View Single Post
Eski 27-03-2017, 00:27   #6
dusunenadam
Ağaç Dostu
 
dusunenadam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: KIRIKKALE
Mesajlar: 490
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sagol Mesajı Göster
Sayın boguz,

En altdaki dalcıkları almakla dallanmayacak mazınız zannediyorum. Uç almadan olmaz ama mazıda uç almanın püf noktası var. Gövdeden çıkan dalları takip edin hepsinde bir ana dal vardır, onu aklınızda tutarak ondan çıkan diğer dalcıkların uçlarını budayıp bir ana daldan çıkan orantılı dallar gibi bir şekil vermeniz lazım. Ana daldan da uç alırsanız büyüme durur, dalı kalınlaştırmanız zorlaşır. Tepe kısımda da aşağıdaki dallar gibi çalışılıyor ama alt dallar gelişsin diye tepede biraz daha gaddar, alt dallarda biraz daha hafif budama yapmak gerekir.

Dalların hespsi için Budamayı aynı anda yapmayın ki ağacınız büyümeyi yavaşlatmasın.

Fevzi Hocam, yere saksı veya sepetle dikseydiniz daha iyi olurdu. Topraktan sökerken köklere çok dikkat etmek gerekiyor çünkü mazı kanallar kalinde besliyor yeşil kısmı, yani bir kanalın kökkü hasar görürse ona bağlı dal kuruyabilir.

Not: aşağıdaki videoda budama hakkında biraz bilgi veriyor ama ingilizce: https://www.youtube.com/watch?v=2ZDYn3f8QZY

Kolay gelsin...
Hocam, çok açıklayıcı olmuş. Teşekkür ederim. Ben mazı hakkında hiçbir şey bilmediğim için köklere hiç dokunmamıştım. Saksıdan çıkardığım gibi bahçeye diktim. Maksadım, önce gövde ve dalları toparlamak, daha sonra köklere kafa yormaktı. Mazının kanallar halinde beslendiğini bilmiyordum. Bu kış yerinden çıkarıp sepetle tekrar dikmek lazımmış demek ki...

dusunenadam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön