View Single Post
Eski 28-11-2014, 08:26   #7
badrobot
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sn.erdemreyyan.
Kök budaması ve dal budaması, hatta çoğu işlem için kötü bir dönemdeyiz. Bu dönemlerde yapılan uygulamalar yarardan çok zarar getirir.
Yaprak budaması için yanlış bir uygulama olduğunuda söylemeliyim.
Öncelikle yaprak budamasının ne zaman ve neden yapıldığını anlatayım;
Bonsai olarak gerçektende formunu bulmuş ağaçlarda (dut,ıhlamur vb. genellikle büyük yapraklı ağaçlarda) yaprakların küçültmek için yapılan bir zorlamadır. Zorlamadır diyorum çünki zaten ağaç bir kerede yaprağını küçültmez. Dallar üzerinde kestiğimiz her yaprağının sap dibinde bir tomurcuk vardır. Yaprakları kestiğimizde ağaç yaşamak için yeni yapraklar çıkarma ihtiyacı duyar. Bunu yaparkende bazı tomurcuklardan yaprak yerine dallanma yapar ve yeni dallar çıkar. Besin ve ışık isteği aynı olan ağaç daha fazla yaprağa sahip olduğundan bu kez yapraklarını küçülterek bu durumu dengeler. Yaprak budama zamanı türlere göre küçük değişiklikler göstersede ortalama olarak Haziran ve Eylül aylarının başları olduğunu söyleyebiliriz.
Sizin ağacınızda şu an ne yaprak budamasına ne de kök budamasına gerek var. Sizin ağacınızda şu an gelişime ve istediğiniz bonsai formuna göre dalların şekillendirilimeye ihtiyacı var. Saksıyıda bu aşamada küçültmeniz işinizi oldukça yavaşlatacak bir hatadır.
Benim yazdıklarım; dost acı söyler misali oldu galiba.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön