View Single Post
Eski 29-12-2015, 00:40   #24
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selcuk Cicek Mesajı Göster

9 yaşında 8x8 dediğiniz ağaçtan 85 kg aldıysanız dünya ortalamasını fazlasıyla aşmışsınız abi tebrik ederim.
Çeşit değiştirme değildir fidandan ekilmiş ağaç,

Bakınız ben dünya ortalamasına altına üstüne bakmam, kendi şartlarımla olan mücadeleye bakarım, üstte de dedim "Verim konusuna çok takılmayın siz doğru olanı yapın ağaçta gerekeni yapacaktır," Hatta gerekenin en iyisini yapacaktır.

Bir ağacı öyle budamayla böyle budamayla ne küçük tutabilirsiniz nede güneşi rüzgarı tutup içine sokabilirsiniz, budamanın, rüzgarın, güneşin, toprağın ağaç üzerinde büyük etkisi vardır bunların herbirinin bir denge terazisinde tutmanız gerekir, Ağaç öyle veya böyle siz ne yaparsanız yapın kendi doğal formuna gelmeye çalışacaktır.

Eskiden yerli cevizlerde budama olmamasına rağmen yinede üst üste gelen dallar güneşi engelleyen dallar alınır çok uzayan filizler hafif uç alımı yapılırdı, ve bu budamanın amacıda şu şekildedir tüm litarütürlerde, hafif aralama budaması yapacaksın ki meyva yapacak dallar güneş alsın meyva gözü oluştursun güneş almayan dallar meyva gözü oluşturmaz der Şimdi bu bilgiler ki doğru bilgiler, şimdi bu bilgiyi bir tarafa koyun orda dursun

Günümüzdeki yabancı çeşitler yandal verimli çeşitler budama ya da budanması gerekir söylemi de doğrudur budanmalılar.

Bilmiyorsanız hemen sorun Neden?

Biri bir şey söylüyorsa mutlaka açıklamasını da yapmalı ama mantık çercevesinde yani sizi doyurmalı inandırmalı doğru olduğu kanısına varmalısınız.

Yandal verimli çeşitlerde Budamanın amacı aynen yerli çeşitlerde olduğu gibi loş güneş ışınlarıyla birlikte rüzgarı sokmanın yanında ağaç taç yapısını birden büyütmeyip dal kırılmalarını önlemeyle birlikte yan gözleri uyandırıp meyva tutumunu sağlamak daha çok verim almak ağacın bütün uzuvlarından en etkin bir şekilde yaralanmak yani ağaç boş dalın kabuğunu besleyeceğine meyvayı beslemek, Boş dalıda şöyle açıklayayım, bir dal düşünün atıyorum 1 mt re olsun, siz bu dala müdahale etmezseniz (Bu müdahale de ağaçın gelişimine göredir) ucunda bir kaç meyva yapar geri gözler uyanmaz boş cıplak kalır, bu dalı ağacın gelişim dengesine göre keserseniz yani kestiğiniz yerden geri kalan gözleri uyandırabileceğini enerjisinin yeteceğini tahmin etmelisiniz, bu tahminiz dengeli olmalı, az kesimlerde belki biraz çıplak boş dal ya da az meyva alabilirsiniz ama fazla kesimlerde de yeşil aksama fazla çalışmasına ve meyva dökümleri görürsünüz. Aynı keza kalın dal çıkarmalarda da aynı olayı yaşarsınız, burası çok sık şu kalın dalı çıkarayım demek hatadır çıkacak dal daha küçükken çıkarılmalı ağaçın dengesine çok etki etmemeli. Budama kesmek aralamak değildir budama aynı zamanda denge demektir.

Budamayla tabi ki ağaç taç yapısını küçük tutarsınız ama bunu yıllara yayarak uzatırsınız, bu demek değildir ki, ebedi küçük tutacağım.

Tacı küçük tutma olayını bazı arkadaşlar yanlış algılıyor sürekli küçük tutacağını sanıyor. Yok öyle bir şey ağaç kendi formunu zaman içerisinde oluşturacaktır bizler bu oluşumu en yararlı bir şekilde düzenleyerek faydalanmaya çalışacağız.

Şimdi,

Ağaç formunu zaman içerisinde oluşturacaksa (bu bir bodur ağaç değilse, ki, değil) 7x3.5 - 8x4 gibi dikimlerde (şimdi en üsteki siyah yazıyı okuyun) bu ağaçlar nasıl güneş ve rüzgar alacak meyva gözü oluşturacak ve daha fazla meyva alacaksınız?

Bizlere bir şeyler söylerlerken ya da biz parayı duyunca başımız dönüyor başladığımız yeri unutturuyorlar.

Sadece çok verimi çok verimden kazanacağın parayı düşünüyoruz, Ya sıklıktan oluşacak hastalıklarla mücadele para, emek, kayıp, değilmidir?

Daha hastalık konularına gelmedim, bir çok kereler açıkladım ama okuyamayan arkadaşlar olabilir, o nedenle başlıkları iyi okumanızı öneririm.


Sayın Meletli, kuruyunca tartma durumum olmadı fakat şu ana kadar edindiğim tecrübelerime göre 60-65 kg kuru kalır.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön