View Single Post
Eski 24-09-2014, 15:46   #18
enginyilmaz
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-07-2012
Şehir: KONYA
Mesajlar: 40
Konya topografik ve meteorolojik olarak çok değişkenli bir il olduğundan bazı bölgelerinde ceviz yetiştirmek riskli olurken bazı bölgelerinde de çok avantajlı olabilir kanaatindeyim.

Konya ovası gerçekten bir tepsi gibi düm düz ve uçsuz bucaksız (kapalı havza) olduğundan ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarından etkilenme olasılığı (rakımı 1000 olmasına rağmen); Beyşehir (rakım 1120 ve üzeri), Taşkent (rakım 1400 ve üzeri), Hadim (rakım 1400 ve üzeri) ilçelerine göre daha yüksektir.

Gerçekten şahsen Konya ovasında (Karatay, Çumra, Karapınar ilçeleri ve civarı) ceviz yetiştirildiğini bu güne kadar duymadım ve görmedim. Kaldı ki bu ilçelerde karasal bölgelerde yetişen diğer meyve yetiştiriciliğinin (elma, armut, kayısı vb.) yoğun olarak yapıldığını duymadım ve görmedim.

Bunu da Konya ovası'nın geniş bir tepsi gibi düz olması bunun neticesinde ilkbahar geç donları ve sonbahar erken donlarından etkilenmesine ve kış aylarının yoğun sis dumanı altında kalmasına bağlıyorum. Fakat rakımı daha yüksek olan ilçelerinde ceviz ve diğer meyvaların (kiraz, kayısı, elma, armut vb.) yetiştirildiğini duydum ve gördüm.


Düzenleyen enginyilmaz : 24-09-2014 saat 20:09
enginyilmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön