View Single Post
Eski 14-04-2016, 12:47   #2
sabah
Ağaç Dostu
 
sabah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2,922
Lavanta Vadisi

TUR PROGRAMI

Lavanta Vadisi, Lavanta Bahçeleri, Kuyucak Köyü, Lavanta Balı, Lavanta Suyu, Eğirdir, Kovada Gölü Milli Parkı, Yazılı Kanyon Tabiat Koruma Alanı


1.GÜN: BULUŞMA VE HAREKET
Akşam saat 23.45'te Tempo Tur önünde buluşma ve hareket. Gece yolculuğu.
2.GÜN: LAVANTA VADİSİ
Sabah saatlerinde lavanta vadisine varış. Biz lavanta üretiminin merkezi durumundaki Kuyucak köyüne gideceğiz. Kuşçular, Çukurören, Yeşilyurt köylerinde ve Senir ile Kılıç kasabalarında da lavanta üretimi yapılmaktadır.
Lavantalar, haziran sonu morarmaya başlıyor ve temmuz ayı çiçekleri patlayınca mosmor oluyor. Temmuz sonu ağustos başından itibaren ise hasat yapılıyor ve lavantalar toplanıp yağları çıkartılıyor.
Gündoğumunda mor lavanta tarlaları arasında gezinti yapıp lavanta kokusunu içimize çekiyor ve lavantaların sunduğu görsel şöleni hafızalarımıza ve fotoğraf makinelerimize kayıt ediyoruz.
Başlangıçta kurak, susuz, bir şey üretilemeyen tarlalar boş kalmasın diye ekilen ilk lavanta fidelerinden bugüne 3000 hektar alana kadar yayılmış durumda. Türkiye’nin toplam lavanta üretiminin %93’ü bu bölgeden sağlanıyor.
Bir lavanta kökünden 15-20 yıl ürün almak mümkün. Yürüyüş boyunca görsel şölenin hiç bir karesini kaçırmak istemeyeceksiniz, bu yüzden yanınızda yedek hafıza kartı bulundurmanızı öneriyoruz.
Gezimizin ardından köyde kahvaltı molası. Kahvaltı sonrası lavanta balı, lavanta yağı, lavanta çayı üretimi hakkında bilgi alıp bu ürünlerden satın alıyor ve köyü geziyoruz.
Köy gezimizin ardından başka bir görsel şöleni izlemek için Eğirdir'e gidiyoruz. Eğirdir Atakum plajında yüzme molası. Akşam Akpınar köyüne çıkıyoruz. Eğirdir Gölü'nün tamamını görebildiğimiz bu noktadaki tesiste çaylarımızı içip bol bol fotoğraf çekiyoruz. Ardından otelimize yerleşip dinleniyoruz. Akşam yemeği için Yeşilada'ya gideceğiz. Konaklama Eğirdir'deki otelde.
3.GÜN:KOVADA GÖLÜ MİLLİ PARKI, YAZILI KANYON TABİAT KORUMA ALANI
Kahvaltı sonrası Pisidia'nın farklı bir bölgesini gezeceğiz. İlk durağımız Kovada Milli Parkı. Eğirdir Gölü’nün güneye devamı olan Kovada Gölü, aradaki dar bölgenin alüvyonlarla dolması sonucu ayrı bir göl halini almıştır. Jeolojik olarak karstik tektonik bir polye olan göl, Eğirdir ve Beyşehir Göllerinde olduğu gibi turkuvaz mavisi sularıyla bilinir.
Kızılçam, endemik bir ağaç türü olan Kasnak meşesi (Quercus vulcanica) ve çınar, milli parkın başlıca ağaç türleridir. Göl peyzaj değerleri bakımından dikkat çekmektedir. Göl gezimizin ardında Toros Dağları içindeki yolculuğumuza devam ediyoruz.
Hedefimizde hem tarih hem de doğasıyla güzel kanyonlardan biri olan Yazılı Kanyon Tabiat Alanı var. Kanyon Hristiyanlık için kutsal olan hac yolunun da büyük bir kısmını kapsamaktadır. Aynı zamanda bu yol üzerinde ilkçağ filozofu Epiktetos'un kayalara yazdığı şiiri görmek de mümkün. Yolun devamında ise muhteşem doğasıyla bir çok su kaynağına ulaşılıyor. St. Paul'un Hristiyanlığı yaymak için kullandığı bu patika iki bin yıl sonra aynı şekilde durmaktadır. Antik patikada gidiş-dönüş 1,5 saatlik yürüyüş sonrası öğle yemeği molası, yemekten sonra dönüş yolculuğu.

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön