Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride
Anaerob çayı saksı bitkileri için mi bir risk olarak değerlendiriyorsunuz ? 1:10 seyreltmek yeterli gelmez mi bu patojenlerin tolere edilebilmesi için? Mutlaka geçmişte denemeleriniz olmuştur bu konuyla alakalı. Yurtdışında çoğunlukla anaerob tercih ediliyor (özellikle karakafes için) ve gün geçtikçe kapağı açık kanalizasyon gibi kokmasıyla da dalga geçiyor kimileri.
|
Bizim İrfan çayı adını verdiğimiz aerob çay yurt dışında bilinen bir şey değil. Bu yüzden yurt dışında anaerob tercih edilmesi gibi bir şey yok çünkü aerob taze yaprak çayını bilmiyorlar. İrfan çayı, bizim meyvelitepede 2 yıllık bir projemizde, biraz da tesadüf ile ortaya çıkan bir şey.
İçinde patojen organizma olan çayı seyreltseniz, yine de o patojenleri bitkilere vermiş oluyorsunuz. Leş gibi kokan bir şeyin iyi bir şey olma ihtimali yok. Burnunuza güvenin, bir çok laboratuardan daha iyidir
Anaerob çaylarda bitkideki minerallerin suya geçmesi en az 3 hafta sürer. Bu süreyi göze alıyorsanız mutlaka lactobacillus ile fermente edilmesini tavsiye ederim. Hem içinde zararlı değil, faydalı bakteri olur hem de yapraklardaki mineraller suya geçmiş olur.
İrfan çayında ise havalandırmanın etkisi ile yapraklardaki mineraller 4 günde suya geçiyor ve içinde yoğun bir aerob faydalı bakteri popülasyonu oluyor.