View Single Post
Eski 14-10-2014, 14:17   #5118
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi chandler Mesajı Göster
Sn Liliumu zaten takdir ediyoruz ancak makineli tarım, arazi hazırlama, son ürün işleme konusunda adamlar bizden çok önde..
Evet gerçekten çok öndeler, toprak koşullarına bayıldım çok güzel toprakları var makinalı işleme daha bir harika,
Bazı hocalarımız bu gibi işletmeleri gezip görüp aldıkları ürünle sadece ilgileniyorlar bazı söylemleri söylerken toprak, işleme, bakım, budama, gibi konuları gözden kaçırıyorlar.

Benim onlarla aynı kiloları almam az bile, şöyle ki, büyük işletmelerle küçük bahçeler kıyas edilemez küçük bahçeler her bir ağacın bakım ve budamalarını ilgisini ayrı ayrı tek tek yapabilirken büyük bahçeler her biriyle ayrı ayrı ilgilenemez tek düze bakım ve budama yaparak biraz daha az ürün almaları gayet normaldir.

Söylemek istediğim büyük bahçe kuracaklar dışardaki verilere bakarak hesap yapmasınlar yanlış hesap bağdattan döner demişler, toprak başta olmak üzere iklim, işleme,bakım, makinazasyon, bir işi bilinçli yapmak verimde ve kazanç da çok farklılıklar yaratır.

Sadece aldıkları verimle ilgilenmeyelim. Uygun toprak, iklim, makinazasyon gibi faktörleri daima göz önünde bulundurarak düşünelim, iyi işleme bakım budama şartlarını yerine getirdikten sonra verimde dolayısıyla kazanç kendiliğinden oluşacaktır.

Bir bahçe kurup ağaçları yetiştirmek dışarıda alınan ürünü alabilmek zor olduğu kadar hasadı daha da zordur hasadını uygun şartlarda yapamadıysan yapamıyorsan dışarıdan daha fazla ürün almanın hiç bir değeri kalmıyor,istersen dönüme bir ton al ürün heba olduktan sonra hiç bir kıymeti kalmıyor,

Bence hasat yetiştirmekten de zor bilgilerinize...

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön