View Single Post
Eski 11-08-2007, 09:58   #12
Sergüzen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Malina,

Sana tamamen katılıyorum. Sanayici ve devlet, özellikle devlet, bu konuda en kısa sürede önlem almalı.
Tekstil sektöründe uzun süre çalıştığım için, bu sektörden biraz bilgi aktarayım:

1kg pamuk ipliği boyamak için 60-90 litre, 1kg poliester iplik boyamak için de 40-60 litre temiz ve kaliteli suya gereksinim vardır.

Bir insan ortalama günde 200 litre su tüketir, yani 3 kg pamuk ipliği boyamasında kullanılan su miktarı kadar. Türkiyenin pamuk ipliği ve poliester ipliği tüketimi gözününe alındığında, biz insanların tükettiği su miktarı DEVEDE KULAK KALIR.

Bu demek değildir ki, biz suyu israf edelim.Tabii ki suyu yeterince kullanacağız. İsraf etmeyeceğiz.

İsraf etmeyelim. Etmeyelim de, asıl suyu tasarruf etmesi gerekenler ne yapıyor? Hiççç. Suyu bol ve bedava olan alanlara fabrika kurarak 250-300 metre derinlikteki yeraltı sularını bedava kullanıyor, kirlettiklerini de yine para ödemeden doğaya salıyorlar. Arıtma tesislerini on-onbeş yılda tamamlayarak dış görünüşü kurtarıyorlar. Bu tesisler bir süre sonra göstermelik olarak çalışıyor.

Bugün Bursa yöresinde düzenli ve dört dörtlük çalışan bir arıtma tesisi maalesef göremezsiniz. Çünkü arıtma tesisi para kazandırmaz, devamlı para yer. Nilüfer çayı yaz boyunca çevreye dayanılmaz kokular salar. Bu kokuyu çevrede oturanlar yakından tanır. Bu koku Nilüfer çayı denize dökülene kadar
devam eder. Karacabey sahillerinde son bulur. Nilüfer çayı çevresinde yaşayan küçükbaş hayvanlara dikkat edilirse bu hayvanların bir çoğunda ayak sakatlıkları ve ağız yaraları olduğu görülür. Maalesef bu sakatlıklar ve hastalıklar Nilüfer çayının suyu ile bağdaştırılmaz.

250-300 m derinlikteki derin kuyular ile Bursa ovasının sularının sonuna gelinmektedir. Bugün bazı boyahanelerin kuyuları kurudukları için, daha derinden su çekmek için yeni kuyular açılmaktadır.

Nereye kadar?
Bu konuda bir sivil toplum bilinci oluşturulabilir ve sivil toplum olarak denetlemeler yapılabilirse, suyumuzu daha uzun seneler kullanabiliriz. SU hayattır.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön