agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Beğeni Düzeni37Beğeniler
  • 5 Gönderen hosseda
  • 1 Gönderen Güler
  • 1 Gönderen hosseda
  • 1 Gönderen hosseda
  • 7 Gönderen hosseda
  • 6 Gönderen hosseda
  • 7 Gönderen hosseda
  • 4 Gönderen hosseda
  • 3 Gönderen hosseda
  • 1 Gönderen hosseda
  • 1 Gönderen hosseda

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-10-2016, 17:14   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
el açması kıymalı börek

Bu böreği netten okuduğum tarifler ile üçüncü seferde başarabildim. Eğer üstünün sertliği olmasaydı tek kelime ile mükemmel bir el açması börek olacaktı. Muhtelif yollar olduğunu okudum gene netten yumuşak üst için ama tecrübeli olanlardan net bilgiye ihtiyacım var ( böreği fırından alır almaz üzerini su ile elimle az nemlendirdim sonra üzerine nemli tülbent serdim onun üzerine bez örttüm ama genede sertlik yok olmadı...soda çok yazılmış ama kesin çözümü bilen mutlaka vardır diye düşündüğümden buraya yazdım meselemi).

Not. Tarifi bilahare yazacağım.

Eklenen Resimler
  
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2016, 19:30   #2
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Benim de maden suyu kullandığım bir börek tarifim var, fırından çıkınca üst kısmı bayağı sert oluyor. Ben tereyağından 50 gr.kadar bir parça kesip böreğin her tarafına sürüyor ve diğer tepsiyi üzerine kapatıyorum, yumuşacık oluyor.

Yerel bahçem beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2016, 19:58   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Hafifçe ıslatıp üzerini ( Börek piştikten sonra tepsi fırından alınınca) başka bir tepsi ile üzerini kapatmayı da okudum ancak sizin yol daha güzel. Tereyağ ilavesiyle lezzet iyice artacaktır. Bu işlem sonrası tepsiyi tekrar fırına sokmuyoruz değilmi?

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2016, 22:53   #4
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Hayır, tereyağı hafifçe gezdirerek sürün, hem parlaklık veriyor hem de yumuşatıyor.
Tekrar fırına sürmüyoruz.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2016, 08:58   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Hafta sonu deneyeceğim önerdiğiniz yolu.

Böreği yapışımı yazayım:
Tarif nette " el açması kolay kıymalı börek " yazınca geliyor. Bu tarifi tercih etmemin esas sebebi 2 parça yufka açarak böreği yapmak. Henüz hamuru açma konusunda çok acemiyim.

Tarifimde ölçü yok göz kararı gidiyorum.

30 cm ağzı olan bir çinko sahanım var onu unla yarıya yakın dolduruyorum ve suyla yavaş yavaş yoğuruyorum. Kenarda duran ayrı bir kaptaki undan ihtiyaç oldukça un ilave ederek neticede kulak memesi sertliğinde hamurum oluyor. Bunu bir bezle örterek dinlenmeye bırakıyorum.
Bir avuç dolusu kıymayı ( 300-350 gr deyebiliriz) kavurmaya geçiyorum. Önce bir büyük soğanı küçük kareler halinde doğrayıp zeytinyağ koyduğum bir tencerede rengi sararmaya başlayıncaya kadar kavuruyor sonra kıymayı içine ilave ediyorum. Kıymanın renginin değişmeye başladığı anda bir domates ile üç biberi doğranmış halde tencereye ilave ederek ( arada kapağı kapayarak) kavurmaya devam ederken karar miktarda tuz ve karabiber ekiyorum üzerlerine, kısa bir süre sonra ocağı kapatıyorum. Börek içi hazır oldu böylece.
Yarım saat kadar dinlenen hamuru alıp tekrar yoğuruyor ve iki parçaya ayırarak bir parçayı oklavayla tepsi büyüklüğüne kadar açmaya başlıyorum. Bu noktadada gerektiğinde hamura veya tahtaya az az un serpiyorum. İstediğim boyuta gelen hamuru zeytinyağla yağlayarak ortaya doğru 8 kesik atarak bu kesikleri ortaya doğru birleştirerek hamuru tekrar yoğurmaya devam ediyorum (tarif videosunda görerek yaptım bunu, sebebini bilemiyorum ama ihtimal hamuru yağlayıp ikinci defa açmak için yapılan bir şey). Tekrar tepsi boyutunda açtığım hamuru tepsiye yayarak ( tepsiye yapışmaması için önce pişirme kağıdı seriyorum onun üzerini yağladıktan sonra hamuru yayıyorum) hazırlamış olduğum iç harcını güzelce hamurun üzerine dağıtıyorum. İkinci hamuru aynı boyutta açmaya başlıyorum onu da açınca tepsideki harcın üzerine kapatarak hamurların kenarlarını üstüste getirerek kapatıyorum. Bir yumurta sarısı ile zeytinyağı bir kasede çırparak böreğin üzerine sürüyor sonrada böreği keserek dilimliyor ve fırına veriyorum. Acemiliğim sebebiyle fırını önceden ısıtıp tepsiyi öyle sürüyorum ancak bu zaman kaybına sebep oluyor. Zamanla fırının hangi aşamasında börek konulursa iyi olacak onu da çözeceğime inanıyorum.

