Konu: Nergis
View Single Post
Eski 06-02-2015, 14:12   #2511
tabus
Ağaç Dostu
 
tabus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 392
Karaburun, Mordoğan nergisleri

Selam forumdaşlar:
Karaburun, Mordoğan nergisileri ile ilgili maceramı derli toplu özet olarak paylaşmak istiyorum:
Benzeri nergislere yaklaşık 10 yıldır sahibim. Bazı şehirlerde Katmerli nergis olarak da bilinir. Özellikle isimlendirilince ilgimi üzerine yoğunlaştırdım ve çeşitli yerlerde, Karaburun dahil, edindiğim nergisler ne yazık ki 'aynı' çıkmadı.
Yaklaşık 5-6 yıl öncesinde Türkçe kaynaklar araştırdım, yazıştım fakat 'tam ve doğru' bilgiye ulaşamadım. Hatta bir tarım dergisinde nergisin 'poeticus' nergis olduğu yazısını okuyunca,artık Türkçe kaynakları araştırmaktan tamamen vaz geçtim, ama tam emin olmadığım halde bunu bir ara forumda paylaşmıştım.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tabus Mesajı Göster
Bu yıl gerçekten her şey allak bullak..Ancak serada açması gerekenler açıkta çiçek açtı.
Bilindik nergis kokusu..Double Roman..Üstelik 60 cm..
Benim için sorun bu 'bizim' nergislerin dünyada, kabul edilmiş,tesçillenmiş, standart bir isminin tespiti idi.Yalnız bir sorun daha vardı o da, bir birine çok yakın 2 nergis vardı, çiçeklenme süreleri aynı boyları farklı. Araştırmaya devam ettim. Double Roman ismini kullanarak bir paylaşım daha yaptım.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tabus Mesajı Göster
Paper white ve Double Roman, ikisi de aynı yerde. Paper white çiçeklenmeyi tamamlamak üzere iken Double Roman ilk çiçeklerini açıyor.İkisi de kokulu, tek sapındaki çiçekler yaklaşık bir hafta vazo da kalıyor ve odayı parfümle dolduruyor, ama kokuları çok farklı.

Sonuçta bu işin, yani tazetta grubu özellikle olmak üzere nergisler üzerinde deneyimi yüksek kişilere ulaştım ve RHS ve ADS tarafından kabul edilen,isim ve sinonimlerine ulaştım.
Ama işin uzmanı olan Daffseek teki bazı bilgilerin yazarı olan kişilere ulaşıp da kesin olunca paylaştım.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tabus Mesajı Göster
Biri İtalyadan, ikisi ABD den teyit aldım: Her ikisi de Double Roman. Yetişme koşulları nedeniyle böyle bazı değişimler olabiliyormuş. Özellikle İtalya'da yaygın yetişiyormuş.(07.01.2015) Bir de kromozom sayısına bakmak faydalı olurmuş. Eh beni aşar..
Şimdi sizlerden isteğim her ikisi de Double Roman ise, resimden görüleceği gibi ve bazı başka farklılıkları da var, birincisine Double roman denilirse, ikincisine ne isim verilsin.
Acil çıkmam gerek..

tabus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön