agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni544Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-07-2015, 20:36   #1
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Alıntı:
Ayrıca içine yapıştırıcı ve cok az humik asit eklemeyi düşünuyorum.
Ben neden yapistirici eklemek istediginizi anlamadim. Kisitli gozlemime gore, yapistiriciya gerek olmadan da oldukca etkili ve bitkiyi kaplayip kalici olacak sekilde uygulanabiliyor. Eger akip gidiyorsa, Kaolin miktarini arttirmaniz gerekebilir. Bir de uygulamanin yapildigi puskurtucu ne kadar kaliteli olursa o kadar iyi. Tatmin edici bir uygulama icin, puskurtme deliklerinin yeteri kadar kucuk olmasinda yarar var. Illa ki bir kaplayici gerekiyorsa, seyrelterek Sulfursuz melas kullanilmasi ise yarar mi bilmiyorum (gubreleme/fungisit uygulamalarinda etkili ama bu konuda nasil sonuc verir; seyreltmeye ragmen renkte bozulmalara neden olup urunu amacindan uzaklastirir mi denemeden bilemiyorum).

Bir de Sn MeyveliTepe yukarda urunun faydasiyla ilgili konulara deginmis. Ilginctir, ABD'de USDA laboratuvarlarinda doktorali bilimadamlari (bildigim kadariyla uretenlerin hepsi erkek) tarafindan uretilen ve diger butun mikronize Kaolin kili urunlerine referans olan Surround WP'nin ABD'de tek basina "gunesin etkilerinden koruyucu" olarak pazarlandigini hic gormedim. Daha ilginc olani da, urunu satan sirketlerin urunu ya sadece "zararlilara karsi koruyucu/zararli etkisini dusurucu" olarak pazarlamasi ya da zararliya karsi koruma ozelligini birincil seviyede vurgulamasi. Surekli alisveris yaptigim birkac kaynaktan ornekler:

Kaynak 1
A special formulation of Kaolin clay that forms an effective film barrier, protecting plants from pests by repelling them, causing irritation and confusion, and preventing feeding and egg-laying. Also protects against sun damage and reduces heat stress, cooling plants by 10-15° F.

Bitkileri zararlilardan, onlari kacirmak, rahatsiz etmek, davranis sekillerinin isleyisini sekteye ugratmak, bitkiden beslenmelerinin ve bitki ustune yumurtlamalarinin onune gecmek yoluyla korumak uzere etkin bir film tabakasi olusturan, Kaolin kilinin ozel bir formulu. Ayrica bitkiyi, bitki ortusunun sicakligini 5-10F (bunu ozellikle C'ye cevirmedim) kadar dusurerek gunes zararindan da korur ve isidan kaynaklanan stresi azaltir.

Kaynak 2
It is labeled to control insect pests and disease, while protecting against sunburn and heat stress.

Zararlilari ve hastaliklari (hastaliktan bahsedilirken dolayli bir etkiden bahsedildigi anlasiliyor) kontrol altinda tutarken gunes yanigi ve isi kaynakli stres icin de koruma saglamak uzere etiketlenmistir.

Kaynak 3
Made from Kaolin clay, this white coating for plant surfaces suppresses pests and reduces harmful solar effects.

Kaolin kilinden yapilmis bu urunun olusturdugu beyaz tabaka, zararlilari kontrol altinda tutar ve gunesin zararli etkilerini azaltir.

Sonuc olarak, Surround WP'yi ureten USDA'li bilimadamlarinin laboratuvarda arastirma/uretim asamalarinda kafalarina taktiklari esas konu, ureticinin (ve tuketicinin) zararini en aza indirmek. Calisma teorik degil, dogrudan arazide kullanilmak uzere tasarlanmis ve arastirma icin fon ayrilmis. Cikis noktasi da 1985'te Amerikan Kongresi'nde, USDA'in (halkin vergileriyle finanse edilen federal bir kurulustur) tarimda kimyasal pestisitlere dusuk riskli alternatifler olusturmak uzere calismalar yapmasi yonunde alinan bir karardir.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2015, 23:29   #2
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,964
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
...
Bir de Sn MeyveliTepe yukarda urunun faydasiyla ilgili konulara deginmis. Ilginctir, ABD'de USDA laboratuvarlarinda doktorali bilimadamlari (bildigim kadariyla uretenlerin hepsi erkek) tarafindan uretilen ve diger butun mikronize Kaolin kili urunlerine referans olan Surround WP'nin ABD'de tek basina "gunesin etkilerinden koruyucu" olarak pazarlandigini hic gormedim. Daha ilginc olani da, urunu satan sirketlerin urunu ya sadece "zararlilara karsi koruyucu/zararli etkisini dusurucu" olarak pazarlamasi ya da zararliya karsi koruma ozelligini birincil seviyede vurgulamasi. Surekli alisveris yaptigim birkac kaynaktan ornekler:

...
Particle Film teknolojisi yazdığınız gibi kongrenin pestisit kullanımının azaltılması hedefinden yola çıkıldığı için ARS ekibinin çalışmaları sonucu ortaya çıkan spekler ve bu speklere sahip kaolinin markalaştırılması sonrası zararlı mücadelesinde öne çıkması normal.

Nitekim ortaya çıktığı 2000 yılından bu güne kadar bu speklerdeki kaolin ile dünyanın pek çok yerinde yapılan çok sayıdaki yeni araştırmalar ezici çoğunlukla zararlılar üzerindeki etkileri ile ilgili.

Güneş yanıklarıyla ilgili yeni araştırma yapmaya pek de gerek görülmüyor sanırım çünkü ARS ekibi yaptıkları lab ve saha deneylerinde bunu çok net olarak ortaya çıkardılar zaten.

Esasen, bitkilerin üzerine kısmen veya tamamen reflekte edici ne kaplanırsa kaplansın güneş yanıklığını önler. Burada sorun, güneş yanıklığını engellerken bitkinin fizyolojisinin olumsuz etkilenmemesi olsa gerek. Yaptıkları ölçümlerde kalsine edilmiş kaolinin yapısının ve optik özelliklerinin değişmesi ile bu sorunu halletmiş görünüyorlar.

2009 yılından bu yana hiç kesintisiz zeytin ağaçlarında uyguladığım bu teknik ile güneş yanıklığı yanıklığı olmadığı gibi, ağaçlarda bu sebeple fizyolojik bir problem de görmedim. Bu bakımdan ARS işi bir defada bitirmiş görünüyor.

Fakat bu 7 senede esas amaç güneş yanıklığı değil zaten, büyük ölçüde zehir kullanmadan zararlı mücadelesi.

Türkiyede kaolin resmen tarım uygulamalarının bir parçası değil ve kaolin satıcılarına zararlılara etkileri ile ilgili beyanda bulunmalarına izin verilmiyor.

Bu durumu 2009 yılında da tesbit etmiş, Ortada böylesine bir zehir tekeli varken bu iznin kolay kolay verilmeyeceği tahmininde bulunmuştum Öyle de oldu.

Burada konuyu tüm boyutlarıyla bilen ve bilinçli üreticilerin varlığı çok önem kazanıyor. Resmen zararlı için önerilen bir içerik olmadığından insanların zararlılara etkileri hakkında doğru bilgi edinmesi son derece güçleşiyor.

Her gün yeni araştırmaların yayınlandığı bir dünyada işin mühendisleri bile yayın takip etmezken (veya edemezken) üreticinin çoğu zaman gerçeğinden uzaklaşmış tevatürlere kalmasını normal karşılamak garabetliğinden başka bir şey kalmıyor.

Başka bir handikap da malzemenin yerel resmi standardı olmadığı için beyaz tozu torbaya dolduran satmaya başladı. Bu da bu teknolojinin ülkemizde kısa sürede tamamen batmasına sebep olabilecek bir durum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024