Yerel bahçem beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2016, 12:58   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Böreği tekrar denedim hafta sonu.
Hamuru açma konusunda pek ilerlemem olamadı, çok zorlandım. Fırını kuvvetli yakmışım, böreği sürer sürmez üzeri kızarmaya başladı, eyvah yanacak börek diye geri aldım tepsiyi üstünü başka bir tepsi ile kapatarak tekrar koydum fırına ve üstü kapalı halde pişti. Bu sebepten sanırım üstü de yumuşak sayılacak bir börek oldu. Ancak böreğin üzerine piştikten sonra tereyağını gene de sürdüm.

Lezzetli bir börek oldu ki evden gene isteriz demekteler.

Yerel bahçem beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2016, 20:59   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Fotoğrafları :

Eklenen Resimler
    
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2016, 19:47   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Hafta sonları börek günümüz oldu.
Hamuru açmak için hala çok uğraşıyorum ancak bu uğraştan büyük keyf almaya başladım. Fırını tava getirip tepsiyi sürmek pişirmede en sağlıklı yol ancak uzun vakit harcanıyor. Ateşi hafifçe sürdürüp tepsiyi kapatarak pişirmek daha pratik oluyor. Tepsi kapalı olursa üstün sert olma sorunu da azalıyor. Tepsiyi çıkarınca fırından pişmiş böreğin üzerine nemli tülbent seriyor ve bir tepsiyle kapatıyorum çıkan buharla üstte sertlik kalmıyor. Bu hafta sonu yaptığım börek en başarılısı oldu ancak telaştan fotoğraf çekmeyi de unuttum. Geçen haftakinden bir adet ekleyeceğim alta.

Hamur açma kursuna giderek bu uğraşta hızla ilerlemek niyetindeyim. Erkek hamurmu açar diyen oluyor umurumda değil. Niyetlenen varsa hiç sallanmasın. Hayatımda hamur ellemediydim börek yapar oldum.

Eklenen Resimler
 
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2017, 11:55   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Çalışmalarıma ara vermeden devam ediyorum. Bu hafta sonu hamuru açmayı tam olarak becerdim sanırım.
Hamur açmayı iyi yapmanın tek yolu bıkmadan usanmadan denemeye devam etmek.

Eklenen Resimler
  
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2017, 20:50   #10
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
Çalışmalarıma ara vermeden devam ediyorum. Bu hafta sonu hamuru açmayı tam olarak becerdim sanırım.
Hamur açmayı iyi yapmanın tek yolu bıkmadan usanmadan denemeye devam etmek.
Kesinlikle bıkmadan denemek lazım. Bu şekilde ben de mantı açmayı öğrendim. Önceleri yamuk, kalın vb olsa da şimdi fena olmuyor. Ellerinize sağlık,

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2017, 16:36   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Hafta sonu gene börek yaptım. Fotoğraf çektim ancak makinanın ara kablosu köyde kalmış aktarma yapamadım bilgisayarıma. Haftaya eklerim.

Köye c.tesi sabah erkenden gidip akşam dönüyorum, bahçenin işleri yanında börek ile uğraşmak kolay olmadığından kendimce çözümler üretmeye başladım. Böreğin iç malzemesini cuma akşamı evde hazırlıyorum. Belkide yakında hamuru da cuma akşamı evde yoğurarak bekletecek ertesi sabah götüreceğim köye. Orada sadece hamuru açmak ve fırına koymak işi kalacak. Bu haftaki böreği kepekli un kullanarak yaptım.

Fırında da acemiliği azaltmaktayım. Tandır yapar gibi fırını tava getirmenin şart olmadığını gördüm. İnce dalları tutuşturduktan sonra orta kalınlıkta 3-4 adet meşe kütük ile bir tepsi börek pişirilebiliyor. Bu hem vakit tasarrufu hemde odun.

Bu arada börek iç malzemesinde iyi lezzeti nasıl yakalamalıyım diye çalışmaya başladım. Dana kıyma kullandım hep ama okudukça görüyorum ki daha leziz iç için kuzu kıyması iyi olacak, onu da makinayla değil satır kıyması olarak yapmak hedefimin içinde.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2017, 20:12   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
kıymalı su böreği

Hafta sonu bahçeye gidemedim. Budama ve temizlik işleri de bitti, tohumları ekmek için vakit erken dedim dinleneyim bu hafta diyerek tembellik yaptım. Ancak öğlene doğru boş oturmaktan sıkıldım ve bir müddettir nette okumakta olduğum su böreğini yapmaya karar verdim.
İç malzeme olarak kıyma kullandım. Soğan ile kavurduğum kıymaya son noktada az tuz ve bolca maydanoz ekledim.

4 yumurta kırdığım kaba tuz ilave ederek un ve su ile normal sertlikte hamur elde ettim. Hamuru dinlendirdim bir saat kadar. Sonra bezle örtülü hamurdan kopardığım parçalarla beze yaparak hamuru açmaya geçtim. Önce tepsiyi erittiğim tereyağ ile yağladım ve ilk açtığım büyükçe hamuru dibe yaydım. Kaşık yardımıyla hamuru yağladım. İkinci hamuru açtım. Ocakta kaynattığım tenceredeki suya biraz tuz attım bir iki çay kaşığı kadar da z.yağ ilave ettim. Hamuru bu suya bıraktım bir iki dakika sonra kevgirle alarak soğuk su ile dolu kaba bıraktım ( bu noktada hamurlar parçalandı ve demoralize olarak bırakacaktım ki parçalanmanın hiçbir menfi etkisi olmayacağını düşünerek parçaları alttaki sağlam hamur üzerine elimle aça aça serdim.). İkinci hamurda da aynı olayı yaşadım ama çözülmeden devam ettim. Neticede alttaki ilk hamur serilen parça hamurlarla görülmez oldu. Kıymayı bu parçalanmış haşlanmış hamurların üzerine serdim. Sonra gene hamur açarak haşlamaya ve soğuk şok sonrası parçalanmış hamur parçalarını iç malzeme üzerine sermeye devam ettim. Bu arada aklıma geldikçe kaşık ile tereyağdan aralara sürmeyi ihmal etmedim. İç malzeme iki hamur ile güzelce kaplandı. Bu defa son hamuru açarak suya sokmadan onunla böreğin üzerini kapadım. Kalan tereyağ ile son hamurun üzerini yağlayarak tepsiyi fırına sürdüm. Fırın 180 dereceye ayarlanmıştı. Yaklaşık 1,5 saatte börek pişti. Hanım dışarıdaydı gelince inanamadı. Börek gayet güzel bir su böreği oldu ancak bu böreği bahçede maltızın üzerinde kömür ateşinde pişirerek yapma planım var o zaman başka bir başlıkta onu anlatırım nasipse.

Gül Batur, oz26 ve Milla beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2017, 23:59   #13
Ağaç Dostu
 
Gül Batur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,023
Galeri: 1
Ellerine emeğine sağlık. bir dahaki seferde yufkaların hepsini aç sonra haşlamaya başla ve makarna haşlar gibi kaynamasın kaynayan suyun içinde bir iki dakika yeterlidir birde hamurunu börek hamurundan birazdaha sert olsun kolay gelsin sizi takdirle izliyorum.. Sağlıkla kal..

Gül Batur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2017, 07:05   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Eksik olmayın Sn. Gül Batur.

Gayret edilirse çok zor görünen uğraşlara da ulaşılabildiğini nakletmeye çalışıyorum.

Gül Batur beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2020, 23:13   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
El açması börek çalışmalarıma kaldığım yerden devam ediyorum, çıraklık bitmek üzere...

Eklenen Resimler
  
Selma_321 beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2020, 11:17   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-03-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Bol fotoğraflı bir el açması kıymalı börek tarifi

asrez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024