View Single Post
Eski 27-10-2016, 08:58   #5
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Hafta sonu deneyeceğim önerdiğiniz yolu.

Böreği yapışımı yazayım:
Tarif nette " el açması kolay kıymalı börek " yazınca geliyor. Bu tarifi tercih etmemin esas sebebi 2 parça yufka açarak böreği yapmak. Henüz hamuru açma konusunda çok acemiyim.

Tarifimde ölçü yok göz kararı gidiyorum.

30 cm ağzı olan bir çinko sahanım var onu unla yarıya yakın dolduruyorum ve suyla yavaş yavaş yoğuruyorum. Kenarda duran ayrı bir kaptaki undan ihtiyaç oldukça un ilave ederek neticede kulak memesi sertliğinde hamurum oluyor. Bunu bir bezle örterek dinlenmeye bırakıyorum.
Bir avuç dolusu kıymayı ( 300-350 gr deyebiliriz) kavurmaya geçiyorum. Önce bir büyük soğanı küçük kareler halinde doğrayıp zeytinyağ koyduğum bir tencerede rengi sararmaya başlayıncaya kadar kavuruyor sonra kıymayı içine ilave ediyorum. Kıymanın renginin değişmeye başladığı anda bir domates ile üç biberi doğranmış halde tencereye ilave ederek ( arada kapağı kapayarak) kavurmaya devam ederken karar miktarda tuz ve karabiber ekiyorum üzerlerine, kısa bir süre sonra ocağı kapatıyorum. Börek içi hazır oldu böylece.
Yarım saat kadar dinlenen hamuru alıp tekrar yoğuruyor ve iki parçaya ayırarak bir parçayı oklavayla tepsi büyüklüğüne kadar açmaya başlıyorum. Bu noktadada gerektiğinde hamura veya tahtaya az az un serpiyorum. İstediğim boyuta gelen hamuru zeytinyağla yağlayarak ortaya doğru 8 kesik atarak bu kesikleri ortaya doğru birleştirerek hamuru tekrar yoğurmaya devam ediyorum (tarif videosunda görerek yaptım bunu, sebebini bilemiyorum ama ihtimal hamuru yağlayıp ikinci defa açmak için yapılan bir şey). Tekrar tepsi boyutunda açtığım hamuru tepsiye yayarak ( tepsiye yapışmaması için önce pişirme kağıdı seriyorum onun üzerini yağladıktan sonra hamuru yayıyorum) hazırlamış olduğum iç harcını güzelce hamurun üzerine dağıtıyorum. İkinci hamuru aynı boyutta açmaya başlıyorum onu da açınca tepsideki harcın üzerine kapatarak hamurların kenarlarını üstüste getirerek kapatıyorum. Bir yumurta sarısı ile zeytinyağı bir kasede çırparak böreğin üzerine sürüyor sonrada böreği keserek dilimliyor ve fırına veriyorum. Acemiliğim sebebiyle fırını önceden ısıtıp tepsiyi öyle sürüyorum ancak bu zaman kaybına sebep oluyor. Zamanla fırının hangi aşamasında börek konulursa iyi olacak onu da çözeceğime inanıyorum.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön