View Single Post
Eski 20-03-2018, 08:21   #116
overseas
Yeni Üye
 
overseas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 12
Thumbs down BURSATARIM Fidancılık hakkında (!)

Başlığı şuan yeni gördüğüm için, ayrıntılı aktarım yapmak istiyorum;

Geçen sene ‘Siyah İncir’ başlığına yazdığım cevabımda (Siyah incir) belirttiğim üzere, BURSATARIM Fidancılık (BURSATARIM - Bursa Fidancılık Tarım Ltd. Sti. - Fidan satışı, Metal bağ direkleri, Bağcılık, Peyzaj) denen, bugün genelde Köy TV kanalında -daha önce başka kanallarda da çıkıyorlardı- programlarını gördüğünüz, Selçuk Oruç ve Rıza Oruç isimli kişilerle geçen sene aramda geçen ‘Bursa Siyahı İncir’ fidanı fiyaskosunu, noktasına virgülüne dokunmadan belitreceğim.

Kendilerini bu TV kanallarında ‘Siyah İncir’ ile yaptıkları programlarda farkettim, İstanbul’da olduğum için yol katedip fidan almadan önce yerlerinde ziyaret ettim, konuştum bilgi aldım. Üretim ile ilgili çizdikleri tablo ve ‘konuyla ilgili bilgililerdir, bir sıkıntı olursa yardımcı olurlar’ diye bel bağlayarak ‘60 adet Bursa Siyahı’ fidanı ile birlikte hatırladığım kadarıyla 50-55 adette karışık meyve fidanları sipariş ettim kendilerinden.

İncirleri ‘Aralık’ ayı sonuna doğru söküm yaptığını, diğer fidanlarla birlikte o zaman gönderebileceğini söyledi, bizde ona göre kendimizi ayarladık ve haberleşerek kendisine ön ödememizi yaptık. Gönderim zamanı geldiğinde iletişim halindeydik, o hafta Bursa’nın her tarafına kar yağmış olmasına rağmen bu şahıs herhangi bir uyarı yapmadı, bizde ‘vardır bir bildiği’ diyerek incir fidanları açık köklü paketleyerek gönderim yapmasına karışmadık.

Bulunduğumuz yere –bölgeye değil, adrese teslim- kargo göndereceğini söyledi ve karşılığında hatrı sayılır bir meblağ da kargo ücretini ödedim ancak, balık baştan kokmaya işte tam burada başladı. Bu şahısın -daha sonradan inkar edeceği üzere- bulunduğumuz yere hayli uzak olan ilçenin kargo şubesine ‘kargoyu şubeden teslim alınmak üzere’ gönderim yaptığı ortaya çıktı. Kargo firmasıyla olan tartışmaları ve yaşadığımız rezilliği buraya aktarmayayım, varın gerisini siz düşünün kısacası, üstüne bir kargo parası meblağ daha ödeyerek kargoları dikim yapacağımız bahçemize kendi imkanlarımızla getirdik.

Gönderdikleri fidanların üzerinde sertifikaları yok, bunuda sorun etmedik, bir an önce dikimlerimizi yaptık ancak, Şubat ayı sonunda fidanların kuruduğunu gözlemledik. Kendisini aradım, durumu belirttim, "Nisan sonuna kadar bekleyin, daha sonra tekrar konuşalım" dedi. Mayıs ortasında tablo netleşti İncir fidanlarından 40 tanesi kurudu.

Sebebi mi? Tabi ki bu fidanlarının köklerinin soğuğa hassas olması. Bulunduğumuz bölgenin Ziraat Odası beni Aydın İncir Araştırma Enstitüsü ile bağlantılandırdı da onların sayesinde konudan haberdar oldum. Onu geçtim internetten kısa bir araştırmayla bile ben bu bilgiye ulaşabiliyorken (Siyah incir) bu insanlar, ziraat müdendisiyim diye geçiniyor, yetmedi fidancılık ile uğraşıyor, fuarlarda stant açıyorlar, o da yetmiyor konuyla ilgili -sözümona bilgilendirme amaçlı- programlar yapıyorlar ama gel gör ki yaptıkları işten haberleri yok, ya da işlerine geldiği gibi davranıyorlar, en önemli meseleleri sürüncemede bırakıyorlar. Tek yapacakları şey böyle hava koşullarında, riske girmeyerek fidanları tüplü göndermeleri ve dış paketin içerisinde de fidanların köklerini iyice sarmalarıydı.

Rıza ORUÇ adlı kişiyi telefon ile aradım, tüm size burada aktardıklarımı kendisine de aktardım. İnsanda hiç değilse biraz yaptığı işe saygı ve utanma olur. Sadece, “Merak etme kuruyan fidanların yerine yenilerini göndeririz ederiz” diye gönülsüzce gevelemekten başka hiçbir cevap vermedi. Gidiş o gidiş. Dahası fidanların faturasını bile kaç kere telefon ile arayarak zor gönderttim. Utanmadan, sıkılmadan onu bile karşı ödemeli kargoyla göndermişler

Açıkça, BURSATARIM Fidancılık (BURSATARIM - Bursa Fidancılık Tarım Ltd. Sti. - Fidan satışı, Metal bağ direkleri, Bağcılık, Peyzaj) denen bu şirketten uzak durun derim. Asıl yaptıkları iş, böyle basit kirli oyunlar oynayarak günü kurtarmak. Yapılan TV programları da bilgilendirme değil, fidan pazarlamak için reklam mahiyetinde yapılıyor zaten.

Benim yaşadığım deneyim tam olarak böyle.

Aşağıda resimlerini bulabilirsiniz;

Fidanları gönderirken Selçuk ORUÇ'un bana yolladığı resimler - https://ibb.co/iQzEUc
Şubat sonu Mart başı fidanlar kuruduktan sonraki halleri - https://ibb.co/d5mHhx


Düzenleyen overseas : 20-03-2018 saat 08:51 Neden: resim eklendi, metin düzeltildi
overseas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön