli tohum fidesi için maalesef çok geç dikileli çok oldu en yakın tohumluk elde etme dönemi haziran sonu maalesef. Pazarlarda satılan hibrit bitki fidelerinden kullanabilirsiniz şu an için.
Üzülmeyin deneyimleyerek öğrenmeniz çok daha iyi olur tam ayarını tutturduğunuzda 40 lt lik bir saksıda kök başı 3 kg civarı domatesi rahatlıkla alabilirsiniz. Biber cephesinde daha fazlasını almak mümkün doğru toprak harcı ile. Bende sizin gibi çok fide öldürdüm. En son yerli pembe ve kırmızı tohumlarını edindim 2 senedir kendi tohumundan dikiyorum bu sene pembe domatesin olması gerekenin neredeyse 3 katını vermesi nedeni ile çok yavaş gelişiyor. kırmızı desek o da aynı.

Henüz fide yetiştirmek için geç kalmış değilsiniz.

Fatih_Soydemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön