View Single Post
Eski 09-11-2016, 23:04   #12
kavil
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-05-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 30
Sevgili agaçlar.net üyeleri, bugün öğleden sonra sarıcakaya belediyesine arsanın imar durumu hakkında bilgi almak amacıyla gittik. Yolda son baharın etkisiyle Sarı Turuncu Kırmızı Yeşilin bir çok tonuna tanık olmak oldukça keyifliydi.

Almış olduğumuz toprak parçası arsa niteliğinde olduğu için bina yapımında bir sakınca olmadığı öğrendim. Fen işleri bölümündeki görevli beyfendi bir çok kişinin Tarla vasıflı tapularla müracaat ettiğini ve sarıcakaya bölgesini bağlayan bir kanun sebebiyle 20 dönüm altına katiyen müsade edilmediğinden ve 20 dönüm üstü tarla içinde 75m2 sınırından söz etti. Tarlası olanlar Sera ya da bağ bahçe şekilde vasıf değişikliği ve diğer bir çok bürokratik sürece tabi tutulduğunu bana aktardı. Seçtiğimiz alanın arsa olması bu yönden oldukça iyi oldu. Gerçi almadan evvel bende nitelik kısmına oldukça dikkat edilmesi yönünde endişelerimi aileme bildirmiştim.

Köylerin mahalleleştirilmesini müteakip buranın hangi imar yönetmeliğine bağlı olduğunu sordum. Mahalleye dahil edilmiş olmasına rağmen şehir merkezlerindeki gibi büyükşehir yönetmeliklerine değil PLANSIZ ALANLAR İMAR YÖNETMLİĞİNE tabii olduğunu öğrendim.
Arsa sahibi şahsın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurarak geçici müteahitlik belgesi ile kendi binasını inşaa etmesine olanak tanındığınında bilgisini de verdiler.

Yönetmeliğe bir göz gezdirildiğinde pek fazla kısıtlama olmadığını görmek mümkün. Genel anlamda 6,50 metre azami yükseklik (2 kat) varken bodrum yapılması düşünülürse bu hususta da bir problem gözükmüyor. Çekme mesafesi olarak ayrık nizam olması sebebiyle yoldan 5m komşu parsellerden 3m çekilmesi yeterli olduğu söylendi.
Daha sonraki aşamalar ancak Mimari proje, statik proje, tesisat elektrik projeleri ve zemin etüdü gerekli ancak TİP projelerin mevcut olup istenildiği takdirde bunları kullanmanın mümkün olduğunu söylediler.
Kendim mimar adayı olmam sebebiyle başkasının tasarladığı proje yerine kendi yapacağım binada oturmayı yeğliyorum ancak bilgi olması açısından burada paylaşmayı uygun gördüm.


Düzenleyen kavil : 12-11-2016 saat 00:59
kavil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön