View Single Post
Eski 07-07-2015, 23:29   #1168
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
...
Bir de Sn MeyveliTepe yukarda urunun faydasiyla ilgili konulara deginmis. Ilginctir, ABD'de USDA laboratuvarlarinda doktorali bilimadamlari (bildigim kadariyla uretenlerin hepsi erkek) tarafindan uretilen ve diger butun mikronize Kaolin kili urunlerine referans olan Surround WP'nin ABD'de tek basina "gunesin etkilerinden koruyucu" olarak pazarlandigini hic gormedim. Daha ilginc olani da, urunu satan sirketlerin urunu ya sadece "zararlilara karsi koruyucu/zararli etkisini dusurucu" olarak pazarlamasi ya da zararliya karsi koruma ozelligini birincil seviyede vurgulamasi. Surekli alisveris yaptigim birkac kaynaktan ornekler:

...
Particle Film teknolojisi yazdığınız gibi kongrenin pestisit kullanımının azaltılması hedefinden yola çıkıldığı için ARS ekibinin çalışmaları sonucu ortaya çıkan spekler ve bu speklere sahip kaolinin markalaştırılması sonrası zararlı mücadelesinde öne çıkması normal.

Nitekim ortaya çıktığı 2000 yılından bu güne kadar bu speklerdeki kaolin ile dünyanın pek çok yerinde yapılan çok sayıdaki yeni araştırmalar ezici çoğunlukla zararlılar üzerindeki etkileri ile ilgili.

Güneş yanıklarıyla ilgili yeni araştırma yapmaya pek de gerek görülmüyor sanırım çünkü ARS ekibi yaptıkları lab ve saha deneylerinde bunu çok net olarak ortaya çıkardılar zaten.

Esasen, bitkilerin üzerine kısmen veya tamamen reflekte edici ne kaplanırsa kaplansın güneş yanıklığını önler. Burada sorun, güneş yanıklığını engellerken bitkinin fizyolojisinin olumsuz etkilenmemesi olsa gerek. Yaptıkları ölçümlerde kalsine edilmiş kaolinin yapısının ve optik özelliklerinin değişmesi ile bu sorunu halletmiş görünüyorlar.

2009 yılından bu yana hiç kesintisiz zeytin ağaçlarında uyguladığım bu teknik ile güneş yanıklığı yanıklığı olmadığı gibi, ağaçlarda bu sebeple fizyolojik bir problem de görmedim. Bu bakımdan ARS işi bir defada bitirmiş görünüyor.

Fakat bu 7 senede esas amaç güneş yanıklığı değil zaten, büyük ölçüde zehir kullanmadan zararlı mücadelesi.

Türkiyede kaolin resmen tarım uygulamalarının bir parçası değil ve kaolin satıcılarına zararlılara etkileri ile ilgili beyanda bulunmalarına izin verilmiyor.

Bu durumu 2009 yılında da tesbit etmiş, Ortada böylesine bir zehir tekeli varken bu iznin kolay kolay verilmeyeceği tahmininde bulunmuştum Öyle de oldu.

Burada konuyu tüm boyutlarıyla bilen ve bilinçli üreticilerin varlığı çok önem kazanıyor. Resmen zararlı için önerilen bir içerik olmadığından insanların zararlılara etkileri hakkında doğru bilgi edinmesi son derece güçleşiyor.

Her gün yeni araştırmaların yayınlandığı bir dünyada işin mühendisleri bile yayın takip etmezken (veya edemezken) üreticinin çoğu zaman gerçeğinden uzaklaşmış tevatürlere kalmasını normal karşılamak garabetliğinden başka bir şey kalmıyor.

Başka bir handikap da malzemenin yerel resmi standardı olmadığı için beyaz tozu torbaya dolduran satmaya başladı. Bu da bu teknolojinin ülkemizde kısa sürede tamamen batmasına sebep olabilecek bir durum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön