Konu: Siyah incir
View Single Post
Eski 11-07-2009, 10:47   #99
NOA
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-07-2009
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1
Merhaba Arkadaşlar;

Bursa siyahı diyebilinen siyah incirin ana vatanı diye bilinen Çağlayan Köyü'de yaşamaktayım, Siyah incir hava koşullarından mıdır yoksa başka sebeplerden dolayımıdır bilmiyorum, sizler gibi uzmanlık alanım ziraat değil fakat Bursa bölgesinde Çağlayan köyü, Gündoğdu, Selçukgazi, Dürdane, Karabalçık, Ovaakça, Ahmetbey Köylerinde kaliteli şekilde yetiştirilmektedir, bunun yanında Mudanya ilçesinin bazı köylerindede yetiştirilmektedir. Fakat ihracat yapan firmalardan edindiğim bilgilere göre soğuk hava depolarında "Çağlayan köyü, Gündoğdu, Selçukgazi" köylerine ait mahsüller daha uzun süre korunabiliyormuş.

Bizler siyah inciri bahçeye dikmeden önce piç diye tabir edilen ağaçların köklerinden çıkan filizleri özenle kopartıp poşetlere veya saksılara dikiyoruz 1 veya 1.5 yıl kadar bu şekilde köklenmesini sağladıktan sonra bahçelerimize dikiyoruz. ve 12 metre arayla dikeriz.

Meyva aşamasına gelene kadar ne gibi aşamalardan geçiyor kısaca anlatmaya çalışayım.
  • Malsül toplandıktan kısa bir süre sonra budama işlemi yapılır. incir yapraklı iken budandığında çıkartılması gereken dallar daha güzel gözükmektedir.
  • Sarı ilaç diye tabir edilen adının ne olduğunu bilmediğim bir ilaç incir ağaçlarınada atılır. (Hangi zamanda atıldığını bilmiyorum ama öğrenebilirim.)
  • Göztaşı denilen ilaç atılıyor fakat incir için Karagöztaşı denen kreçle karıştırılarak atılanının daha makbul olduğunu biliyorum.
  • Mevsim şartlarına zamanı değişen iglek (erkek) incirleri ağaçlara asılmaya başlanır ( döllemek amacı ile) Bu işlem ilk başladığı tarihten itibaren 5 hafta sürer eski asılanlar toplanır yerine yenileri asılır. ilk haftalarda bursa çevresinde erkek incirler daha olmadığı için aydın ve çevresinden temin edilir.
  • Bilinenin aksine incir ağaçı suyu çok sever, Bursa siyahı kavak inciri ve beyaz incire göre çok nazlıdır, soğuktan çok çabuk etkilenir.
  • Siyah incir ağacı eğer sulanıyor ise kesinlikle pulluk ile sürülmemelidir, sulanması sebebi ile yüzeyde kılcal kökleri oluşmakta ve bu kökler koparıldığında ağaçlar 3-4 yıl kendine gelememektedir. Tecrübe ile sabittir.
Benim aktarmak istediklerim bu kadar eğer sormak istediğiniz sorularınız olursa buradan iletebilirsiniz. Ben bu işleri yapmıyorum fakat babam bu işlerin ustasıdır zaten işide bu

Birkaç siyah incir fotosuda yayınlamak isterim.










NOA Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön