View Single Post
Eski 04-09-2016, 01:34   #10
riton
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-11-2011
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 10
Sevgili Kavil, ne güzel bir başlangıç yapıyorsun; hiç bir şeyin olmadığı bir toprakta kendi peyzajını yaratma şansın var. Bu tasarlama çabasında aslolan senin ne istediğindir. Bu isteklerin peşinden gidersen gerisi gelir. Eğer kızılcık seviyorsan onu dik, yaşamazsa canımız sağ olsun. Eskişehir orman fidanlığından aldığım sarı salkım tutmadı ama mürver ve ağaç hatmi canavar gibi. çeşide ( ya da türe) önem ver. Bitkiler de insanlar gibi komşulukları severler.Önce çok yıllık çalı bitkilerinden başla çünkü ağaçların daha yavaş büyüyecekler. Çok yıllık çalılar - genellikle bahçe kenarına dikilir- senin tek yıllık bitkilerine rüzgar kıran olurlar ve kimileri de toprağını besler, yararlı böcekleri çağırır. Eskişehir fidanlığında çok güzel sudan ucuza bulabileceğin çok yıllık çalı ve ağaççıklar ve ağaçlar var ve ekim ayında çeşitler tam teşekküllü olurlar. Şöyle örnekler -yaşadığın yerde kolay ulaşabileceğin- verebiliriz:
-Kelebek çalısı ( arıları ve kelebekleri çekiyor çok güzel çiçekleri var)
-Çakal eriği (yemişleri çok güzel ve erken meyveye duruyor, biraz daha büyüyünce rüzgar kesen ve sınır bitkisi oluyor.)
-Mor salkım (evine ya da çardağına sardırabileceğin azot deposu. salkım açan çiçekleri ayrı bir keyif)
-Sarı salkım (mor salkım gibi sarılıcı değil ama o da toprağını azotla besler fazladan gelen arılar da hediyesi)
-Sarı boya çalısı (mahonya)
- Karamuk (berberis - kadın tuzluğu,
daha pek çoğunu bulabilirsin, ph noktasına fazla takılma çünkü tek yıllıklar o noktada fazla sıkıntı çıkarmazlar. Çok fazla ekilmemiş ve sulanmamış toprakta ph makul seviyelerde kalır. Bu örnekleri çoğaltabiliriz ama senin fidanlığa uğramanda yarar var.
Yerel düşün, taşıma suyuyla değirmen döndürmeye çalışma. Her şey ucuz , yakın ve ulaşılabilir olsun O yöredeki uyumluluğu iyi olan türleri komşularına sor Ve son nokta : Eğer doğayla inatlaşmazsan bereket senin üzerine doğar. İçten sevgiyle...

riton Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön