View Single Post
Eski 29-04-2016, 10:05   #1
sagol
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Sagol / Ahlat

Armudun sonbahar renkleri acerlerden pek geri kalmaz, extrası ise hem çiçek açıyor hem de meyve veriyor. İthal türlere çok para verip iklime uydurmak için aşırı çaba yerine yerine yerel türlerle çalışmak daha kolay.

Fidanlıkta dolaşırken 50 kadar armutun içinde bir taneyi seçtim, tenekeyi kenara çektim. Satıcı hemen alttaki sürgünleri kesmek için eğilmişti ki durdurdum. Adam şakın şaşkın bakarken aşılı kısmı kesip attım, aslında meyve de tutmuştu yazık oldu ama o haliyle taşıyamazdım, taşıyabilseydim sezon sonuna kadar aşılı kısmı kesmeyebilirdim.

Aslında sağdaki sürgünle çalışacağım ama ana gövdede 3-4 sürgün daha var. 3 dala Matkap aşısı(thread graft) yaptım. O dalları kullanmasam da gövdeyi kalınlaştırırlar gelecek sene o kısmı keserim. Belki de daldırma yöntemiyle köklendirip taşüstü veya neagari yaparken kullanırım.

Bu armudu seçmem sadece ahlat nedeniyle değildi, kök yapısı da çok ilginç. Neagari veya taşüstü olabilir.

17 litrelik yağ tenekesindeydi, mevsim uygun olmamasına rağmen dikkatlice yan ve alttan toprak azalttım ve yeni bir saksıya aldım ki İstanbula giderken kolaylıkla taşıyabileyim(Bu mevsimde bu işlem ölümcül olabiliyor o nedenle yapmanızı önermem). 1 Hafta geçti çok etkilenmedi.

Not: yanımda aşı macunu yoktu. Bakkaldan 1 kutu sakız aldım, ikişer ikişer çiğneyip aşının etrafına yapıştırdım, kuruyunca pek oynamasın diye yapışkansız bantla bantladım.

DSC_0614 ahlat 1.jpg

seneye kesilecek kısmı işaretledim:

DSC_0614 ahlat kesilecek.jpg

Hepinize iyi çalışmalar dilerim...

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg DSC_0570 ahlat.jpg (42.1 KB, 25 views)
Dosya Türü: jpg DSC_0571 ahlat.jpg (37.8 KB, 25 views)
Dosya Türü: jpg DSC_0572 ahlat.jpg (51.4 KB, 25 views)
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön