agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni23Beğeniler
  • 10 Gönderen karamanliali
  • 2 Gönderen karamanliali
  • 1 Gönderen FikretSimsek
  • 1 Gönderen Asoo
  • 4 Gönderen MeyveliTepe
  • 4 Gönderen MeyveliTepe
  • 1 Gönderen MeyveliTepe

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-06-2013, 03:25   #1
Ağaçsever
 
karamanliali's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2010
Şehir: Belcika
Mesajlar: 68
Isırgan otu gübresi

Belcikalilarin sikca kullandiklari isirgan otu gubresini sizinle paylasmak istedim.
Bu gubre azot bakimindan cok kuvvetli.
Meyve sebze ve ciceklerde kullaniliyor ama baklagiller ve soganlara tavsiye edilmiyor.
Yapilisi;
Bir kilo tohumlasmamis isirgan otunu parcalayip 10 kilo yagmur suyuna bir plastik
kutuya koyup sicak bir koseye kaldirin. Uzerini bez gibi bir seyle kapatin.
Her gun karistirin. Zamanla cok kotu kokmaya baslar ( ne kadar cok kokarsa o kadar iyidir )
10 gun kadar sonra hava kabarciklari cikmiyorsa gubre hazir demek.
Bu karisimi bir suzgecten gecirip (tohumlarini tekrar sacmamak icin) 1 litre gubreye 10 litre su katilarak kullanilir.
Verirken yapraklara degil koklerden vermeye dikkat edelim.

 
Asia, Kiraz, syuksek ve 7 kişi beğendi.
karamanliali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 13:24   #2
Ağaçsever
 
karamanliali's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2010
Şehir: Belcika
Mesajlar: 68
Internette gezerken bir gazete haberi gordum.
Bir ziraat muhendisi vatandasimiz bu gubreyi yapip satacakmis formulunude kimseye vermiyormus.
Insanlari anlamiyorum neden paymasmaktan korkuyorlar ki?
Alin iste size o gubrenin tarifi. Allah in verdigi otdan bile cikar bekliyorlar.
Bu arada kullananlar tecrubelerinizi ve tarifi herkezle paylasin.
Burayada yazin.

malina ve FikretSimsek beğendi.
karamanliali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 17:44   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,280
benzer formuller bu satfalarda fazlasıyla var
arayan ve meraklı insanlar neler neler yapabiliyorlar

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2013, 13:12   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-10-2013
Şehir: Antalya
Mesajlar: 1
Faydalı bir bilgi teşekkürler.

Shevek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2014, 20:06   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karamanliali Mesajı Göster
Internette gezerken bir gazete haberi gordum.
Bir ziraat muhendisi vatandasimiz bu gubreyi yapip satacakmis formulunude kimseye vermiyormus.
Insanlari anlamiyorum neden paymasmaktan korkuyorlar ki?
Alin iste size o gubrenin tarifi. Allah in verdigi otdan bile cikar bekliyorlar.
Bu arada kullananlar tecrubelerinizi ve tarifi herkezle paylasin.
Burayada yazin.

evet gerçekten sana katılıyorum doğru söylüyorsun ölümlü dünya herşeye ticaret olarak bakmamak lazım fakat şu noktaya da değinmek lazım. belki bu ziraat mühendisi olan kişi bu otun yapımında değişik bir formül kullanıyor olabilir. verimini katlayıcı malzemelerle karışım veya o gübreyi uzun süre saklamamızı sağlayacak farklı bir işlev yapıyor olabilir. yani üstüne emek döktüğü kafa yorduğu bir formül olabilir. bununda patentini alıp dünyaya pazarlasa gurur duyarım şahsen. bizim yukardaki formül ev yapımı ama onunkisi daha geliştirilmişidir aksi takdirde dediklerini anlıyorum katılıyorum.

bak koka kolanın formülünü kimse bilmiyor korunuyor adamlar her yıl para basıyor mesela bundan ötürü.

yellow06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2014, 01:00   #6
Ağaç Dostu
 
nkutsay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 656
Caliya donusmus ve tohumlasmis isirgani 10 litrelik pet siseye doldurup uzerine koyup bir kenara kaldirdim. Tarifte ozellikle tohumlasmamis demis. Bu durumda dokeyim mi ben bunu. Ne dersiniz?

nkutsay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2014, 02:18   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-10-2011
Şehir: Frankfurt
Mesajlar: 2
hocamiz cok güzel anlatmis , bence dökmeyin cünki dikat etiyseniz ,Bu karisimi bir suzgecten gecirip (tohumlarini tekrar sacmamak icin) demkki tohumun asiri bir zarari yok benim düsüncem ******.

nkutsay beğendi.
FikretSimsek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2017, 13:28   #8
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 397
Özellikle yurtdışında karakafes otuyla (Bocking 14 türü) karıştırılıpp sıvı yeşil gübre olarak kullanımı yaygın.

Son zamanlarda tekog markasıyla çıkan bitki bazı sıvı gübrenin de içeriğinde de ısırgan ekstraktı var muhtemelen.

Bu şekilde gübre uygulaması yapan üyeler var mıdır ?

its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2018, 09:10   #9
Ağaç Dostu
 
Asoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: Göynük
Mesajlar: 431
Bu gübreden yaptım. Koku kısmını kesin tutturdum ama fayda kısmını henüz tecrübe edemedim. Yoğun yağışlar geçince deneyeceğim.

Merakımı gidermek için soruyorum:

Kullanan var mı? Fayda gördü mü?

Teşekkürler.


Düzenleyen Asoo : 08-05-2018 saat 09:11 Neden: İmla hatası.
Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2018, 11:59   #10
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 657
takipteyim. köyümüzde çok fazla ısırgan var.

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2018, 13:51   #11
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,138
Kötü kokması iyiye işaret değil maalesef. Kökü koku anaerob çürükçül bakterilerin metan, hidrojen sülfür ve amonyak gazı çıkarmalarından geliyor. Bir çok patojen organizma olabileceği gibi, bitkilere toksik madde üremesine de sebep olabilirler.

Bu türden bir çay yapmak istiyorsanız ya havalandırmalı aerob İrfan çayı yapın, ya da lactobacillus aşılayarak içinde patojen olmaması garantilenmiş fermantasyon yapın.

İrfan çayı yaparsanız 4 günde kullanılır hale gelir. Lactobacillus fermantasyonlu yaparsanız 3 hafta fermente olması gerekir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2018, 15:58   #12
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 397
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Kötü kokması iyiye işaret değil maalesef. Kökü koku anaerob çürükçül bakterilerin metan, hidrojen sülfür ve amonyak gazı çıkarmalarından geliyor. Bir çok patojen organizma olabileceği gibi, bitkilere toksik madde üremesine de sebep olabilirler.

Bu türden bir çay yapmak istiyorsanız ya havalandırmalı aerob İrfan çayı yapın, ya da lactobacillus aşılayarak içinde patojen olmaması garantilenmiş fermantasyon yapın.

İrfan çayı yaparsanız 4 günde kullanılır hale gelir. Lactobacillus fermantasyonlu yaparsanız 3 hafta fermente olması gerekir.
Anaerob çayı saksı bitkileri için mi bir risk olarak değerlendiriyorsunuz ? 1:10 seyreltmek yeterli gelmez mi bu patojenlerin tolere edilebilmesi için? Mutlaka geçmişte denemeleriniz olmuştur bu konuyla alakalı. Yurtdışında çoğunlukla anaerob tercih ediliyor (özellikle karakafes için) ve gün geçtikçe kapağı açık kanalizasyon gibi kokmasıyla da dalga geçiyor kimileri.

its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2018, 16:24   #13
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,138
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride Mesajı Göster
Anaerob çayı saksı bitkileri için mi bir risk olarak değerlendiriyorsunuz ? 1:10 seyreltmek yeterli gelmez mi bu patojenlerin tolere edilebilmesi için? Mutlaka geçmişte denemeleriniz olmuştur bu konuyla alakalı. Yurtdışında çoğunlukla anaerob tercih ediliyor (özellikle karakafes için) ve gün geçtikçe kapağı açık kanalizasyon gibi kokmasıyla da dalga geçiyor kimileri.
Bizim İrfan çayı adını verdiğimiz aerob çay yurt dışında bilinen bir şey değil. Bu yüzden yurt dışında anaerob tercih edilmesi gibi bir şey yok çünkü aerob taze yaprak çayını bilmiyorlar. İrfan çayı, bizim meyvelitepede 2 yıllık bir projemizde, biraz da tesadüf ile ortaya çıkan bir şey.

İçinde patojen organizma olan çayı seyreltseniz, yine de o patojenleri bitkilere vermiş oluyorsunuz. Leş gibi kokan bir şeyin iyi bir şey olma ihtimali yok. Burnunuza güvenin, bir çok laboratuardan daha iyidir

Anaerob çaylarda bitkideki minerallerin suya geçmesi en az 3 hafta sürer. Bu süreyi göze alıyorsanız mutlaka lactobacillus ile fermente edilmesini tavsiye ederim. Hem içinde zararlı değil, faydalı bakteri olur hem de yapraklardaki mineraller suya geçmiş olur.

İrfan çayında ise havalandırmanın etkisi ile yapraklardaki mineraller 4 günde suya geçiyor ve içinde yoğun bir aerob faydalı bakteri popülasyonu oluyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2018, 23:07   #14
Ağaç Dostu
 
Asoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: Göynük
Mesajlar: 431
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Kötü kokması iyiye işaret değil maalesef. Kökü koku anaerob çürükçül bakterilerin metan, hidrojen sülfür ve amonyak gazı çıkarmalarından geliyor. Bir çok patojen organizma olabileceği gibi, bitkilere toksik madde üremesine de sebep olabilirler.

Bu türden bir çay yapmak istiyorsanız ya havalandırmalı aerob İrfan çayı yapın, ya da lactobacillus aşılayarak içinde patojen olmaması garantilenmiş fermantasyon yapın.

İrfan çayı yaparsanız 4 günde kullanılır hale gelir. Lactobacillus fermantasyonlu yaparsanız 3 hafta fermente olması gerekir.
Maalesef elektriğimiz yok. İrfan çayını elektrik geldikten sonra deneyebilirim.

Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2018, 23:38   #15
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 397
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bizim İrfan çayı adını verdiğimiz aerob çay yurt dışında bilinen bir şey değil. Bu yüzden yurt dışında anaerob tercih edilmesi gibi bir şey yok çünkü aerob taze yaprak çayını bilmiyorlar. İrfan çayı, bizim meyvelitepede 2 yıllık bir projemizde, biraz da tesadüf ile ortaya çıkan bir şey.

İçinde patojen organizma olan çayı seyreltseniz, yine de o patojenleri bitkilere vermiş oluyorsunuz. Leş gibi kokan bir şeyin iyi bir şey olma ihtimali yok. Burnunuza güvenin, bir çok laboratuardan daha iyidir

Anaerob çaylarda bitkideki minerallerin suya geçmesi en az 3 hafta sürer. Bu süreyi göze alıyorsanız mutlaka lactobacillus ile fermente edilmesini tavsiye ederim. Hem içinde zararlı değil, faydalı bakteri olur hem de yapraklardaki mineraller suya geçmiş olur.

İrfan çayında ise havalandırmanın etkisi ile yapraklardaki mineraller 4 günde suya geçiyor ve içinde yoğun bir aerob faydalı bakteri popülasyonu oluyor.
Esasen yurtdışındaki kullanıcılar da havalandırılmış sıvı gübre yapımı hakkında fikir sahibiler. En azından okuduğum, yazıştığım kişiler böyle aktarıyor. Ancak genelde o meşhur kokuluyu kullanmayı tercih ediyorlar ve sorduklarımdan genelde olumsuz geri bildirim almadım. Sulu anaerob çayın yanında da bir kova da konsantre hazırlayacağım, biyokütle sıkıntımız yok nitekim. 40 tane bitki olunca yapraklara yetişilmiyor. Her ikisini de kontrol grubu oluşturarak uygulayabilirim belki.

Ancak tüm bunların yanında oturmuş bir sistemde İrfan çayı elbette güzel, hatta nihai bir seçenek. Ancak domatesler, salatalıklar, kabaklar çiçeklenirken taze yaprak bulamaz veya hazır gübremiz olmazsa sıkıntı çıkar bu durumda . Hepsi belli bir düzen içerisinde ayarlanabilir elbette. Teşekkürler bilgiler için.

its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2018, 23:51   #16
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,138
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride Mesajı Göster
Esasen yurtdışındaki kullanıcılar da havalandırılmış sıvı gübre yapımı hakkında fikir sahibiler. En azından okuduğum, yazıştığım kişiler böyle aktarıyor.
Kompost çayı veya solucan gübresi çayı dışında, taze yapraklardan havalandırılarak yapılan çay yapımı konusunda bildiğiniz yurt dışı link varsa ve belirtirseniz sevinirim.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2018, 23:55   #17
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,138
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Asoo Mesajı Göster
Maalesef elektriğimiz yok. İrfan çayını elektrik geldikten sonra deneyebilirim.
Alternatifi lactobacillus aşılaması ile havasız ortamda fermente etmektir.

Asoo beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2019, 13:34   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-08-2019
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1
gübreyi bende yeni yapıp uygulayacağım fakat ısırganı ıslayıp 5-6 saat bekledikten sonra süzüp siprey gibi çicek yapraklarına atarsan basra yı yok ediyor

khan64 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019