View Single Post
Eski 21-09-2016, 17:18   #5
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Etin kap içinde fırına konması halinde yanma tehlikesi hiç yok denebilir ancak etin çevresindeki yağın erimesi ve etin o yağ içinde pişmesi bazı damaklara ağır gelebiliyor. Eti asarak pişirdiğinizde ise en küçük bir tenkit söz konusu olmuyor.

Aydın- Muğla-Denizli-Isparta yöresindeki tandırda usul budur. Et ama fırında ama kuyuda yağıyla temas etmez, asılı veya şişe geçirilerek fırına dik yerleşen et pişerken yağı altta bulunan kaba damlar. Ancak Fethiye tarafında ise tandırı, kaba konulan etleri fırına sürerek yapıyorlar.

Asarak pişirmede eti kurutmadan, hakkıyla pişirebilmek marifet istiyor. Fırını sık sık açıp kontrol etmekte iyi değil. Arzulanan şey eti asayım kapatayım fırın kapağını açtığımda hamur gibi olmuş ama kızarması da yerinde bir tandırla karşılaşayım. Bunu yapabilecek hale gelmek de tecrübe ile mümkün. Fırının tava geldiğini nasıl anlayacağımı köylüden öğrendim. Onu hallettim ama eti ne zaman asacağım konusu netleşmedi. Akşam 21.00 gibi yaktım fırını. Saat 24.00 de tava geldi. Közleri ve külleri boşalttım fırından, eti askıya taktım kapattım fırını yattım uyudum ( kapak kilitli ). Sabah uyandım baktım fırına et marsık gibi...veyahutta pişmemiş...Yandık öğlene misafir tandır yemeğe geliyor...Sizin yaklaşık 300 derece tahmin ettiğiniz ısının bir miktar azalmasını ( asılan eti anında kavurmayacak ama pişmesine de yetecek dereceye düşürmeyi) sağlayacak süreyi bulmak önemli olmakta..

Tek yol denemeye devam etmek.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön